Zadivljujuće umijeće klavirskog dua

Varaždin, Dubravka Vukalović Vlahek i Bruno Vlahek, Velika koncertna dvorana Glazbene škole u Varaždinu, 15. svibnja 2018. • Dubravka Vukalović Vlahek i Bruno Vlahek mladi su hrvatski pijanisti čiji pojedinačni životopisi ispisuju niz uspješnih studija u Hrvatskoj i inozemstvu, brojne solističke nastupe na mnogim svjetskim koncertnim podijima  i niz osvojenih nagrada na prestižnim međunarodnim natjecanjima, a kao klavirski duo sa simboličnim imenom D & B Duo već više od deset godina diljem svijeta postižu ugled - rijedak kad je riječ o komornom muziciranju za klavir četveroručno ili za dva klavira. Dovoljno je pročitati njihove biografije želimo li se uvjeriti u sudbinski susret Varaždinke i Zagrepčanina koji su već nakon završenih studija, Dubravka Vukalović na Središnjoj glazbenoj školi moskovskog Državnog konzervatorija P. I. Čajkovski a Bruno Vlahek kao najmlađi diplomant na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, daljnji studij nastavili na Konzervatoriju u Lausanni, gdje su se i sreli u razredu poznatog švedskog pijanista Daga Achatza. Naime, suradnja u klavirskom duu kao obavezni studijski predmet pretvorila se u trajno zajedničko djelovanje, a i privatno zbližavanje, tako da su danas Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek kao bračni par i sjajni klavirski duo sa sjedištem u Madridu, gdje su profesori na Konzervatoriju Katarina Gurska,  glazbenici koji nastupaju u mnogim svjetskim gradovima i održavaju majstorske tečajeve kao izuzetni stručnjaci kad je riječ o interpretiranju bogate literature za klavir četveroručno ili za dva klavira.

  Gostujući od 14. do 16. svibnja u Dubravkinom rodnom Varaždinu, gdje je u razredu Olimpije Vojvoda završila srednjoškolsko obrazovanje, D & B Duo održao je uz koncertnu večer 15. svibnja u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole i susret s polaznicima škole koja u ovoj godini obilježava 190. obljetnicu postojanja te majstorski tečaj za mlade pijaniste koji su mogli upoznati umijeće izvođenja na klaviru četveroručno, kao i dobiti uvid u glazbena djela pisana za dva klavira.

  Koncertnu večer započeli su velebnom Schubertovom Fantazijom u f-molu, D 940 za klavir četveroručno i od samog je početka njihova sviranja bilo moguće uvjeriti se u najvišu razinu korespondiranja dviju glazbeničkih osobnosti koje raspolažu doista odličnom klavirskom tehnikom, a u zajedničkom se muziciranju nadopunjavaju u besprijekornom suglasju i uzajamnom razumijevanju. Izvedena su nadasve zahtjevna djela, kao što su Danse macabre francuskog majstora Camillea Saint-Saënsa i stavak Jupiter iz suite Planeti, op. 32 engleskog skladatelja Gustava Holsta u prvom dijelu večeri te u drugom dijelu nadasve bogat slijed s Hommage à Paganini mađarskog suvremenika Györgya Kurtága, Varijacijama na Paganinijevu temu poljskog uglednika Witolda Lutosławskog, Clair de lune francuskog impresionista Claudea Debussya, To (ni)je bolero iz Suite Party hrvatskog majstora Alfija Kabilja, Španjolski ples iz opere La vida breve još jednog predstavnika španjolskoga glazbenog duha Manuela de Falle i na kraju Libertango Argentinca Astora Piazzolle, skladatelja čija ostavština danas predstavlja neiscrpno vrelo temperamentne izražajnosti. Već nabrajanje izvedenih djela otkriva širinu interesa klavirskog dua koji jednako na istoj klavijaturi kao i sjedeći jedno drugome nasuprot na dva klavira odabrano djelo izvodi u punini dinamičkih kontrasta i izvornosti stilskog razumijevanja svakog razdoblja kojemu pojedina skladba pripada.  Vrijeme je proteklo kao u trenu. Dvoje odličnih pijanista naglašenom su skromnošću i istovremeno naglašenom elegancijom i dostojanstvenošću odsvirali odabrani program i na kraju dodali Vlahekove improvizacije budući da se Bruno Vlahek kontinuirano afirmira i kao vrlo nadareni skladatelj. Dugotrajni je pljesak, u kojemu je zdušno sudjelovao i španjolski veleposlanik Nj. E. Eduardo Aznar koji je došao na koncert u Varaždin kako bi svojom nazočnošću počastio glazbenike koji su tako visoko cijenjeni u Kraljevini Španjolskoj, bio nagrada glazbenicima koji u svojem intimnom tandemu uspješno putuju svijetom svirajući na najudaljenijim destinacijama i potvrđujući apsolutnu ispravnost odluke da se kao pijanisti najbolje mogu ostvariti upravo kao to što jesu, D & B Duo!

  Program:
  F. Schubert:  Fantazija u f-molu, D 940
  C. Saint-Saëns: Danse macabre
  G. Holst: Jupiter, Planeti
  C. Debussy: Clair de lune
  A. Kabiljo: To (ni)je bolero
  M. de Falle: La vida breve
  A. Piazzolla: Libertango

  © Zdenka Weber, KLASIKA.hr, 4. lipnja 2018.

   

Piše:

Zdenka
Weber

kritike