Iz barokne riznice

Drugo izdanje ciklusa Orlando Furioso; Dubrovački simfonijski orkestar i Ansambl Antiphonus, atrij Kneževa dvora  • Održano je drugo izdanje ciklusa koncerata Dubrovačkog simfonijskog orkestra i njihovih stranih i domaćih gostiju, pod nazivom Orlando Furioso. Od 5. do 12. lipnja ponuđena su  četiri koncerta s odlično osmišljenim programom i visokim umjetničkim dosegom.

    Prve večeri brojna strana i domaća publika okupila se u Umjetničkoj galeriji, te nije napustila prostor ni kad je počela padati kiša. Svi su se povukli ispod arkada i u posebnom ugođaju slušalo se vrsno sviranje ruskog violinista i umjetničkog voditelja ciklusa - Dmitryja Sinkovskyog i njegovog kolege Vladislava Pesina, koji su uz komorni sastav članova Dubrovačkog simfonijskog orkestra maestralno izveli Vivaldijevu skladbu Četiri godišnja doba.

    Ansambl Antiphonus s dirigentom Tomislavom Fačinijem pozvao je publiku u atrij netom  obnovljenog Kneževog dvora na dva koncerta. Prvi je nazvan Pjesme Britanskog otočja i zbor je uz talijansku lutnjisticu Elisu La Marca finim tonskim preljevima i jasnom dikcijom otpjevao narodne pjesme iz Irske i Škotske, te skladbe J. Dowlanda i  H. Purcella. Na drugoj večeri Antiphonus je uz Dubrovački simfonijski orkestar pod vodstvom Tomislava Fačinija ponudio izbor iz Händelove skladbe Muzika na vodi, Dixit Domini A. Sorkočevića i Magnificat J. S. Bacha, potvrdivši kultivirani zborski zapjev.    Na početku četvrtog koncerta kišica je nakratko zaprijetila da bi se koncert mogao otkazati, no nebo se umilostivilo glazbenicima i brojnoj publici. Program je sadržavao skladbe različitih oblika iz barokne riznice: Bachov Brandeburški koncert br. 3, Händelovu Trio sonatu u g- molu i poznatu skladbu Muzika na vodi. Nastupili su Dmitry Sinkovsky kao violinist i dirigent i njegovi kolege - ruski violinisti Vladislav Pesin i Elena Davydova, kontrabasist Denis Ajduković, čembalist Dario Poljak i violončelistica Mihaela Čuljak. Usklađeno i odlično muziciranje publika je nagradila dugim i srdačnim pljeskom. Ciklus koncerata Orlando Furioso je poticaj da se organizira i dogodine.

    © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 18. lipnja 2018.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike