Čvrsta zvučna kohezija

Dubrovačke ljetne igre, koncert Kvarteta Schumann • Trojica  braće  Schumann - violinisti Erik i Ken i violončelist Mark, od ranog djetinjstva sviraju skupa, a 2012. pridružila im se estonska violistica Liisu Randalu i otad nastupaju pod imenom Kvartet Schumann. Premda su glazbenici mladi,već su se ovjenčali slavom i dobitnici su raznih nagrada. Kvartet Schumann je sada u trogodišnjem rezidentnom angažmanu u Chambre Music Society u njujorškom Lincoln Centru, što je velika čast.

  Ansambl je za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama odabrao djela Josepha Haydna, Torua Takemitsua i  Franza Schuberta. Već prvim taktovima Haydnovog Gudačkog kvarteta, op.76, br.4 u B-duru (neki muzikolozi djelo nazivaju Izlazak sunca) vidjela se izvrsna komunikacija  i osluškivanje među sviračima, što je rezultiralo čvrstom zvučnom kohezijom i savršenim fraziranjem i modeliranjem melodijske linije.

  Rijetko do nas dopiru skladbe japanskih skladatelja, pa je bilo veoma zanimljivo slušati skladbu Landscape za gudački kvartet Torua Takemitsua (1930-1996). Skladba se temelji na jednoj temi koja četrnaest puta varira u spoju japanske tradicijske glazbe i moderne europske glazbe. Naglo se javljaju dinamične gradacije koje iznenada prelaze u jedva čujni harmonijski slog. Glazbenici su je srčano izveli.  Koncert je završen Gudačkim kvartetom u d-molu, D810 - Smrt i djevojka Franza Schuberta, za kojeg se smatra da je instrumentalna adaptacija majstorove pjesme Djevojka i smrt, nastale 1817. na tekst njemačkog pjesnika Mathiasa Claudiusa. Umjetnici su znalački i u zanosu publici predali djelo, što je izazvalo ovacije.

  Program:
  J. Haydn:  Gudački kvartet, op.76, br.4 u B-duru
  T. Takemitsu: Landscape
  F. Schubert: Gudački kvartet u d-molu, D810 - Smrt i djevojka

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 8. rujna 2018.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo