Sublimirana dubrovačka glazbena prošlost

Miha Demović, dr.sc. Velika povijest dubrovačke glazbe, Udruga Stara dubrovačka glazba

 • Dubrovačke ljetne igre već desetljećima uz dramski, glazbeni i plesni program organiziraju slikarske izložbe i predstavljanje vrijednih knjiga, pa je tako ove godine 17. kolovoza u atriju palače Sponze predstavljena knjiga u četiri sveska Velika povijest dubrovačke glazbe autora dr.sc. Miha Demovića.

  Miho Demović je jedan od najplodnijih hrvatskih muzikologa; cijeli život je posvetio svećeničkom zvanju i istraživanju hrvatske glazbene baštine, naročito dubrovačke.

  Demović je diplomirao crkvenu glazbu u Zagrebu, posebno pohađao glazbenu paleografiju, muzikologiju i povijest umjetnosti diplomirao na Filozofskom fakultetu u Ljubljani a doktorat iz muzikologije  u Kölnu. Objavio je 30 zasebnih knjiga, preko 200 znanstvenih članaka, sudjelovao na muzikološkim kongresima u inozemstvu. Službovao je kao regens chori u dubrovačkoj i zagrebačkoj katedrali.

  Predstavljanje Demovićeve knjige Velika povijest dubrovačke glazbe važan je kulturni događaj za dubrovačku i hrvatsku kulturu. Kroz četiri sveska autor je sublimirao dubrovačku glazbenu prošlost od 10. stoljeća do 1944. godine, što nema nijedan hrvatski grad. Ovo je važan pothvat, jer sve do 1969. - kad je Demović počeo objavljivati svoja istraživanja o staroj dubrovačkoj glazbi, znali smo za tek nekoliko skladatelja, odnosno smatralo se da je u doba Dubrovačke Republike glazba kao umjetnost bila nevažna. Međutim, ovim djelom Demović je to demantirao: duhovna i svjetovna glazba bila je njegovana i bila je važan dio života Dubrovčana. Arhivsku građu Demović obradio je suvremenim muzikološkim metodama, mnoge skladbe paleografski obradio i prepisao u  suvremeno notno pismo. Svaku svoju tvrdnju autor je dokumentirao uz mnoštvo citata i fusnota. Gradivo je podijelio prema važnim događajima za Dubrovnik: 1. svezak obuhvaća period od 10. stoljeća do 1667. godine (do velikog potresa), 2. svezak sadrži gradivo od 1667. do 1808. godine (do ukinuća Dubrovačke Republike), 3. svezak od 1808. do 1918. godine (do završetka 1. svjetskog rata) te 4. svezak od 1918. do 1944.godine (do ulaska partizanske vojske u Dubrovnik).

  Na predstavljanju knjige o ovome važnom dokumentu dubrovačke i hrvatske glazbene povijesti govorili su suradnici Miha Demovića - uvodnu riječ u ime udruge Stara dubrovačka glazba imao je prof. Denis Ajduković, rev. Zlatko Pavetić govorio je o tehničkoj opremi knjige, prof. Ileana Grazio dala je muzikološki osvrt na projekt Velika povijest dubrovačke glazbe, prof. Štef Šprajc govorio je o obradi notnog materijala, a dr sc. Stipe Nosić o glazbenom fondu u knjižnici Franjevačkog samostana u Dubrovniku, gdje je Demović našao najviše građe. U glazbenom dijelu večeri sudjelovali su: pijanistice Stefani Grbić i Marija Grazio, flautistica Đive Kušelj Franetović, bariton Mirjan Bukmir, sopranistica Dubravka Hilje te kontrabasist Denis Ajduković, a program je sadržavao skladbe dubrovačkih skladatelja  - antifona iz 10.st., Jelene Pucić-Sorkočević, Luke Sorkočevića, Antuna Sorkočevića, Ferda Grazio i  Juraja Kraljića. Na kraju večeri Miho Demović održao je emotivni govor.

  Objavljivanje knjiga svojom financijskom potporom omogućili su Društvo prijatelja dubrovačke starine, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Društvo hrvatskih skladatelja, Općina Konavle i Udruga za zaštitu izvođačkih prava.      

  Velika povijest dubrovačke glazbe dr. sc. Miha Demovića, u izdanju udruge Stara dubrovačka glazba, kapitalno je djelo koje je široko otvorilo vrata znanju o prošlosti dubrovačke, a time i hrvatske glazbe i kulture.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 15. rujna 2018.

Piše:

Ileana
Grazio