Visoki tehnički zahtjevi

Svečani koncert laureata natjecanja Papandopulo; Dom HV Zvonimir, 25. listopada 2018. • 7.  hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održano je od 28. rujna do 3. listopada u tri dijela (dva izlučna kruga i finale) u kategorijama Gitara, Violončelo i Kontrabas. U kategoriji Gitara prva nagrada nije dodijeljena, a drugu su osvojili Divna Šimatović i Luka Vidović. Treću nagradu osvojili su Antun Iveković i Luka Lovreković. Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobila je Divna Šimatović (Olja Jelaska, Fantazija /Hommage a Britten/). U kategoriji Violončelo prvu nagradu dobila je Tonka Javorović, drugu Lucija Mušac, a treću Lucija Pejković. Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojila je Tonka Javorović (Boris Papandopulo, Rapsodia concertante za violončelo i klavir). U kategoriji Kontrabas prvu nagradu osvojio je Igor Šajatović, a drugu Danijel Radanović. Treća nagrada nije dodijeljena. Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora dobio je Igor Šajatović (Josip Novosel, Capriccio br. 20 za solo kontrabas). Odluka je to ocjenjivačkog suda kojem je za Gitaru predsjedao Darko Petrinjak, za Violončelo David Grigorian, a za Kontrabas Mario Ivelja.

  Na svečanom koncertu laureata, održanom 25. listopada u Velikoj dvorani Doma HV Zvonimir, uz izravni prijenos na 3. programu HR i HTV predstavili su se gitarist Luka Vidović i violončelistica Tonka Javorović, dok kontrabasist Igor Šajatović nažalost nije mogao nastupiti zbog koncerta u inozemstvu. Mlade glazbenike solidno je pratio Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića.

  Osim novčane (1. nagrada iznosi 20 tisuća i kutiju za instrument) i nekoliko posebnih nagrada u vidu nastupa na  hrvatskim glazbenim festivalima, ali i studijskim snimanjima, ovaj nastup uz profesionalni orkestar i vrsnog dirigenta prava je prilika mladima za stjecanje još jednog iskustva više i mogućnost snalaženja na glazbenoj sceni u oštroj konkurenciji. Ujedno to natjecanje može biti i dragocjena priprema za velika međunarodna natjecanja. Iako je dob natjecatelja predviđena do 30, a u nekim slučajevima do 35 godina starosti (za solo-pjevanje, duhače i jazz), oni koji se prijavljuju - a najčešće i pobjeđuju, upravo su najmlađi - još studenti. Tako je bilo i ove godine, uz glasnu podršku pretežito mlade i pažljive publike.

  Luka Vidović, rođen 1997. u Zagrebu, u 21. godini života studira gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Krešimira Bedeka. Završio je i nekoliko  majstorskih tečajeva te osvojio vrijedne, mahom prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Predstavio se izvedbom Concierta del sur meksičkog skladatelja Manuela Poncea. Koncert je posvećen velikom španjolskom gitaristu Andrésu Segoviji, koji je zbog lošeg zdravlja autora  dovršio djelo i praizveo ga 1941. u Montevideu. Trostavačno djelo s daškom  andaluzijskog utjecaja pruža nemale tehničke zahtjeve solistu, koje je mladi umjetnik muzikalno i vješto predočio uz već poslovičnu ljepotu tona koju njeguje slavna gitaristička škola prof. Darka Petrinjaka.  Druga solistica večeri bila je 20-godišnja violončelistica Tonka Javorović, također rođena u Zagrebu te studentica prof. Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. I ona se usavršavala na raznim seminarima i osvojila nekoliko državnih i međunarodnih nagrada. Na ovom koncertu smo je čuli u izvedbi Prvog koncerta za violončelo i orkestar u Es-duru, op. 107 Dmitrija Šostakoviča. Djelo je posvećeno čelističkom velikanu Mstislavu Rostropoviču i pisano je po mjeri njegove genijalnosti. Dakle, tehnički neštedimice vrlo zahtjevno. Tonka Javorović ima potencijala: muzikalna je, dobro školovana, lijepog tona i fraze, temperamentna. Ali, zašto u tim mladim i nezrelim godinama izaći pred publiku i kritiku s prezahtjevnom partiturom? Nemam ništa protiv da se takva djela  studiraju, dapače! To je potrebno za upoznavanje literature i stjecanje dragocjenog iskustva. No za javni nastup bilo bi bolje odabrati nešto lakše, prikladnije dobi i stupnju zrelosti, kako bi se mladi umjetnik predstavio u što boljem svjetlu. Ovako je izvedba unatoč lijepim momentima ipak djelovala pomalo nedorečeno  i necjelovito.

  Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo godišnja je manifestacija u više natjecateljskih kategorija, koju su pokrenuli Institut hrvatske glazbe (IHG) i HRT, a od 2015. organizator je Hrvatski glazbeni savez (UNISON). Iduće 8. natjecanje održat će se od 1. do 6. listopada 2019. u Zagrebu u tri kategorije (Standardni komorni sastavi, Nestandardni komorni sastavi i Jazz).

  Program:
  Manuel Ponce: Concierto del sur 
  Dmitrij Šostakovič: Koncert br. 1 u Es-duru, op. 107 

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 29. listopada 2018.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo