Interpretacije najvišeg umjetničkog dometa

Dodjela nagrade Milka Trnina za 2017., atrij Muzeja za umjetnost i obrt, 28. listopada 2018. • Na svečanosti u atriju Muzeja za umjetnost i obrt, održanoj 28. listopada, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) 60. put dodijelilo je svoju prestižnu nagradu i diplomu Milka Trnina za iznimno umjetničko dostignuće u protekloj kalendarskoj godini 2017. Pijanist Aljoša Jurinić dobio je Nagradu Milka Trnina za recitale održane 18. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i 19. svibnja u Hrvatskom glazbenom zavodu, a Diploma Milka Trnina dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru Chorus Angelicus iz Varaždina i njegovom umjetničkom voditelju - maestru Anđelku Igrecu za projekt Ruksak pun kulture i za sudjelovanje u oratoriju Stvaranje svijeta Josepha Haydna 21. svibnja u Varaždinskoj katedrali i u djelu Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija na Varaždinskim baroknim večerima. Odlučio je to jednoglasno peteročlani stručni sud u sastavu Valter Dešpalj, predsjednik i članovi Višnja Mažuran, Đorđe Stanetti, Ivana Lazar i Nikola Fabijanić. Obrazloženja, koja donosimo u skraćenom obliku, pročitala je predsjednica HDGU prof. Višnja Mažuran i muzikologinja Jelena Knešaurek.

  „Aljoša Jurinić, mladi hrvatski pijanist, u punom smislu riječi zaslužuje da ga se nazove blistavom zvijezdom i iznimnom umjetničkom pojavom na domaćem i međunarodnom glazbenom i kulturnom obzoru. Ono što je on snagom svojega talenta, rada i upornosti postigao do svoje 29. godine izaziva u nama prije svega ogromno poštovanje, pa čak i neku vrstu čuđenja koje je zaogrnuto pitanjem - kako je to uopće moguće? Međutim, bilo to na granici nepojmljivog ili začuđujućeg, činjenice govore o njegovom neupitnom naglom usponu prema samom vrhu domaće, ali i međunarodne scene“.

  Uz opširnu biografiju umjetnika, koja uključuje  mnogobrojne nagrade i koncerte u domovini i inozemstvu, Višnja Mažuran spomenula je i planove za njegove recitale u Njemačkoj, Zagrebu, Parizu ali i turneju po Japanu s Prvim klavirskim koncertom Čajkovskog uz Simfonijski orkestar iz Brna i maestra Leoša Svarovskog, te zaključila:   
  „Ono što kod njegove svirke naročito plijeni jest njegova spontanost i uživljenost u glazbu koju izvodi i koja pod njegovim prstima dobiva neki poseban sjaj i toplinu, što se osjeća u svakom tonu, u svakoj pojedinoj frazi. Neupitno je da u osobi Aljoše Jurinića imamo rijedak glazbeni talent koji snagom svoje doživljajne dimenzije, mentalnom zrelošću, apsolutnim vladanjem instrumentom i ogromnom paletom  emocionalnih i tonskih nijansi u savršenom dosluhu sa samim sobom, ostvaruje interpretacije najvišeg umjetničkog dometa, vrijedne svakog divljenja. Poput Malog princa iz čarobne knjižice A. de Saint Éxupéryja, naš Princ Aljoša, koji svojom krhkom pojavom pomalo i podsjeća na njega, velikim koracima kroči u potragu za svojom zvijezdom na kojoj ga čeka jedna ruža, utjelovljenje čiste Ljepote i Ljubavi.“

  Nakon uručenja Nagrade Milka Trnina Aljoši Juriniću, koja se sastoji od  pisanog priznanja, medalje s reljefom Milke Trnine (rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija) i novčanog iznosa, pročitano je i obrazloženje za Diplomu Milka Trnina: „Mješoviti pjevački zbor Chorus Angelicus osnovao je godine 1999. zborovođa, dirigent i skladatelj Anđelko Igrec. Ansambl koji je  osnovan kao katedralni u varaždinskoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, velikom je brzinom umjetnički napredovao, odvaživši se na izvedbe remekdjela zborske glazbe… Rastao je i postao nezaobilazan sudionik glazbenog života ne samo grada Varaždina i regije, već i mnogo šire. Angelicusi su veliki glazbeni entuzijasti, ljubitelji ozbiljne glazbe, mahom amateri, no s odličnom vještinom čitanja partitura. Zbor pjeva na mnogim koncertima, najviše u Varaždinu i okolici, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske. Iza njega su i mnoge inozemne turneje (Austrija, Mađarska, Izrael). Uz redovnu koncertnu djelatnost i stilsku raznolikost repertoara s akcentom na renesansnu i baroknu  glazbu, primjerice od Bachove Muke po Ivanu (za koju je dobio Nagradu Ivan Lukačić na 46. Varaždinskim baroknim večerima), preko Händelova Mesije i Haydenovog oratorija Stvaranje svijeta, pa do Monteverdijeva remekdjela Vespro della Beata Vergine i Bachove Mise u h-molu, zbor se prošle godine uključio i u vrijedan projekt Ministarstva kulture Ruksak pun kulture, namijenjen stvaranju nove publike.  Chorus Angelicus
  je, naime, obišao osnovne škole u Slavoniji i Lici te njegovim polaznicima približio  čaroliju višeglasnog pjevanja i radost skupnog muziciranja. Odjeveni u renesansne i barokne odore, djeci su priuštili i veselje dirigiranja zborom te radionice koje su dodatno oplemenile njihovo glazbeno druženje. Upravo za promicanje glazbene umjetnosti kod djece koju najviše trebamo u nastojanju da ih privučemo u koncertne dvorane, kao i za dva monumentalna koncerta u 2017. godini u Varaždinu  (Haydnovo Stvaranje svijeta i Monteverdijevo djelo  Vespro della Beata Vergine) Chorus Angelicus i dirigent Anđelko Igrec  dobitnici su Diplome Milka Trnina“.

  Diplomu je u svoje ime i u ime Zbora Chorus Angelicus preuzeo maestro Anđelko Igrec, a svečanost je završena snimkom Barkarole i Nocturna Frederica Chopina u izvedbi nagrađenog pijanista Aljoše Jurinića.

   © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 5. studeni 2018.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo