Varijacije na temu povezivanja

Kvartet Rucner s gostima, Mala dvorana Lisinski • Jedan od mnogih svojih dobrotvornih koncerata održao je Gudački kvartet Rucner na svom posljednjem ovogodišnjem koncertu iz ciklusa Godišnja doba. Dobrotvorni pogon Kvarteta Rucner ovaj put je u Maloj dvorani Lisinski bio namijenjen Zakladi Vaša pošta. A Zaklada Vaša pošta skuplja novce za malene bez roditeljske skrbi iz domova za nezbrinutu djecu. Ovaj put su kao slušatelji na koncert djeca došla organiziranim prijevozom - autobusom iz Vinkovaca. Bila je to unaprijed zakazana teška zadaća.  Djelomično ju je mogao olakšati izbor programa prijemčivije glazbe, one lakoslušljive. U publici je primijećen i jedan potencijal dječačkih dirigentskih želja iz pažljive publike vinkovačkog Doma. Kao i obično u takvim prilikama, sviranje je bilo praćeno i predstavljanjem i pokojom riječi donatora.

  Sve je bilo i namjerno poučno o raznim tradicijskim glazbama, te eventualni privlačan mamac za nove donatore. Nijedna glazba nije za odbacivanje, premda u popularnom izboru poznatih balkanskih i inih glazbenih obrazaca zahtijeva aranžmane oko kojih su se potrudili  skladatelji, pa i violončelist Thomas Burić.

  Malo se može znati o skladateljima čija su djela predstavljena, a bilo je pretpostavljeno da su njihova folklorna ishodišta bliska mladoj publici.  Tako se moglo upoznati i Prvi gudački kvartet kontrabasista, skladatelja i notografa Živka Ključe, potom Hameum suitu za dva klarineta i gudački kvartet starijoj generaciji znanog, legendarnog klarinetista Božidara Bokija Miloševića, a potom i Il Convegno Amilcarea Ponchiellija. Baš globalistička ili babilonska vrtoglavica, kao što bi to naslovio Pascal Bruckner. Nije izostala ni klezmer-muzika židovskih uličnih svirača iz geta. Usto i jedan lijepi, dirljivi pjevački nastup štićenice vinkovačkog Doma uz pratnju klavira i Kvarteta, te virtuozni prilog na fruli Nebojše Burića.  Osobit prilog uobičajenoj solidnosti, a prije svega angažiranom sviranju Kvarteta Rucner, u kojoj se na trenutke znalo potkrasti ponešto neusklađenosti – dali su gosti. Kvartet Rucner ih redovito zna vješto i kompetentno izabrati. Ovaj put bili su to atraktivni i odlični klarinetisti Nebojša Burić moćna, gotovo bombastična tona i poetičniji Bruno Philipp. Majstorski su, pojedinačnim ili zajedničkim nastupima skladnih nadigravanja dali vrijedan prilog vedroj večeri uz gudački kvartet. Od obrade do obrade, tijekom koncerta nije izostala ni ona tradicionalnog židovskog uličnog klezmera, baš kao ni lagane džezističke natruhe iz upravo praizvedene Suite na međimurske napjeve Samoborca Krešimira Hercega. Večer je završena ragtimeom Scotta Joplina u izvedbi Bruna Philippa kako bi se glazbeni svijet povezao i preko oceana, kao što je to oduvijek i bilo s mnogostrukim utjecajima i malim varijacijama na vječnu temu povezivanja.

  Program:
  Ž.Ključe, A, Ponchielli,

  © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 10. prosinca 2018.

Piše:

Maja
Stanetti

kritike