Visoka izvedbena razina

Koncert Zagrebačkih solista: Irena Grafenauer - flauta, Sreten Krstić – violina, Hrvoje Philips - viola, HGZ, 4. prosinca 2018. • U središtu pozornosti drugog koncerta Zagrebačkih solista u tekućoj sezoni bila je izvanredna slovenska flautistica Irena Grafenauer (1957), velika zvijezda glazbene scene. Obišla je čitav svijet osvajajući nagrade, održavši niz koncerata i snimivši 30 nosača zvuka. Dovoljno je tek izdvojiti pobjedu na Svjetskom flautističkom natjecanju u Ženevi 1978., kada je dobila posebnu nagradu za interpretaciju glazbe svih vremenskih razdoblja, koja nije bila dodijeljena niti jednom natjecatelju unatrag 35 godina. Bila je i redoviti profesor flaute na Mozarteumu u Salzburgu, okrunjena je titulom Zvijezda godine u  Münchenu, Slovenkom godine, dobitnicom Prešernove nagrade za životno djelo i Austrijskog križa časti za znanost i umjetnost. A to nije ni izdaleka sve.

  Od 2003., kad je oboljela od leukemije, rjeđe nastupa, pa je nismo niti u Zagrebu dugo čuli niti vidjeli. Stoga je zanimanje za taj njezin nastup bilo veliko i neopisivo dirljivo. Publici je prenijeta njezina molba da je ne snimaju jer je željela da koncert ostane zabilježen tek u memoriji nazočnih. I tada je stupila na scenu u velikom stilu prave zvijezde – lijepa, elegantna, s toplim osmjehom i velikim samopouzdanjem. Kao jedna od najpoznatijih tumača Mozartove glazbe u svijetu, obradovala nas je sjajnom izvedbom majstorovog Koncerta za flautu u G-duru, posebno omiljelog zbog iznimne elegancije i virtuoznosti koju je umjetnica na najljepši način oživotvorila uz maksimalnu podršku raspoloženih Zagrebačkih solista pod vodstvom koncertnog majstora i umjetničkog voditelja Sretena Krstića, koji je djelo i obradio za ansambl gudača.

  Uvod u tu središnju točku večeri, ispraćenu dugim pljeskom, bio je Sekstet iz opere Capriccio op. 84 Richarda Straussa, a drugi dio koncerta počeo je prekrasnim Stavkom (Allegro Assai-Andante) iz nedovršenog Gudačkog kvarteta u c-molu, br. 12 (Quartettsatz) Franza Schuberta. Za kraj koncerta Zagrebački solisti odabrali su još jednu atrakciju koja je oduševila publiku: nastup koncert-majstora Sretena Krstića i violista ansambla Hrvoja Philipsa u Koncertantnoj simfoniji u Es-duru za violinu, violu i gudače K 364 Wolfganga Amadeusa Mozarta u Krstićevoj obradi za gudače.  Na mjesto prve violine premjestio se odlični drugi violinist Zagrebačkih solista Krunoslav Marić i suvereno predvodio ansambl u odličnom dosluhu sa solistima. Oni su se pak predstavili kao nadasve skladan i uigran duo prekrasnog tona, virtuozne tehnike te izrazite muzikalnosti i temperamenta. To se moglo i očekivati, jer obojica su iskusni i cijenjeni solisti te komorni i orkestralni glazbenici. Sreten Krstić (1953) je koncertni majstor Münchenske filharmonije i član još četiri komorna sastava u Münchenu, a Hrvoje Philips (1977) je vođa dionice viola u Simfonijskom orkestru HRT-a te stalni član Zagrebačkih solista i Zagrebačkog kvarteta.

  Program koncerta bio je u cjelini atraktivan i na visokoj izvedbenoj razini i zacijelo će se pamtiti kao jedan od vrhunaca u dugoj povijesti ansambla Zagrebačkih solista, koji je osnovan davne 1953. pod umjetničkim vodstvom legendarnog violončelista Antonija Janigra u sklopu Radio Zagreba, a potom su ga vodili vrsni koncertni majstori Dragutin Hrdjok, Tonko Ninić, Anđelko Krpan i Borivoj Martinić Jerčić. Bilo je i povremenih kriza u radu ansambla, ali otkako je 2012. mjesto koncertnog majstora i umjetničkog voditelja povjereno Sretenu Krstiću, očit je povratak prema staroj slavi. Tim više jer će se, kako je obećao, nakon skorašnjeg umirovljenja u Münchenskoj filharmoniji moći intenzivnije posvetiti Zagrebačkim solistima. Sretno!

  Program:
  R. Strauss: Sekstet iz opere Capriccio, Op.84
  W.A.Mozart: Koncert za flautu u G-duru, K.313
  F.Schubert: Quartettsatz u c-molu, D 703
  W.A.Mozart: Sinfonia Concertante u Es-duru, K.364

   © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 10. prosinca 2018.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike