Studiozan pristup

Kvartet Porin, Drugi od četiri koncerta, KD Vatroslav Lisinski; 6. veljače 2019. • Drugi od četiri koncerta u 13. sezoni Gudačkog kvarteta Porin održan je 6. veljače u Maloj dvorani Lisinski u sastavu Ivan Novinc, prva violina, Val Bakrač, druga violina, Lucija Brnadić, viola i Neva Begović, violončelo. Predstavljena su  tri reprezentativna gudačka kvarteta različitih stilova: Zaboravljene muzike  Dubravka Detonija, Gudački kvartet u D-duru, KV 575 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Drugi gudački kvartet u A-duru, op. 68 Dmitrija Šostakoviča. Ta su djela svojom kvalitetom i zahtjevnošću bila inspiracija glazbenicima kako za vlastitu promociju interpretacije, tako i za osvajanje publike, koja je ovaj put bila nažalost malobrojna, a iznimno uskraćena i neuobičajenim izostankom opširnije programske cedulje.

  Na početku večeri izvedeno je jedno od najuspješnijih i najzanimljivijih komornih djela uglednog suvremenog hrvatskog skladatelja Dubravka Detonija (1937) - gudački kvartet Zaboravljene muzike iz 1981., kojim vješto i duhovito sučeljava prepoznatljive glazbene teme prošlosti sa suvremenim zvukom i stilom skladanja. Zahvaljujući pomnoj i angažiranoj izvedbi, skladba je uspješno otvorila ovu komornu večer.

  Drugo djelo na programu Gudačkog kvarteta Porin bio je Gudački kvartet u D-duru, KV 575 Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756-1791). On pripada skupini posljednjih majstorovih kvarteta - tzv. pruskih, koji se odlikuju  melodijskim bogatstvom  i koncertantskom dojmljivošću. Međutim, izvedbi je nedostajalo više mozartovskog šarma i preciznosti. Bolji je dojam stoga u nastavku pružila izvedba Drugog gudačkog kvarteta u A-duru, op. 68 Dmitrija Šostakoviča (1906-1975). Petnaest gudačkih kvarteta, koliko ih je stvorio taj  ruski velikan 20. stoljeća, važna su karika u povijesti gudačkog kvarteta i velik repertoarni izazov za glazbenike, pa tako i za gudački kvartet Porin, koji ga je sada prvi put uvrstio u repertoar.  Vrlo studiozan pristup bogato razvedenoj i emotivnoj partituri Šostakovičevog Drugog gudačkog kvarteta, u kojoj se svaki sudionik izvedbe istaknuo kao solist unutar skladnog zajedništva, urodio je zrelim plodom kao vrhunac večeri. Posebno je dojmljiv bio drugi polagani stavak, u kojem  je prvi violinist kvarteta Ivan Novinc lijepo i izražajno vodio istaknutu solističku dionicu uz odličnu suradnju ostalih ravnopravnih članova skupine - Vala Bakrača, Lucije  Brnadić i Neve Begović.

  Program:
  M. Ruždjak: Klasični vrt
  W.A.Mozart: Gudački kvartet u D-duru,br. 20, Kv 499
  C. Franck: Kvintet za klavir i gudački kvartet u f- molugost: 
  Srđan Čaldarović

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 11. veljače 2019.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike