Dugo iščekivani Strauss i zanimljivi gosti

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije, dirigent Andrew Litton, klavir William Wolfram, 29. ožujka 2019.

 • Zagrebačka filharmonija priredila je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u petak, 29. ožujka 2019. koncert za pretplatnike Crvenoga ciklusa. Jedan ne predugi, klasično sastavljen program sa skladbama trojice skladatelja romantizma potvrdio je i ovom prigodom bogate interpretativne mogućnosti orkestra. Njihovu otkrivanju pridonijeli su gosti iz Sjedinjenih Američkih Država - dirigent Andrew Litton i pijanist William Wolfram.

  Uvodna skladba bila je publici dobro poznata brza, efektna i virtuozna uvertira operi Euryanthe Carla Marie von Webera (1786-1826), a u nastavku je slijedio Drugi koncert za klavir i orkestar u A-duru Franza Liszta (1811-1886). Kasni romantičar Richard Strauss (1864-1949), čije djelovanje seže gotovo do kraja prve polovine 20. stoljeća, skladao je brojne simfonijske pjesme u ranom stvaralačkom razdoblju, uglavnom do kraja 19. stoljeća. Onu naslovljenu Život junaka, op. 40 koju je izvela Zagrebačka filharmonija završio je 1898. u dobi od trideset i četiri godine. Simfonijska pjesma obično počiva na nekom poetskom ili drugom izvanglazbenom predlošku, no stvarni junak u ovom Straussovu magistralnom ostvarenju nije imenovan, pa šest cjelina objedinjuje životni put junaka-simbola od djetinjstva do odlaska s ovoga svijeta. Kroz gusto orkestralno tkivo utkano u složene, kadikad i opore disonantne harmonije, probija se violina simbolizirajući junaka, a vječni mir navješćuje nakon uzlaznoga skoka trozvuk u tercnome položaju i visokom, svijetlom registru. Straussov Život junaka našao se na koncertima Zagrebačke filharmonije samo tri puta do 1996. prema kronologiji koncerata.

  Drugi klavirski koncert Franza Liszta također bi se mogao ubrojiti u izuzetke na repertoaru Zagrebačke filharmonije. Skladatelj ga je počeo stvarati davne 1839. godine u vrijeme veoma uspješne karijere pijanista-virtuoza, a završio ga je desetak godina kasnije. Jednostavačan, s polaganim uvodom i više tematski različitih cjelina poput stavaka u koncertu, ovaj Lisztov koncert odlikuje virtuozitet solističke dionice i bogatstvo orkestralnih boja koje se razotkriva u dijalogu između solista i orkestra. U jednome trenutku, u zamišljenome polaganom stavku, klavir postaje samo pratnja predivnoj temi violončela, a potom se ponovno vraća ulozi solista pronoseći tematsku građu u čitavom tonskom opsegu klavira.  Američki dirigent Andrew Litton proslavit će ove godine šest desetljeća života i obilježiti više od tri desetljeća uspješne dirigentske karijere koju je započeo u domovini, a početkom ovoga stoljeća postao je umjetnički voditelj nekih orkestara u Europi. Od njega stariji četiri godine je solist-pijanist William Wolfram koji također ima uspješnu karijeru. Nastupao je s mnogim svjetskim orkestrima, dobitnik je nagrada na natjecanjima (primjerice brončana medalja na pijanističkome natjecanju Čajkovski u Moskvi), a osobito je poznat kao interpret virtuoznih skladbi Franza Liszta. Njegovo sviranje solističke dionice u Lisztovu koncertu doimalo se laganim zadatkom za muzikalnog i sigurnog glazbenika koji je dorastao iznimnim tehničkim zahtjevima skladatelja. Izvrsna artikulacija, snaga u glasnijim odlomcima i profinjene tiše dinamičke nijanse stopile su se u zajednički, dobro uigran nastup s orkestrom.

  Straussov Život junaka osjenčao je Zagrebačku filharmoniju kao homogeno orkestralno tijelo izvrsno izbalansirana zvuka. U zanimljivoj, nadahnutoj interpretaciji ispoštivani su svi ritamski složeni sukcesivni nastupi (primjerice drvenih puhača), jasne melodijske linije nad gustim harmonijskim sklopovima. Kako je tema neimenovani junak, dio sadržaja odnosi se i na bojno polje, što je Strauss iskoristio za profilirane nastupe limenih puhača i svečani nastup truba. Skladan gudački korpus odigrao je, dakako, važnu ulogu u sveukupnoj tonskoj slici, a koncertni majstor violinist Martin Draušnik besprijekorno je odsvirao solo-odlomke. Dirigent Andrew Litton sigurno je vodio gotovo pedesetminutno sviranje, iskoristivši sve mogućnosti orkestra, podarivši muzikalnu, tonski lijepu i dinamički raznoliku interpretaciju Straussove simfonijske pjesme na čiju ponovnu izvedbu, nadamo se, publika neće predugo čekati.

  Program:
  Franz Liszt:
  2. koncert za glasovir i orkestar u A-duru
  Richard Strauss: Život junaka, simfonijska pjesma, op. 40

  Dirigent: Andrew Litton
  Klavir: William Wolfram

  © Snježana Miklaušić-Ćeran, KLASIKA.hr, 25. travnja 2019.      

                                             

Piše:

Snježana
Miklaušić-Ćeran

kritike