Izvrsna usklađenost mladih i perspektivnih gostiju

Ciklus Četiri godišnja doba: Gudački kvartet Rucner, harmonika Martina Jembrišak, flauta Francesca DOdorico, Lisinski, 16. travnja 2019. • Koncerte novog ciklusa Četiri godišnja doba priređuje ove godine Gudački kvartet Rucner u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Na prvi koncert Proljeće, održan 16. travnja 2019., pozvali su članovi Gudačkoga kvarteta Rucner dvije mlade glazbenice: solisticu na harmonici Martinu Jembrišak i talijansku flautisticu Francescu D'Odorico. Martina Jembrišak počela je učiti harmoniku na Glazbenom učilištu Elly Bašić u rodnom Zagrebu, a studij harmonike i usavršavanje završila je na više uglednih europskih glazbenih visokoškolskih ustanova. Dobitnica je brojnih nagrada na natjecanjima mladih glazbenika te nastupa kao solistica i komorna glazbenica, proširujući svoj repertoar novim solističkim ili komornim skladbama. Drugoj gošći iz Italije Francesci D'Odorico tek je devetnaest godina. Studij flaute završila je prošle godine, a nastavlja studij klavira. Nagradom na Međunarodnom natjecanju glazbene mladeži XXIV. Lions Grand Prix u Rijeci, osvojila je i nastup s Gudačkim kvartetom Rucner.

  U program koncerta bile su uvrštene skladbe koje su dale više prilike predstavljanja sviračkog umijeća uz Gudački kvartet Rucner Martini Jembrišak. Nastupila je u prvoj skladbi koncerta (koju je obradio Dario Glavaš) Etude sur le thème Chiquilin de bachin ad Astor Piazzolla francuskoga skladatelja i harmonikaša Francka Angelisa (1962.) i u praizvedbi skladbe za harmoniku i gudački kvartet Odsjaji Đeni Dekleva-Radaković (1949.), kojom je završio prvi dio koncerta. U drugome dijelu svirala je u dva stavka kontrastnih tempa iz ciklusa Astora Piazzolle Five Tango Senstations i u završnoj skladbi Anantango baskijskoga skladatelja Gorke Hermose (1976.). Iz bogate riznice komorne glazbe odabrali su članovi Gudačkoga kvarteta Rucner Gudački kvartet u Es-duru, op. 125, br. 1 Franza Schuberta te Kvartet za flautu (i gudački trio) u D-duru, KV 285 Wolfganga Amadeusa Mozarta, u kojem je solističku dionicu svirala izvrsno pripremljena flautistica Francesca D'Odorico.

  Skladbe Francka Angelisa, Astora Piazzolle i Anantango Gorke Hermose (izvorno duo za harmoniku i violinu, odnosno violončelo, flautu ili klarinet) činile su, zahvaljujući plesnome ritmu i izraženoj melodici, dopadljiviji i publici prihvatljiviji dio programa. Zanimanje je pobudila skladba programnoga naslova Odsjaji skladateljice Đeni Dekleva-Radaković. U tri stavka rasporeda polagani-brzi-polagani spretno je povezala harmonijski slog temeljen na proširenoj tonalitetnosti u prvom, tradiciju kraja u kojem živi i djeluje s temom bliskoj istarskoj ljestvici i strogoću polifonog vođenja glasova u fugatu u polaganom stavku te plesni ritam poskočnice u posljednjem stavku. Schubertov Gudački kvartet u Es-duru klasičnog je četverostavačnog rasporeda, a u Mozartovu Kvartetu za flautu (i gudački trio) dominira u sva tri stavka tempa Allegro-Adagio-Rondo flauta kao nositelj tematske građe iznad pratnje triju gudačkih glazbala.  Martina Jembrišak pokazala je u svom sviranju zavidan virtuozitet, prilagodljivost komornom sastavu u bogatom dinamičkom nijansiranju. Flautistica Francesca D'Odorico izvrsno je svladala sve tehničko-interpretativne zahtjeve virtuozno pisane dionice u Mozartovu kvartetu. Njeno sviranje odlikuje čista intonacija, lijepi ton i suglasje zajedničkoga nastupa. Gudački kvartet Rucner dobro je sviranje uskladio s objema solisticama, dok je možda manje uvjerljiva bila njihova solistička točka – Schubertov razigrani, mladenački Gudački kvartet u Es-duru. I ovaj koncert potvrdio je nit-vodilju ciklusa Četiri godišnja doba u promicanju hrvatskoga glazbenog stvaralaštva i predstavljanja mladih, perspektivnih glazbenika.

  Program:
  Franck Angelis: Etude sur le theme Chiquilin de bachin ad A. Piazzolla, arr. Dario Glavaš
  Franz Schubert: Kvartet Op.125 br. 1
  Đeni Dekleva-Radaković: Odsjaji za klasičnu harmoniku i gudački kvartet (praizvedba)
  Astor Piazzolla: Five Tango Sensations za harmoniku igudački kvartet
  Gorka Hermosa: Anantango za harmoniku i gudački kvartet

  Gošće:
  Martina Jembrišak, harmonika
  Francesca D' Odorico, flauta, Italija

  © Snježana Miklaušić-Ćeran, KLASIKA.hr, 02. svibnja 2019.

Piše:

Snježana
Miklaušić-Ćeran

kritike