Oskudna reprezentacija suvremenih ruskih skladatelja

Koncert Cantus ansambla, Iz Rusije s ljubavlju, dir. Berislav Šipuš • Iz Rusije s ljubavlju
  , glasio je naslov koncerta Cantus ansambla u Laubi, idealnoj upravo za takvu vrstu glazbenog događaja. Dakako, naslov je bio na svevladajućem engleskom: From Russia with Love.  Redovito ostaju zbunjujući podnaslovi koncerata svih vrsta. Barem za staru vrstu publike koja osjeća stanovit otpor prema uputama. Možda nastoje približiti svoje namjere ili tako nešto. Uputa iz podnaslova nije pošteđen baš nitko. Marketing je prevladao. Upućuje na to što slušate, pa i što morate čuti. A u Laubi s Cantus ansamblom slušale su se novije skladbe iz ruske produkcije, a naslov se na stanovit način i poigrao s jednim od filmova o Jamesu Bondu, tajnom agentu 007. Pri tome se ne zna je li uzorak, izbor skladbi i skladatelja od tisuća skladatelja koji zacijelo stvaraju u toj velikoj zemlji, bio baš reprezentativan. I na kraju se moglo okladiti da ipak nije bila riječ o nekoj jakoj i najzanimljivijoj reprezentaciji.

  Zamah veličanstva nekih davnih careva ili pak sovjetske grandezze i velikih htijenja, čak i monumentalnosti, a zapravo s mišlju na grčku mitologiju, mogao se čuti na početku u dugočasnoj skladbi Cassandra Vladimira Tarnopolskog. Antička proročka popudbina, kao što i naziv skladbe govori, dodala joj je dah privlačnosti. Poslije njegove ambicije da ostavi duboki trag sad i odmah, slijedile su Tri bagatele - Drei bagatellen Faradža Karajeva za klavir i pet instrumenata, svojevrsni šarmantni klavirski sekstet kojemu je laki, pravi bagatelni dah za klavirom priskrbio laki potez Srebrenke Poljak.

  U drugom dijelu koncerta predstavljene su skladbe Unter dem Kuppel hervor Olge Bočihine, ma kakva ta kupola bila i ma što ona značila. I potom, opet engleskog naziva – Compassion for a Thing Anne Romaškove. Sućutni i izražajni glas je tu bio u glavnoj ulozi, a sugestivno ga je donijela Marta Schwaiger, negdje kao na Biennalu šezdesetih godina prošlog stoljeća. Usred tih svodova i sućutnosti kompozitorice Bočihine, pa i Romaškove, našao se lagani duhoviti svijet Jurija Voroncova. Njegov Amulet je mali razgovor s Mozartom u povodu njegove 250. godišnjice rođenja, godine 2006. Voroncov je stvarno svoj mali amulet djetinje naivno spremio negdje pored srca. Bez velikih pretenzija, ali lijepo, inteligentno i duhovito. Do jeseni, Cantus ansambl se na lijep način i s puno dobre volje oprostio od Laube.

  Program:
  Vladimir Tarnopolski: Cassandra
  Faradž Karajev: Tri bagatele - Drei bagatellen
  Olga Bočihina: Unter dem Kuppel hervor
  Anna Romaškova: Compassion for a Thing 
  Jurij Voroncov: Amulet

  Cantus Ansambl
  Berislav Šipuš: Dirigent
  Srebrenka Poljak: Glasovir
  Marta Schwaiger: Sopran

  © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 31. svibnja 2019.

Piše:

Maja
Stanetti

kritike