Briljantna izvedba slavljenika

Rođendanski koncert, Aljoša Jurinić, klavir i Petrit Çeku, gitara, HGZ, 2. lipnja 2019. • Dvojica vrsnih umjetnika, Aljoša Jurinić (1989) i Petrit Çeku (1985) proslavili su zajednički rođendan iznimnim koncertom 2. lipnja uz obilje cvijeća i rođendansku tortu, podijelivši svoje slavlje s mnogobrojnom publikom i prelijepim muziciranjem na pozornici Hrvatskog glazbenog zavoda, na kojoj su od najmlađih dana nastupali na putu prema velikoj međunarodnoj karijeri. O njihovim pojedinačnim nastupima već smo više puta pohvalno pisali, ali ovaj njihov prvi zajednički susret na koncertnom podiju bio je uistinu poseban. Njihova karizma i popularnost ispunila je dvoranu HGZ-a do posljednjeg mjesta, ali i onih dodatnih, čak i na koncertnom podiju. Baš kao što je to bilo i nakon povratka Aljoše Jurinića s velikim uspjehom na Međunarodnom natjecanju Frederica Chopina u Varšavi 2015., kada je umjetnička organizacija Cristoforium promptno reagirala i priuštila nam vrhunski doživljaj - baš kao i na ovom koncertu.

  Susret gitare i klavira neočekivan je i rijedak, ali iznimni glazbenici i prijatelji poput Petrita i Aljoše pokazali su da je itekako privlačan i uzbudljiv. Uspješno su uskladili interpretativna umijeća i dinamiku te pridonijeli da njihovi instrumenti i muziciranje dođu do punog izražaja. Pojedinačno su izveli Sonatu za gitaru u C-duru - Rođendan Josepha Haydna u obradi Valtera Dešpalja i Ondine za klavir iz ciklusa Gaspard de la nuit Mauricea Ravela, a zajedno su interpretirali popularnu skladbu suvremenog estonskog skladatelja Arva Pärta (1935) Fratres (Braća), dok su početak i kraj koncerta uokvirili dvjema skladbama  austrijskog autora Antona Diabellija (1781-1858) koji je velik dio opusa posvetio upravo gitari.  Dvostavačna Sonatina za gitaru i klavir u A-duru, op. 68 jedna je od rijetkih njegovih skladbi namijenjenih gitari i klaviru, a još dojmljivija je bila Velika briljantna sonata za gitaru i klavir u d-molu, op. 102, koja u četiri kontrastna stavka pruža umjetnicima obilje izazova kojima su Petrit i Aljoša uistinu briljantnom izvedbom na kraju koncerta potaknuli oduševljene reakcije publike. Dakako da nije moglo završiti bez dodataka. Carullijev Valcer te ulomci iz Mozartovog Klavirskog koncerta i Beethovenove Violinske sonate uljepšali su tu iznimnu večer dvojice vrhunskih i suptilnih umjetnika, čijim se zajedničkim nastupima radujemo i ubuduće.

  Program:
  Joseph Haydn: Sonata za gitaru u C-duru - Rođendan (obrada Valter Dešpalj)
  Maurice Ravel: Ondine za klavir iz ciklusa Gaspard de la nuit
  Arvo Pärt: Fratres 
  Anton Diabelli: Sonatina za gitaru i klavir u A-duru, op. 68, Velika briljantna sonata za gitaru i klavir u d-molu, op. 102

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 18. lipnja 2019

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike