Nagrade za najistaknutije nastupe

61. Dodjela Nagrade i Diplome Milka Trnina, HDGU • Dobitnici ugledne Nagrade Milka Trnina za 2018., koju je 61. put  dodijelilo  Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini, su mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak za koncert održan 29. studenog 2018. u HGZ-u, dok je Diplomu dobio Papandopulo kvartet za koncert održan 2. svibnja 2018. u Studentskom centru na otvaranju 6. Izloga suvremenog zvuka. Odlučio je to jednoglasno stručni žiri u sastavu Višnja Mažuran, predsjednica, Zoran Juranić, Diana Grubišić-Ćiković, Klasja Modrušan i Višnja Požgaj. Svečana dodjela upriličena je 12. lipnja u Atriju Muzeja Mimara uz čestitke laureatima i obrazloženja predsjednice HDGU-a Višnje Mažuran te voditeljice Ureda HDGU-a - muzikologinje Jelene Knešaurek Carić, uz nastup dua Haller-Fak.  Mezzosopranistica Diana Haller rođena je  u Rijeci a školovala se u Trstu, Londonu i Stuttgartu kod prof. Dunje Vejzović i Brigitte Fassbaender. Vrlo je uspješna i tražena solistica s velikom karijerom u inozemnim opernim kućama i dobitnica nekoliko vrijednih nagrada i priznanja. Također Riječanin, Filip Fak diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Đorđa Stanettija te se usavršavao na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjića. Kao solist i komorni umjetnik nastupa diljem svijeta, a bavi se  također skladanjem i pedagoškim radom.

  U obrazloženju nagrade ističe se sinergija dua Haller-Fak, vrhunskih umjetnika savršene tehnike, visoko razvijene muzikalnosti i jasno profilirane umjetničke osobnosti, uz  snažno  međusobno razumijevanje, što je bilo čujno i vidljivo u svakoj noti njihova koncerta  posvećenog liedu s djelima Schuberta, Zajca, Wolfa i Mahlera. Prilikom dodjele Nagrade Milka Trnina izveli su  Schubertovu skladbu Lied des Orpheus i Ariju skladatelja (Sein wir Wieder gute) iz Straussove opere Arijadna na Naksosu.  Papandopulo kvartet
  osnovala su 2000. četiri vrsna hrvatska saksofonista - Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon. Svi su diplomirali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Dragana Sremca, a usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu  i Beču, te na raznim seminarima uglednih svjetskih saksofonista. Bave se i pedagoškim radom, a izdali su i dva vrijedna albuma - Papandopulo i Per Quattro. Održali su mnogobrojne koncerte u domovini i inozemstvu s nekoliko praizvedbi, uz najpovoljnije kritike.

  Diplomu Milka Trnina osvojili su za koncert održan 2. svibnja 2018. u zagrebačkom Studentskom centru na otvaranju  6. Izloga suvremenog zvuka, na kojem su izveli skladbu Gordana Tudora Kompozicije za saksofone i Francuski paviljon s podnaslovom Esej o sebičnosti. Otok jedinaca - Fanfare za sanacijske upravitelje.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 27. lipnja 2019.

   

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo