Istinska posvećenost glazbenom iskustvu

Zdenka Weber, Glazbe prije svega, HKZ Hrvatsko slovo

 • Ugledna, vrijedna i vrlo aktivna hrvatska muzikologinja, glazbena publicistkinja, diplomatkinja, predavačica i pedagoginja Zdenka Weber (Varaždin, 1950) objavila je knjigu Glazbe prije svega, promoviranu 13. lipnja u Hrvatskom slovu. Druga je to knjiga njezinih tekstova vezanih uz glazbene događaje koje je pratila i pisala o njima dugi niz godina - od studentskih dana  do danas. U gotovo pet desetljeća surađivala je s mnogobrojnim dnevnim novinama, kulturnim tjednicima i radijskim stanicama te objavila više od 3500  glazbenih publicističkih članaka i kritika u Telegramu, Vjesniku, OKU, Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu, aktualno u Hrvatskom slovu, Vijencu, KOLU, Cantusu, Hrvatskoj reviji, te na portalu www.klasika.eu i na 3.programu HRT-a.

  Dok prva njezina knjiga U zagrljaju glazbe (Varaždin, 2012) sadrži  izbor tekstova iz različitih područja, poput glazbenih kritika, osvrta, prikaza, recenzija, razgovora, portreta glazbenika, eseja, znanstvenih i stručnih radova, kao i detalja iz diplomatske djelatnosti u razdoblju 1972-2012. (izašlo u povodu 40. obljetnice njezina objavljivanja), druga knjiga Glazbe prije svega sadrži isključivo tekstove koje je pisala od 1995. do 2018. za Hrvatsko slovo, čija je suradnica pune 23 godine. Velik je to broj od gotovo 350 članaka koji pružaju uvid u praćenje  važnijih glazbenih zbivanja ne samo u Hrvatskoj nego i u gradovima u kojima je Zdenka radila (u Berlinu i Beču) ili koje je posjećivala. Važno je naglasiti da je to radila volonterski, bez financijske naknade i da je knjiga Glazbe prije svega objavljena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

  Urednica Hrvatskog slova i ove knjige mag. art. Eva Kirchmayer Bilić u pohvalnom Predgovoru između ostalog piše: „Nevjerojatnom energijom koja s vremenom nimalo ne popušta, nego se, naprotiv umnaža i proširuje, Zdenka  oduševljava i zadivljuje svakog promatrača ili sudionika njezinih poticaja. Snažna, uporna i dosljedna, s osobinom iskrenog i dubokog poštovanja prema svakom čovjeku, nikada ne omalovažavajući nikoga, unutarnjom duhovnom snagom nadilazi sve prepreke i udare  koje prima od života, s vjerom da ono što radi, radi ljudski, pošteno, dostojanstveno i ponosno. Ljubav prema čovjeku u njezinom slučaju, izrasta upravo iz ljubavi prema glazbi. Upravo pisanjem o drugima, Zdenka je naviše progovorila o sebi samoj, te se iz njezinih tekstova može iščitati veličina  njezine ljudske i umjetničke osobnosti“.

  Izdavač ove opsežne knjige od 650 stranica s posvetom Zagrebu je Hrvatska kulturna zaklada (HKZ) Hrvatsko slovo i glavni urednik Stjepan Šešelj . Osim spomenutih tekstova, sadrži Predgovor urednice Eve Kirchmayer Bilić, Pogovor i Životopis Zdenke Weber, obiman Indeks imena koja se pojavljuju u člancima, te niz fotografija glazbenika i skladatelja u društvu autorice. Uz iskrene čestitke i najljepše želje za nastavak te hvalevrijedne aktivnosti koja je nažalost obezvrijeđena ali ipak opstaje zahvaljujući ljubavi prema glazbi i potrebi da se o njoj piše, izdvojit ćemo za kraj znakovit zaključak Zdenke Weber iz  Pogovora:

   „Ako sam napisima o glazbi i glazbeničkim umijećima potencijalnim čitateljima uspjela prenijeti barem dio vlastitih užitaka i oduševljenja koje glazba može pružiti i izazvati, ako sam svojim tekstovima, pa i predavanjima, barem nekome uspjela približiti klasičnu glazbu i potaknuti na slušanje i posjećivanje živih izvedba, a glazbenicima dala barem malu javno objavljenu  satisfakciju za uloženi trud i vrijeme provedeno u osamljeničkom vježbanju, sretna sam i zadovoljna. Pa koliko će mi snage dopustiti, a medijski  prostori  budu dostupni, željela bih pisati i dalje. Glazbe prije svega!

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 1. srpnja 2019.

Piše:

Višnja
Požgaj