Tehnička spremnost i jasna dikcija

Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera, 28. lipnja - 5. srpnja 2019., Dubrovnik; Večer Lieda, sopranistica Nikolina Pinko • U organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i sponzorstva Dubrovačkih vrtova sunca održava se Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera u Dubrovniku od 28. lipnja do 5. srpnja. Ovogodišnje 12.  izdanje festivala obilježava 126. godinu rođenja velikog svjetskog tenora rođenog u Cavtatu (20 kilometara od Dubrovnika) 1890., gdje je i umro 1966. Glazbeni direktor festivala je dirigent Marc Tardue (SAD).

  Tino  Pattiera bio je veliko i slavno svjetsko ime opernih kuća diljem svijeta. Tenor specifične boje glasa koji je lako interpretirao naslovne uloge u početku iz talijanskog opernog repertoara a kasnije je prešao i na wagnerijanski fah, bio je prvak Opere u Dresdenu i Berlinu. Odlikovan je od strane Savezne Njemačke Republike odličjem Njemački savezni Križ, a u obrazloženju između ostalog stoji: „za zasluge prve klase“. Nakon umjetnikovih  nastupa u Americi, tamošnja kritika proglasila ga je nasljednikom Enrica Carusa.

  Koncert održan 2. srpnja u atriju Kneževa dvora sadržavao je skladbe Clare Schumann, Felixa B. Mendelssohna, Richarda Straussa, a drugi dio ispunile su, što je veoma pohvalno, skladbe hrvatskih skladatelja: Elene Pucić Sorgo, Antuna Sorkočevića, Dore Pejačević, Frana Lhotke, Božidara Kunca i Ivana Zajca. Večer je nazvana Večer Lieda, međutim kao predah od solo-pjevanja sopranistici Nikolini Pinko u pojedinim pjesmama decentno su se pridružili ili izveli solo-točke dubrovački glazbenici - violinistica Đana  Kahriman i rogist Toni Kursar, a sve uz pratnju dubrovačke pijanistice Stefani Grbić.  Sopranistica Nikolina Pinko bilježi uspjehe u inozemstvu i u domovini - 2018. primila je  nagradu Večernjakova Domovnica kao najpopularnija i najuspješnija hrvatska glazbenica u inozemstvu na manifestaciji koja se događa u Bad Homburgu u Njemačkoj, a čast je bila tim veća što joj je nagradu uručio gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković. Za ovogodišnji dubrovački nastup  Nikolina Pinko je odabrala Lied, najteži oblik umjetničkog izražavanja čak i za vrhunske operne pjevačice, jer pjevajući odabrane pjesme otkrivaju se sve tehničke i umjetničke karakteristike pjevača. Pinko je večer otvorila Liedom Clare Schumann uz 200. godišnjicu rođenja te velike svjetske pijanistice i skladateljice (supruge skladatelja R. Schumanna). Slijedio je ciklus od sedam pjesama Richarda Straussa, otpjevala je potom jednu pjesmu prve hrvatske skladateljice Elene Pucić Sorgo - Sento che l'alma i jednu Antuna Sorkočevića – La preghierra, oboje Dubrovčana, potom dvije pjesme Božidara Kunca i Zajčevu Domovini i ljubavi. Tehnička spremnost, čvrsta intonacija i jasna dikcija su temelj muziciranja Nikoline Pinko, ali stilske karakteristike ostale su gotovo na ravnoj liniji. U pijanistici Stefani Grbić imala je savršenu suradnicu koja je pravim senzibilitetom interpretirala klavirski slog, te muzikalnom svirkom kompenzirala nedostatak atmosfere pjevačkoj dionici. U pojedinim pjesmama pjevačici i pijanistici pridružili su se decentnom svirkom violinistica Đana Kahriman i rogist Toni Kursar, pa se u ugodnom ritmu izmjenjivala zvučna slika koncerta. Mali predasi pjevačici Pinko učinjeni su solo-izvedbama korniste Tonija Kursara i violinistice Đane Kahriman.  Kornist Kursar uz glasovirsku pratnju Stefani Grbić izveo je intonativno i tehnički odlično po jednu skladbu Felixa B. Mendelssohna i Frana Lhotke, a violinistica Kahriman toplinu dviju skladbi Dore Pejačević prenijela je na nježan i ljubak način. Publika je dugo iskreno zahvaljivala izvođačima, na što su oni odvratili još jednom zajedničkom izvedbom.

  Za pohvalu je da je tekst pjesama bio preveden i projiciran na zid Dvora kako bi publika pratila sadržaj, a što govori o profesionalnosti ovih mladih, talentiranih glazbenika.

  Program:
  C. Schumann:
  Lieder, Op. 12
  F. B. Mendelssohn: Pjesme bez riječi, Op. 30, No. 1 (arr. T. Kursar)
  R. Strauss: 8 Gedichte aus Letzte Blätter, 4 Lieder, Op. 27, Alphorn, Op.15, No. 3
  J. P. Sorkočević: Sento che l'alma
  L. Sorkočević: La Preghiera
  D. Pejačević: Elegija, Op. 34 i Romanza Op. 22,
  Ein Lied, U lovu je mjesec na sunce, Op. 23, No. 4
  F. Lhotka: Uspomena za rog i klavir
  B. Kunc: Strepnja, Op. 30, Čežnja, Op 30
  Ivan pl. Zajc: Domovini i ljubavi

  Sopran: Nikolina Pinko,
  Klavir: Stefani Grbić
  Horna: Toni Kursar
  Violina: Đana Kahriman

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 8. srpnja 2019.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo