Veliki jubileji dvaju ansambala

70. Dubrovačke ljetne igre, 18. srpnja - 25. kolovoza 2019.; Koncert povodom 70. obljetnice osnivanja Ansambla Lado i jubilarni stoti koncert Zagrebačkh solista  • Glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara odvija se prema najavljenom programu. Za nama su priredbe kojima su dva ansambla u okviru festivalskog programa obilježila svoje jubileje: Zagrebački solisti održali su stoti koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama, a pravi hrvatski kulturni brend, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado obilježio je sedamdesetu obljetnicu od osnutka.

    Gotovo da nema sezone Dubrovačkih ljetnih igara da Zagrebački solisti nisu nastupali,  ponekad i dva puta, pogotovo u vrijeme kad ih je vodio Antonio Janigro i kada su spadali u najbolje svjetske komorne sastave. Za ovogodišnji nastup odabrali su djela B. Papandopula, W. A. Mozarta i A. Schönberga.

    Nakon razigrano odsvirane suite za komorni orkestar Pintarichiane B. Papandopula (napisana po narudžbi Zagrebačkih solista), ansamblu se pridružila pijanistica Martina Filjak i odsvirala solističku dionicu Mozartovog Koncerta za klavir i orkestar u C-duru, KV415 i klavirski udio u partituri Fantazija-uvertira Romeo i Julija P. I. Čajkovskog (obrada kompozitora Vladimira  Mendelssohna), pokazavši visoki stupanj pijanističke umjetnosti. Koncert je okončan Schönbergovom skladbom Preobražena noć, op. 4  koja je potrajala do iza pola noći pa je publika pomalo napuštala atrij Kneževa dvora dok su svirači, reklo bi se, odrađivali svoju zadaću.    Za nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado uvijek se traži karta više, pa je tako bilo i ovaj put. Za jubilarni koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama Lado je pripremio posebnu koreografiju. Razigrani i raspjevani pjevači obučeni u prelijepe i raskošne narodne nošnje igrom po bijelom kamenu terase tvrđave Revelin i reskim pjevom digli su publiku na noge, ali nažalost priredba je skraćena zbog kiše pa se opet, po tko zna koji put u ovih sedamdeset godina Dubrovačkih ljetnih igara, postavlja pitanje kad će Igre imati koncertnu dvoranu za nastupe velikih ansambala.

    © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 27. srpnja 2019.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo