Koncerti za različite afinitete

70. Dubrovačke ljetne igre, 18. srpnja - 25. kolovoza 2019.; Koncert grupe Il Volo i koncert Zagrebačkog kvarteta i gitaristice Ane Vidović • Glazbeni program jubilarnih Dubrovačkih ljetnih igara nudi pravo šarenilo, pa svatko prema ukusu može zadovoljiti svoje potrebe za glazbom, što smo svjedočili na dvama zadnjim koncertima.

  Najava da će nastupiti tri talijanska tenora pred dubrovačkom katedralom izazvala je pravu euforiju i zacijelo niti jedno događanje Igara neće okupiti toliko slušatelja kao što je ih bilo na ovome koncertu. Kad su tri talijanska tenora Ignazio Boschetto iz Bologne, Gianluca Ginoble  iz Abruzza i Piero Barone sa Sicilije ujedinili svoje umjetničke potencijale i počeli nastupati  na talijanskoj pjevačkoj sceni pod nazivom Il volo (Let), doživjeli su veliki uspjeh, a zatim su stekli ugled i u svijetu. U okviru svjetske turneje doletjeli su sa svojim ansamblom i u Dubrovnik kako bi sudjelovali u jubilarnom programu Dubrovačkih ljetnih igara. Pred Dubrovačkom katedralom uz svoje prateće glazbenike i Dubrovački simfonijski orkestar ponudili su publici poznate napjeve prilagođene njihovom sastavu i najčešće u odzvonu pop-glazbe. Gledajući i slušajući ovaj spektakl, nametnula se misao: ovo je pravi komercijalni koncert - onakav kakav je postao i sam grad Dubrovnik, a iz uprave Igara ovo zovu „razvoj publike“.

  Večer kasnije u atriju Kneževog dvora nastupio je Zagrebački kvartet s gošćom - gitaristicom Anom Vidović, što nas je podsjetilo na slavne festivalske dane. Zagrebački kvartet ove godine slavi sto godina od osnutka 1919. i mnogo puta je svirao u Dubrovniku i prije osnutka Dubrovačkih ljetnih igara, naravno uz  generacijske promjene glazbenika. Danas su  članovi kvarteta: Martin Krpan, Martin Jordan, Davor i Hrvoje Philips, a za nastup su se odlučili za skladbe Ludwiga van Beethovena, Antonia Vivaldija, Marka Ruždjaka i Maurica Ravela.  Večer je započela  Beethovenovim Kvartetom  u D-duru, op.18. br 3 i nakon kreativnog uzmaha  susvirača, ugostili su gitaristicu Anu Vidović.  Dva djela Vivaldija prilagođena gitari i kvartetu u dobroj glazbenoj simbiozi gitaristice i gudača, izabrana su i izvedena za ovaj koncert - Koncert za lutnju i gudače u D-duru, RU 93 i Koncert za mandolinu i gudače u C-duru, RU 425. Ana Vidović ima ostvarenu međunarodnu umjetničku reputaciju (moglo bi je se više angažirati za koncerte u domovini!), a na ovom koncertu potvrdila je ono što je o njoj napisano u časopisu Classical  Guitar: „Svira za srce i um….“. Kad su u pitanju ovakvi vrhunski umjetnici neupitna je njihova tehnička vještina, a spoj inteligentnog balansa između koncepta i emocija rezultira sjajnim nastupom, što nam je prezentirala i gitaristica Vidović.

  Skladbom Klasični vrt Marka Ruždjaka kvartet je pokazao koliko im je blizak suvremeni izričaj. Koncert je okončan Ravelovim Kvartetom u F-duru, kojeg ansambl ima odavno na repertoaru. Glazbenici su u logičnom sporazumijevanju i nadovezivanju kontrastnih tonskih i dinamičkih protoka partiture zaokružili  interpretaciju. Publika je dugo zahvaljivala  Zagrebačkom kvartetu.

  Program koncerta Zagrebačkog kvarteta i gitaristice Ane Vidović:
  L. van Beethoven:
  Gudački kvartet u D duru op. 18, br. 3
  A. Vivaldi: Koncert za gitaru i gudače u D duru, RV 93 
  A. Vivaldi: Koncert za gitaru i gudače u C duru, RV 425 
  M. Ruždjak: Klasični vrtM. Ravel: Gudački kvartet u F duru

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 20. kolovoza 2019.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo