Klavirski čarobnjak

70. Dubrovačke ljetne igre, 18. srpnja - 25. kolovoza 2019.; Koncert Ive Pogorelića • Onaj koji je uspio ući u atrij Kneževa dvora 18. kolovoza 2019. i nazočiti koncertu čarobnjaka klavira Ive Pogorelića, imao je razlog biti ushićen. Izbor djela J. S. Bacha, L. van Beethovena, F. Chopina i M. Ravela bio je odličan izbor za koncert jubileja Dubrovačkih ljetnih igara, jer je kroz sedamdeset godina klasična glazba bila okosnica ovog našeg najslavnijeg festivala.

  Umjetnik je dočekan velikim pljeskom, koji je utihnuo kad su se čuli prvi taktovi Bachove 3. Engleske suite u g-molu. Bila je to izvedba jasnog baroknog gibanja kroz osam starih plesova, uz izmjenu prozračnosti i gustoće zvuka nalik dijalogu concertina i tuttija. Uslijedila je jedna od velikih Beethovenovih sonata - Sonata u B-duru, op.22.  Razlažući notni zapis, Ivo Pogorelić je svim vrstama sonornosti raskrilio poznatu skladbu bonskog majstora, dajući nam skriveno glazbeno bogatstvo. Bila je to interpretacija velike imaginacije i odraz superiornog duha, sa središnjim stavkom koji je krasila zgusnuta poetika.

  U Chopinovoj Barkarioli, op.60 i Preludiju u cis-molu, op.45, kojima je započeo drugi dio večeri, Ivo Pogorelić iskazao je lirsko tkanje jednog od najvažnijih klavirskih skladatelja, a i sam potvrdio renome jednog od najvažnijih živućih interpreta Chopinovih djela.  Završnica koncerta pripala je skladbi Gaspard de la nuit M. Ravela, koja pred izvođača postavlja veoma velike tehničke i umjetničke zahtjeve. Uz fascinantnu tehničku izrađenost, nošen unutarnjom puninom i izvanrednim intenzitetom te izdržljivošću (to se pogotovo odnosi na zadnji stavak - Scarbo), Pogorelić je svakom stavku podario pravu atmosferu: Ondine je izvedena u procvatu finih melodijskih linija, drugi stavak Vješala imao je zvučnu patinu sablasne tišine i jezovitosti u ponavljanu tona b, odnosno oktave, dok je u trećem stavku Scarbo, fantastično biće koje ismijava umiranje, umjetnik munjevitim tempom atmosferu doveo do usijanja, izazvavši uzvike i ogromni pljesak publike.

  Na kraju predviđenog programa publika je očekivala dodatke, ali uzalud. Ivo Pogorelić se samo tri puta naklonio uz mali smiješak. Ivo Pogorelić nam je i na ovogodišnjem nastupu na Dubrovačkim ljetnim igrama darivao glazbu u svoj njenoj uzvišenoj ljepoti. Bio je to Pogorelić kojeg smo i ove godine s nestrpljenjem čekali i dočekali.

  Program:
  Johann Sebastian Bach (1685 –1750): 3. engeska suita u g-molu, BWV 808
  Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): 11. sonata za klavir u B-duru, op. 22
  Frédéric Chopin (1810 - 1849): Barkarola, op. 60, Preludij u cis-molu, op. 45
  Maurice Ravel (1875 – 1937): Gaspard de la Nuit   

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 21. kolovoza 2019.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo