Izvrstan završni koncert

70. Dubrovačke ljetne igre, 18. srpnja - 25. kolovoza 2019.; Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a, Simonom Rubino, udaraljke, Enrico Dindo, dirigent • Završila je jubilarna sezona Dubrovačkih ljetnih igara 25. kolovoza Gala koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije sa solistom udaraljkašem Simonom Rubino, a pod vodstvom Enrica Dindoa. Program je sadržavao skladbe: Borisa Papandopula, Runera Dormana i Modesta Petroviča Musorgskog. Brojna publika ispred Crkve sv. Vlaha burno je dočekala izvođače, a još burnije ih je ispratila.

  Uvodna skladba – Uvertira Papandopulove komične opere Amfitrion, u kojoj se isprepliću optimistični i duhoviti trenuci, stvorila je dobru atmosferu da se u izuzetno sparnoj večeri odsluša prilično dugi preostali dio programa. Centralna točka večeri bila je veoma zanimljiva - uz orkestar je nastupio mladi talijanski udaraljkaš  Simone Rubino, koji je ispred sebe imao nekoliko vrsta udaraljki i fantastično izveo modernu skladbu Koncert za udaraljke i orkestar izraelskog skladatelja s američkom adresom Runera Dormana. Skladba nosi naslov Frozen in Time, a odnosi se na imaginarne snimke  geološkog razvoja Zemlje izražene snažnim ritmom i razbacanim melodijama sa tri kontinenta. Stavci Indoafrika, Euroazija i treći Amerika zbijeni su kroz različite stilove američke simfonijske glazbe. Dorman izvrsno razrađuje instrumentaciju, a dionica soliste i orkestra izbalansirano teče kroz cijelo djelo. Solist Rubino je gotovo igrajući se po instrumentima izvedbu doveo do užarenosti, što je publiku oduševilo. Mladi umjetnik već ima iza sebe ostvarenu respektabilnu svjetsku karijeru i pred njim je velika budućnost.  U nastavku programa izvedena je skladba Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog. Ta živopisna tonska šetnja kroz deset stavaka interpretativno je veoma zahtjevna. Skladba je nadahnuta izložbom Modestovog rano preminulog prijatelja, slikara  Hartmana. Skladba je pisana za klavir, a za orkestar je preuredio ruski skladatelj Nikolaj Rimski-Korsakov.

  Pod spretnim vodstvom dirigent Enrico Dindo, slijedeći notni zapis, dao je snažno obilježje svakog stavka, oblikujući djelo u čvrstu cjelinu. Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, uz neke male nedostatke limenih puhača, odgovarao je dirigentskim namjerama, pa je sveukupna izvedba pozdravljena snažnim pljeskom publike.  U jutarnjim satima istog dana u atriju palače Sponze održana je svečanost dodjele Nagrade Orlando za najuspješnije postignuće u glazbi i teatru u ovoj jubilarnoj godini od strane Hrvatske radiotelevizije. Ovogodišnji dobitnici za glazbu su violončelist Luka Šulić i klavirist  Aljoša Jurinić, a za dramu Doris Šarić Kukuljica. Prema izjavama iz uprave Dubrovačkih ljetnih igara, ovogodišnja sezona je veoma uspješna. Međutim, čitajući osvrte i kritike, nije se moglo isto zaključiti. Glazbeni dio programa je više sličio na regularnu koncertnu sezonu nego na jubilarnu.

  Program:
  Boris Papandopulo (1906.-1991.):
  Uvertira operi Amfitrion
  Avner Dorman (1975.): Frozen in Time, koncert za udaraljke i orkestar
  Modest Petrovič Musorgski (1839.-1881.): Slike s izložbe

  Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije
  Enrico Dindo, dirigent
  Simone Rubino, udaraljke

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 21. kolovoza 2019.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo