Bogat festivalski program

7. Međunarodni festival Dubrovnik u pozno ljeto 2019. • Nakon  proglašenja dobitnika Nagrade Orlando od strane Hrvatske radiotelevizije za najbolje umjetničko ostvarenje u drami i glazbi 70. Dubrovački ljetnih igara i Gala koncerta što ga je održao Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Enrica Dinda uz sudjelovanje sjajnog udaraljkaša Simonea Rubinoa, 25. kolovoza okončana je jubilarna 70. godina Dubrovačkih ljetnih igara. Ovogodišnji dobitnici spomenute nagrade su za glazbu violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić, a za dramu glumica Doris Šarić Kukuljica. Nakon spuštanja zastave Libertas kao simbola Dubrovačkih ljetnih igara, uslijedio je 7. međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto 2019. u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Od 26. kolovoza do 24. rujna održano je 18 kvalitetnih koncerata.

  Za razliku od prošlih godina, u okviru ovogodišnjeg spomenutog festivala održan je na samom početku jedan kraći festival od četiri večeri, nazvan Orlando Piano Week, na kojem  su nastupili mladi pijanisti - dobitnici nagrada velikih natjecanja: Andrew Tyson, Steven Lin, Evan Shinners i Evgeni Bozhanov. Svaki umjetnik posložio je program prema svom senzibilitetu i prenio ga na svoj način publici, naglašavajući i svoje karakterne osobine.  Mladi umjetnici kroz atrij Kneževa dvora pronijeli su neki novi pristup djelima klasične glazbe i najavili odmak od strogih akademskih  kanona. Interpretacije partitura ukazivale su na suprotnost monokromiji i bile su odskočna daska za kreativnost umjetnika. 

  7. Međunarodni festival Dubrovnik u pozno ljeto 2019. započeo je 30. kolovoza, nastupom Dubrovačkog simfonijskog orkestra s dirigentom Nicholasom Miltonom i solistom violinistom Emmanuelom Tjeknavorianom koji je briljirao sa solističkom dionicom u Koncertu za violinu i orkestar P. I. Čajkovskog. Dubrovački ansambl imao je još tri nastupa sa različitim dirigentima - Marcom Tarduem, Christophom Campestriniem, Christophom Königom i Benoitom Malmbergom. Solisti su se mijenjali iz koncerta u koncert: gitarist Petrit Çeku, violinist Aleksey Semenenko, pijanistica Jasminka Stančul. Neke termine popunili su recitali, kao gitarist Petrit Çeku, violinist Aleksey Semenenko uz klavirsku pratnju Inne  Firsove, pijanistica Jasminka Stančul i Naira Asatrian. Bečki gudački kvartet s Jasminkom Stančul priredio je komornu večer. Za ljubitelje jazz-glazbe uzbudljivu večer ostvarili su Viktor Lipić - klavir, Darko Jurković – gitara, Alan Polzer – bubnjevi i Valerija  Nikolovska –vokal. Dvije večeri bile su rezervirane za violiniste – polaznike Laus akademije Dubrovnik.  Posebno su Dubrovčani bili razdragani gostovanjem Ansambla Romeo i Julija Kraljevskog dramskog kazališta iz Stockholma, koji su više puta gostovali na Dubrovačkim ljetnim igrama s velikim uspjehom. To je grupa profesionalnih pjevača i svirača koji su se specijalizirali za izvođenje renesansne glazbe. Priredili su dva koncerta: prvi koncert je bio dramsko-glazbeni kolaž na temu Boccaciovih tekstova iz Decamerona. U blagim scenskim pokretima u atriju Kneževog dvora glumci-pjevači, obučeni u stilski renesansnu odjeću, dočarali su nam to davno vrijeme. Drugi koncert bila je polifona vokalna lirika od 15. do 17. stoljeća, donesena  u prvorazrednoj usklađenosti, stilski  čisto i znalački doziranoj izražajnosti. Voditelj ansambla  Benoit Malmberg vrlo dirljivo obratio se publici zbog ponovnog susreta u Dubrovniku. Svi su koncerti bili veoma dobro posjećeni.

  Izdvojeno iz programa:

  Dubrovački simfonijski orkestar
  Nicholas Milton, dirigent
  Emmanuel Tjeknavorian, violina
  B. Bersa: Idila
  P. I. Čajkovski: Violinski koncert u D duru, op. 35
  B. Dvorak: Simfonija br. 9 u e molu, op. 95, Iz novoga svijeta

  Zbor Romeo i Julija (Švedska)
  G. Boccaccio:
  Dekameron i talijanska renesansna glazba

  Dubrovački simfonijski orkestar
  Christoph Koenig,
  dirigent
  Symphony4Vienna, gudački kvartet
  L. Spohr: Koncert za gudački kvartet i orkestar u a molu, op. 131
  A. Dvorak: Simfonija br. 8 u G duru, op. 88

  Jasminka Stančul, klavir
  Marc Tardue, dirigent
  L. van Beethoven: Koncert za klavir i ork. br. 3 u c molu, op. 37
  L. van Beethoven: Simfonija br. 3 u Es duru, op. 55 'Eroica'

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 11. listopada 2019.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo