Sjajano i atraktivno

Koncert Kvarteta Papandopulo povodom otvaranja 25. sezone kućnih koncerata Iz salona Očić, 3. listopada 2019. • Otvorenje jubilarne 25. sezone kućnih koncerata Iz salona Očić uveličao je 3. listopada izvrsni Kvartet saksofona Papandopulo. Bio je to treći nastup tog komornog sastava u Salonu. Prvi put bilo je to 2002. na početku djelovanja sastava koji se tada zvao New Sax Qartet. Ubrzo je naziv promijenjen u Kvartet saksofona Papandopulo i pod tim novim imenom kvartet je drugi put nastupio u Salonu Očić 2013. Za treći nastup glazbenici su odabrali lijep i zanimljiv program hrvatskih i stranih autora te oduševili publiku u Salonu i slušatelje u redovitom izravnom prijenosu Hrvatskog radija koji je vodio urednik Branko Magdić, predstavivši kroz razgovor članove kvarteta i program koncerta. Porazgovarao je i s predsjednicom Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan - orguljašicom Ljerkom Očić i to s dobrim razlogom.

  Naime, kućni koncerti Iz salona Očić tek su jedan, ali vjerojatno i najatraktivniji dio široko razgranate aktivnosti Društva Franjo Dugan, koje ove godine također obilježava 25. obljetnicu, a njegov popularni ciklus Iz salona Očić s više od 250 održanih koncerata od 1995. osnovan je primarno s ciljem okupljanja članova Društva u intimnom ozračju uz kvalitetne glazbenike i zanimljive programe, što je došlo do izražaja i na ovom koncertu.

  Nikola FabijanićGordan Tudor

  Od samog početka djelovanja Kvartet saksofona Papandopulo privukao je pozornost publike i kritike te ostvario blistavu međunarodnu karijeru kao jedan od najboljih hrvatskih komornih sastava. Izdvojimo tek da je prvi album Papandopulo 2013. osvojio diskografsku nagradu Porin i tih je godina bio najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj, a spomenimo i to da je nedavno osvojio 1. nagradu na 3. Međunarodnom glazbenom natjecanju u Berlinu. Tu razinu kvalitete Kvartet Papandopulo dokazao je i ovom prigodom biranim programom koji je počeo efektnom Cirkus polkom Igora Stravinskog u obradi Olafa Mühlenhardta, iz njegova Baleta za 50 slonova i 50 balerina koji je radio u suradnji s Georgeom Balanchinom.

  Goran JurkovićČlanovi Kvarteta Papandopulo redom su vrsni i iskusni glazbenici iz podneblja Jastrebarskog, Splita i Zagreba, s diplomom Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda prof. Dragana Sremca i usavršavanjem u inozemstvu. Uz nastupe na koncertima i natjecanjima, bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama i glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Novom Sadu, Jastrebarskom i Samoboru. To su Nikola Fabijanić - sopran saksofon, Gordan Tudor - alt saksofon, Goran Jurković - tenor saksofon i Tomislav Žužak - bariton saksofon. Dugogodišnji su prijatelji neospornih individualnih kvaliteta, ali i zavidne sinergije. Krasi ih tehničko savršenstvo, ljepota tona, izražajna dinamika, precizna intonacija, muzikalno fraziranje, diskretno koreografirana pokretljivost i duhovitost, a nadasve uživanje u interpretiranju glazbe koju vole svirati. Ne prežu pred novim izazovima poput jazza ili rock and rolla, već proširuju repertoar novim djelima - posebice hrvatskih autora pisanih najčešće za njih. Ali, poštuju i tradiciju 20. stoljeća  kojoj pripada između ostalih i francuski skladatelj Pierre-Max Dubois, autor velikog opusa za saksofon, iz kojeg su glazbenici u ovoj prigodi odabrali njegov izvorni Kvartet iz 1956.

  Tomislav Žužak U skladu s afinitetom prema hrvatskim skladateljima i željom da promoviraju njihova djela članovi Kvarteta Papandopulo odabrali su za završni dio koncerta dvije recentne skladbe praizvedene ove godine: 4 stavka iz suite Papandopulijada Tomislava Uhlika i Sonatu Ante Grgina, a između njih Tri studije iz ciklusa Osam studija za klavir Borisa Papandopula iz 1956., koje je za četiri saksofona obradio pijanist Ivan Batoš. Tako se inspirativno Papandopulovo ime i njegova čarobna glazba znakovito ispreplela u završnici tog sjajnog koncerta kojem je dodan još efektan, razigran i glasovima bez instrumenata začinjen Patchwork francuskog skladatelja Philippa Geisa.

  Program:
  Igor Stravinski: Cirkus polka (u obradi Olafa Mühlenhardta, iz Baleta za 50 slonova i 50 balerina)
  Pierre-Max Dubois: Kvartet (1956.)
  Tomislav Uhlik: Papandopulijada
  Ante Grgin: Sonata
  Boris Papandopulo: Tri studije iz ciklusa Osam studija za klavir (obrada Ivan Batoš)
  Philipp Geis: Patchwork

  Izvodi: Kvartet Papandopulo

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 25. listopada 2019.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike