Izvrstan Zbor i sugestivno vodstvo

Koncert iz ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, dirigent Holger Speck, orgulje Pavao Mašić, Hrvatski glazbeni zavod, 19. studenog 2019. • Gostujući dirigent  Zbora HRT-a u ciklusu Sfumato 19. studenog u HGZ-u bio je ponovno ugledni profesor na Sveučilištu za glazbu u njemačkom Karlsruheu - maestro Holger Speck. Taj karizmatični glazbenik ima veliki međunarodni ugled, prvenstveno kao osnivač i umjetnički direktor vokalnog ansambla Rastatt, koji je osvojio niz nagrada za nastupe i snimanja u domovini i svijetu, te voditelj ansambla Les Favorites. Na programu su bili psalmi te liturgijske i orguljske skladbe Felixa Mendelssohna, uz sudjelovanje vrsnog orguljaša Pavla Mašića.

  Jedan od najznačajnijih skladatelja 19. stoljeća Felix Mendelssohn (1809-1847) danas je prvenstveno poznat kao autor orkestralnih i klavirskih djela, kao i Koncerta za violinu, ali manje je znan po velikom opusu crkvenih djela koja je stvorio u službi Katoličkoj crkvi u Düseldorfu, te u Berlinu na poziv pruskog kralja Friedricha Wilhelma IV. Na prvom mjestu njegovih obaveza uz ostalo bila je reorganizacija katedralnog zbora za koji je skladao, pa su tako nastala vrijedna djela od kojih smo kvalitetan izbor čuli na ovom koncertu.  Iz Njemačke liturgije za dvostruki zbor a cappella, skladane prema nalogu Njegova veličanstva Friedricha za bogoslužje u berlinskoj Katedrali, izvedena su četiri broja - Slava ocu, Kyrie, Slava Bogu na visini i Svet, svet, svet. Ti su se brojevi izmjenjivali s nekoliko psalama i ulomaka iz oratorija Ilija, djelomice uz pratnju orgulja i uz vrlo dobre vokalne soliste, istaknute članove zbora: sopranistica Monike Cerovčec, Ivane Barun i Gorane Biondić Ruško, altistica Martine Borse, Gordane Šeb i Nikoline Virgej Pintar, tenora Želimira Panića i Radovana Roka te basa Vjekoslava Hudečeka, Milana Miše Kravara i Marka Pletikose. Posebno su se istaknuli perspektivni student 2. godine Muzičke akademije tenor Radovan Roko te dobro znana solistica Zbora HRT-a sopranistica Monika Cerovčec u impresivnoj izvedbi skladbe Čuj moju molitvu, Gospodine za sopran solo, zbor i orgulje.

  Za prijenosnim orguljama na podiju dvorane HGZ-a bio je iskusni i nadasve pažljivi suradnik Pavao Mašić, koji je pružio primjerenu pratnju Zboru HRT-a, a i sam je kao solist u tri navrata odlično interpretirao Mendelssohnove Preludije i fuge u c-molu, G-duru i d-molu iz opusa 37. Kao prvi veliki orguljaš među romantičarima, Mendelssohn ih je skladao u počast velikom Johannu Sebastianu Bachu majstorskim spajanjem starog i novog stila, uvodeći snažne pijanističke elemente, liriku, legato i novu uporabu pedala.  Taj kontrastni raspored djela uvjetovao je različitost, zanimljivost i dinamičnost programa koji je protekao u jednom dahu, bez stanke, a u kojem je dakako dominirao izvrstan Zbor HRT-a - ujednačenih profesionalnih glasova čiste intonacije, dobre impostacije, uzorne dikcije i pažljive dinamike velikog opsega. Vođen iskusnom rukom muzikalnog i sugestivnog maestra Holgera Specka, Zbor HRT-a uzorno je interpretirao prelijepu duhovnu romantičnu glazbu Felixa Mendelssohna, koja se nažalost rijetko izvodi.

  Program: Felix Mendelssohn: Psalmi, liturgijske i orguljske skladbe
  Dirigent: Holger Speck
  Orgulje: Pavao Mašić

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 28. studenog 2019.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike