Izvrsni mladi glazbenici

Izbor hrvatskog predstavnika na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika 2020., 10. ožujka 2020. • Tradicionalno eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika održava se svake druge godine, a domaćin jubilarnog dvadesetog izdanja prvi put bit će Hrvatska. Veliko Finale održat će se na Svjetski dan glazbe 21. lipnja 2020. na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, u vrijeme kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom. Izabranim  predstavnicima pojedinih zemalja u dobi od 12 do 21. godine to je jedinstvena prilika da se predstave širokom auditoriju u izravnom televizijskom prijenosu pod pokroviteljstvom Europske radiodifuzijske unije (EBU). Mnogi dosadašnji pobjednici ostvarili su zavidne međunarodne karijere - poput violinista Juliana Rachlina ili hrvatske violončelistice Monike Leskovar, koja je osvojenim drugim mjestom bila do sada najbolja hrvatska predstavnica. Ove godine naš predstavnik bit će  pijanist Ivan Petrović-Poljak, 15- godišnji učenik  Glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Jednoglasno je to odlučio ocjenjivački sud  na čelu s udaraljkašicom Ivanom Kuljerić Bilić, u kojem su sudjelovali flautistica Tamara Coha Mandić, skladateljica Sara Glojnarić, violinist Marco Graziani  te orguljaš i čembalist Pavao Mašić. Od 24 kandidata na raznim instrumentima odabrali su osmero za konačno sučeljavanje održano u utorak, 10. ožujka na HTV-u uz izravni prijenos na 2. programu Hrvatske televizije.  Studio Anton Marti na Prisavlju bio je ispunjen do posljednjeg mjesta zahvaljujući pretežito mladoj publici koja je, potaknuta simpatičnom voditeljicom  Ivom Šulentić,  transparentima i glasnim navijanjem zdušno bodrila svoje miljenike pristigle iz nekoliko glazbenih škola diljem Hrvatske. S obzirom na  darovitost  i tehničku vještinu tih osmero mladih glazbenika u dobi od 15 do 19 godina, može se zaključiti da je glazbeno obrazovanje u Hrvatskoj na visokoj razini te da se radi o zaista vrhunskom pedagoškom poslu koji daje i vrhunske rezultate, s nizom najviših osvojenih nagrada na raznim natjecanjima. Stoga je bilo nezahvalno izdvajati bilo kojega kandidata nego se naprosto prepustiti njihovom muziciranju uz zdušnu podršku Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija i uživati u njihovom talentu, muzikalnosti i znatnoj zrelosti, dakako uz očekivanje uspješnog daljnjeg usavršavanja u karijeri.

  Na početku večeri predstavila se 18-godišnja gitaristica Vanesa Iličić iz Požege, učenica četvrtog razreda srednje Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu iz razreda Xhevdeta Sahathije. Vrlo lijepim tonom i prilično vještom interpretacijom  izvela je Polonezu iz Velikog kvinteta za gitaru i gudače, op. 65 Maura Giulianija.  Saksofonist Luka Relić iz Siska s nepunih devetnaest godina učenik je trećeg razreda srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru u razredu Nikole Fabijanića. Ovaj trostruki dobitnik Oskara znanja predstavio se   stavkom Lento espressivo iz Koncerta za alt saksofon i gudače. Skladatelj  Pierre Max Dubois počinje taj stavak dugim solističkim uvodom, da bi ga završio virtuoznim epilogom, što je mladi umjetnik briljantno i uvjerljivo dočarao.

  19-godišnja violončelistica Lucija Mušac, koja je srednju glazbenu školu završila u rodnom Splitu, sada je studentica  prve godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Branimira Pustičkog. Bavi se i komornim muziciranjem, a bila je i članica Međunarodnog orkestra mladih u kalifornijskom gradu San Diegu. Za ovu prigodu odabrala je vrlo lijepi stavak Andante mosso iz Concertina za violončelo i orkestar u g-molu, op. 132 Sergeja Prokofjeva. Izvela ga je s puno osjećaja  i uvjerljivosti.  18-godišnji Slovenac Marko Matajič iz Murske Sobote učenik je trećeg razreda klavira u srednjoj Glazbenoj školi u Varaždinu u razredu Predraga Šanteka. Predstavio se prvim stavkom iz popularnog Drugog koncerta za klavir i orkestar u c-molu, op. 18 Sergeja Rahmanjinova. Izveo ga je s mladenačkim žarom i zadivljujućom energijom.

  19-godišnja pijanistica Mia Pečnik je nakon školovanja u srednjoj školi Vatroslav Lisinski u rodnom Zagrebu u razredu Ivanke Kordić položila prijemni ispit na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu, kao prvoplasirana između 300 kandidata i sada je studentica prve godine klavira u razredu Andreasa Frölicha. Dobitnica je više od pedeset prvih i posebnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, a za ovu prigodu izabrala je Rondo – završni stavak iz Trećeg koncerta za klavir i orkestar u c-molu, op. 37 Ludwiga van Beethovena. Svirala je s lakoćom, tehnički precizno i sugestivno.  17-godišnji harmonikaš Leonardo Rojnić učenik je trećeg razreda srednje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u rodnoj Puli u razredu klasične harmonike Bartola Buljana. Majstorski barata  tehnikom sviranja na klavirskoj i dijatonskoj harmonici, kao i harmonici triestini i roženicama, a sada se predstavio s dva stavka - Preludijem i Tokatom iz Koncerta za bajan i gudače Igora Shama. Pula kao najpoznatije rasadište vrsnih harmonikaša u Hrvatskoj, i ovom se prigodom predstavila u reprezentativnom izdanju.

  18-godišnji udaraljkaš Franko Štrbac, rođen u Zagrebu, učenik je četvrtog razreda srednje Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru u razredu Gorana Goršea. Osim u disciplini udaraljki, afirmirao se i u komornoj glazbi i u raznim udaraljkaškim ansamblima. Predstavio se uzornom i vještom izvedbom skladbe Piazonore za vibrafon i orkestar Alekseja Gerassimeza.  Posljednji je nastupio pijanist Ivan Petrović-Poljak, koji je sa 15 godina bio  najmlađi sudionik večeri. Učenik je drugog razreda srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u rodnom Zagrebu u razredu Olge Cinkoburove. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja u solističkim i u komornim kategorijama, a vrijedno je spomenuti i pet dobivenih Oskara znanja. Stipendist je Glazbene akademije u Lihtenštajnu, gdje pohađa intenzivne tečajeve usavršavanja. Izvedbom završnog, trećeg stavka iz Koncerta za klavir i orkestar u a-molu, op. 16 Edwarda Griega oduševio je sve i pobijedio. Taj njegov prvi nastup uz orkestar bio je pun pogodak - kako zbog ljepote glazbe, tako i zbog izvrsne izvedbe u kojoj je imponirala njegova energija, egzaktnost i uvjerljivost, te skladno i suvereno muziciranje uz orkestar. Uistinu efektan završetak uzbudljive natjecateljske večeri. Čestitamo Ivanu Petroviću-Poljaku i poželimo mu uspjeh u Finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika 21. lipnja u Zagrebu!

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 18. ožujka 2020.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo