ŽIVOT GLAZBE USPRKOS NEDAĆAMA

53. Tribina Darko Lukić, laureati: Trombonist Mate Đuzel, pijanist Viktor Čižić, pijanistica Zrinka Ivančić Cikojević, gitaristica Divna Šimatović • Velika globalna kriza uzrokovana koronavirusom odrazila se i na našu zemlju, uz dodatnu nevolju s katastrofalnim potresom u Zagrebu i okolici. Život se uvelike promijenio i osiromašio na svim područjima, pa tako i u kulturi. Mnoge su priredbe i koncerti otkazani, ali srećom su mjestimice ponuđena  alternativna rješenja izlaskom solista i ansambala na otvorene prostore, kao što su primjerice trgovi ispred HNK, na južnoj strani Prisavlja, Tomislavcu i dr., koji  prorijeđenoj publici na licu mjesta i u izravnim prijenosima na RTV-u pružaju kakvu-takvu zamjenu za neprocjenjiv autentični umjetnički doživljaj uživo. U takvim nepredviđenim i dramatskim okolnostima privedena je kraju i 53. tribina Darko Lukić održana u koncertnoj sezoni 2019/20. u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

  Ovu tradicionalnu priredbu prepoznalo je i novo vodstvo Hrvatskog glazbenog zavoda, koje je nakon dugogodišnjeg održavanja u maloj Koncertnoj  dvorani Vatroslav Lisinski od jeseni 2019. pružilo gostoprimstvo Tribini u svojoj Maloj dvorani. Kako su i HGZ i HDGU znatno oštećeni u potresu, neki su koncerti morali biti odgođeni, ali su unatoč svim nedaćama nastupili gotovo svi natjecatelji Tribine, osim pijanista Rolanda Grlice koji je otkazao. Tako je u natjecateljskoj konkurenciji održano deset koncerta, od kojih devet u HGZ-u a jedan u Franjevačkoj crkvi na Kaptolu, iako se razmišljalo i o drugim prostorima.

  Mate ĐuzelViktor Čižić

  Natjecateljski koncertni programi koji se održavaju u nazočnosti stručnog žirija i publike predstavljaju za razliku od studentskih nastupa osobni umjetnički afinitet pojedinog mladog glazbenika, uz jedini uvjet da se izvede barem jedno djelo hrvatskog skladatelja. Stoga je Hrvatsko društvo skladatelja stalni partner  projekta dodjelom svoje Nagrade za najbolju izvedbu djela domaćeg autora. Žiri 53. tribine Darko Lukić radio je u sastavu Emin Armano (predsjednik žirija), Filip Fak (predsjednik HDGU-a), Tamara Jurkić-Sviben (dopredsjednica HGZ-a), Frano Đurović (HDS) te članovi Goran Bakrač, Zlatko Foglar i Višnja Požgaj.

  Žiri je na sjednici 29. lipnja odlučio  da Nagrada 53. tribine Darko Lukić pripadne trombonistu Mati Đuzelu (Split 1995), diploma pijanistu Viktoru Čižiću (Zagreb, 1996), a nagrada za najbolju umjetničku suradnju pijanistici Zrinki Ivančić Cikojević (Zagreb, 1982). Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu domaćeg autora (Olja Jelaska: Fantazija) dobila je gitaristica Divna Šimatović (Zagreb, 1994).

  Zrinka Ivančić CikojevićDivna Šimatović

  Mate Đuzel završio je studij trombona  2018. u razredu Šime Vulelije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a jednu je godinu studirao i na Akademiji za glazbo u Ljubljani kod Dušana Kranjca. Usavršavao se i kod Christiana Linberga, Branimira Slokara i Dietmara Küblböcka. Dobitnik je petnaestak prvih nagrada  na različitim državnim i međunarodnim natjecanjima, a mnogo nastupa solistički i uz razne orkestre - najčešće s bratom, izvrsnim pijanistom Marijanom Đuzelom (Imotski, 1990) koji ga je pratio i na ovom koncertu Tribine u izvedbama  djela E. Bozze, A. Guilmanta, P. Hindemitha, H. Dutilleuxa, S. Šuleka i E. Crespoa.

  S obzirom na to da su posljednji koncerti održani krajem lipnja, došlo je do izmjene u uobičajenom rasporedu završnih koncerata. Tako će se svečana dodjela nagrada 53. tribine Darko Lukić, uz koncert pijanista Tomislava Damjanovića (Split, 1992) - nagrađenog na prethodnoj 52. tribini, održati 5. listopada u HGZ-u. Tomislav Damjanović nastupit će s djelima Ludwiga van Beethovena i Roberta Schumanna.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 7. rujna 2020.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo