Ustrajno i hrabro s neujednačenom razinom kvalitete izvedbi

54. Tribina Darko Lukić, Gudački kvartet Ares, Hrvatski glazbeni zavod, 2. studenog 2020. • Unatoč neizvjesnosti održavanja koncerata u krizno vrijeme pandemije koronavirusa, tradicionalna Tribina Darko Lukić počela je svoju 54. sezonu u Maloj dvorani HGZ-a (od 2. studenog do 26. travnja). Nositelj te hvalevrijedne manifestacije mladih umjetnika različitih profila - Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, planiralo je u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom održati deset natjecateljskih koncerata, nakon kojih slijedi Svečana dodjela nagrada i koncert prošlogodišnjeg laureata - trombonista Mate Đuzela.

  Val Bakrač, violinaNovu sezonu 2020/21. otvorio je Gudački kvartet Ares, sastavljen od aktualnih ili netom završenih studenata Muzičke akademije u Zagrebu,  koji su se počeli družiti i muzicirati u raznim komornim sastavima još za vrijeme studija, osvajali nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, te sada sviraju u raznim komornim i orkestralnim ansamblima, a prvi zajednički nastup u kvartetu odlučili su održati upravo  na Tribini Darko Lukić. Iako su imali već ranije dogovorene pripremne koncerte početkom godine, uspjeli su zajedno nastupiti samo dva puta - na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i u Narodnom sveučilištu Dubrava. Vrsni su, radini i ambiciozni glazbenici bogatih biografija.

  Ivo Jukić diplomirao je violinu u razredu prof. Davora Philipsa. Aktivno svira u nekoliko orkestara: stalni je član Zagrebačke filharmonije, Zadarskog komornog orkestra i gudačkog ansambla Acoustic Project. Gostujući je član Zagrebačkih solista, a surađuje i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a te orkestrima opere HNK u Zagrebu i opere Ivan pl. Zajc u Rijeci. Val Bakrač, koji potječe iz zagrebačke glazbeničke obitelji, završio je studij violine u razredu prof. Oresta Shourgota a sada radi u Zagrebačkoj filharmoniji na mjestu zamjenika vođe drugih violina, te surađuje s još nekoliko domaćih ansambala i orkestara. Tajana Škorić magistrirala je violu u razredu prof. Milana Čunka, a uz ostalo jedne je sezone bila i članica European Union Youth Orchestra pod vodstvom dirigenata Urbanskog i Achkenazyja. Iva Ilakovac apsolvirala je violončelo u razredu prof. Branimira Pustičkog te je uz usavršavanja kod više uglednih pedagoga bila i članica nekoliko međunarodnih orkestara mladih u Engleskoj, Berlinu, Weikersheimu  i dr.

  Iva Ilakovac, violončeloNa programu koncerta Kvarteta Ares bila su tri gudačka kvarteta: Šesnaesti u F- duru, op. 135 Ludwiga van Beethovena,  Treći iz 1945. Borisa Papandopula (Idila, U kolu, Guslarska, Igra) i Osmi u c-molu, op. 110 Dmitrija Šostakoviča. Ta vrijedna i vrlo zahtjeva djela mladi su glazbenici izveli nejednakim uspjehom. Najteži zalogaj, Beethovenov Gudački kvartet, bio je nažalost upitne izvedbene kvalitete, dok su bolji dojam pružila preostala dva djela, koja je publika nagradila srdačnim aplauzom kao podrškom svojim kolegama  za njihovu hrabrost, ustrajnost i žestoke bitke za buduće uspjehe.

  U konkurenciji bit će im redom Jurica Jurasić Kapun, bariton (30. studenog), Iva Primorac, flauta (7. prosinca), Elizabeta Adžaga, klavir (11. siječnja),  Sebastian Sarapa, klarinet (18. siječnja), Maja Sremec, sopran (1. veljače), Maro Taslaman, klavir (22. veljače), Trio Eusebius (1. ožujka), Vita Vukov, klavir (15. Ožujka) i Zagreb Brass Quintet (29. ožujka). Sretno!

  Program:

  Ludwig van Beethoven: Gudački kvartet u F-duru br.16, op.135
  Boris Papandopulo: Gudački kvartet br. 3
  Dmitrij Škostakovič: Gudački kvartet u c-molu br.8, op.110

  Gudački kvartet Ares
  Ivo Jukić, violina
  Val Bakrač, violina
  Tajana Škorić, viola
  Iva Ilakovac, violončelo

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 11. studenog 2020.  

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo