Danica kao simbol glazbenih vrijednosti, druženja i suradnje

Crtice o glazbenom životu Banovine prije potresa 28. i 29. prosinca 2020. (3. dio)

 • Povjesnica Hrvatskog pjevačkog društva <em>Danica</em>, Ankica Vujnović-Tonković, Sisak, 1999.Prijedlog o udruživanju pjevačkih društava u pjevački savez, prema uzoru na iskustva mnogih europskih zemalja već od sredine 20. stoljeća, iskazan je nakon koncerta održanog 20. listopada 1874. priređenog u kazalištu u čast otvorenja Hrvatskog sveučilišta Franje Josipa I. Priredilo ga je Hrvatsko pjevačko društvo „Kolo“, a uz veliki (ad hoc sastavljen) orkestar i zbor Kola nastupili su gosti-pjevači iz društava Zora iz Karlovca, Slavulj iz Petrinje, Danica iz Siska, Zvono iz Križevaca i Sokol iz Ljubljane. Nepotpisani suradnik dnevnika Obzor zabilježio je na naslovnoj stranici nekoliko vrijednih podataka u rubrici Listak:

  (…) Koncert, što ga je u slavu otvorenja hrv. sveučilišta priredilo naše hrv. pjevačko društvo „Kolo“, bijaše u svojoj struci pojav, kakvoga u Zagrebu još nevidjesmo. Zato mu je preostala vriednost, koja će trajati povjesti naše glasbene umjetnosti u daljoj uspomeni, nego li što će jošte zujiti izpjevani akordi u sluhu naših stranih i domaćih gostova. (…) Ovaj koncert odlikovao se ponajpače svojim masivnim pjevačkim sborom i orkestrom, (…) Slavu dana bez dvojbe odnesoše pjevači. Već njihova množina, kojima dubkom zapremiše pozorište, preseneti gledaoca, čim se podigao zastor. Bijaše tu 160 pjevača iz raznih krajeva naše domovine, sve kriepki i svježbani muževni glasovi. (…)

  Koncertom je ravnao Ivan pl. Zajc pa su, uz nekoliko komornih skladbi, izvedene čak dvije njegove kantate za muški zbor i orkestar Iztočna zora i Piev hrv. djaka. Kao vriednost koja će trajati koja je spomenuta u tekstu, sigurno se može iz današnjega kuta sagledavanja glazbenih događanja u Hrvatskoj, potvrditi osnivanje pjevačkog saveza. Nakon koncerta u listopadu na sastanku pjevača-članova društava osnovan je privremeni pjevački savez, a osnivanja zajednice hrvatskih pjevačkih društava dogovoreno je za blagdan Duhova, 16. svibnja 1875. u Sisku prigodom posvete zastave Hrvatskoga pjevačkog društva „Danica“.

  Koncert obilježavanja 150. obljetnice djelovanja HPD <em>Danica</em>, 26. rujna 2019. u Sisku

  Pripreme za taj događaj trajale su dulje vrijeme pa su Siščani spremno dočekali goste koji su vlakom pristizali u grad već u subotu, 15. svibnja i uz glazbu ih otpratili do prenoćišta. Uz domaćina-društvo Danica sudjelovala su sljedeća pjevačka društva: Kolo iz Zagreb, Zora iz Karlovca, Slavulj iz Petrinje, , Sokol iz Gline, Davor iz (Slavonskog) Broda, Lira iz Velike Gorice, Sokol iz Kostajnice, Jeka iz Samobora, Dvojnice iz Bjelovara te prema nekim izvorima Zvono iz Križevaca (a ne iz Križa kako je pogrešno navedeno u novinama Agramer Zeitung) i Tamburica iz Đurđevca. Svečanosti posvete zastave Hrvatskoga pjevačkog društva „Danica“ počele su na Duhove u jutro povorkom kroz ukrašene ulice Siska. Uz pjevače sudjelovale su i gradske glazbe iz Zagreba, Karlovca i Siska. Nakon svečane mise u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa (danas katedrala) posvećenje zastave obavljeno je tijekom ceremonije na žrtveniku podignutom za tu prigodu ispred crkve.

  Kruna svečanosti bio je večernji koncert na kome su svi pjevači pjevali pjesmu novoga pjevačkog saveza Ivana pl. Zajca kao i njegovu kantatu Iztočna zora uz pratnju orkestra. Na ovome koncertu izvedeni su Uvertira za orkestar Gjure Eisenhutha (1841-1891), gotovo zaboravljenog skladatelja te Popevka Josipa Prochaske koju je otpjevao zbor društva Danica i zbor s orkestrom Kdo je mar? Za ovu prigodu prolog je napisao Milutin J. Lovrić, a neizostavna u programu bila je i jedna skladba za violončelo uz pratnju klavira. Večer je završila plesom, a sljedećega dana, stigavši uz pratnju sisačke vatrogasne glazbe, sastali su se članovi pjevačkih društava u 10 sati u Gradskoj vijećnici na osnivačkoj skupštini kako bi dogovorili (…) zakonitosti ustroja i uzajamnosti Hrvatskoga pjevačkog saveza, (…) i izabrali članove središnjeg odbora. Daljnji postupak ustroja obavljen je sukladno tadašnjim zakonskim propisima.

  Koncert obilježavanja 150. obljetnice djelovanja HPD <em>Danica</em>, dir. Bruno Kota, 26. rujna 2019. u Sisku

   Svečanost je završila banketom (ručkom) u restauraciji Velikog kaptola kamo su se sva društva uputila uz pratnju karlovačke gradske glazbe koja je svirala i nakon banketa. Zdravice gostima održali su brojni ugledni gosti među kojima i August Šenoa, tadašnji senator u gradu Zagrebu. Svečanost posvete zastave društva Danica i utemeljenja Hrvatskoga pjevačkog saveza iziskivala je velike troškove kao primjerice izgradnja arene što je dijelom pokrilo samo društvo uz izdašnu pomoć gradskog poglavarstva grada Siska. S vremenom je Hrvatski pjevački savez postao prepoznatljivim štitom amaterskoga zborskog pjevanja u Hrvatskoj. U vrijeme njegova utemeljenja djelovali su samo muški zborovi, a kad je 1885. godine utemeljen i ženski zbor zagrebačkoga Hrvatskog pjevačkog društva „Kolo“ na koncertima, priredbama i smotrama počeli su nastupati mješoviti i ženski zborovi čime je znatno proširen repertoar zborskoga pjevanja i skladanja u Hrvatskoj.

  HPD <em>Danica</em> ispred spomen-ploče povodom obilježavanja 150. obljetnice djelovanja, 26. rujna 2019. u Sisku

  Na obljetničkome koncertu 26. rujna 2019. u zboru društva „Danica“ pjevalo je samo nekoliko pjevača što ipak nije bilo preprekom za izvedbu skladbi iz repertoara mješovitoga zbora, ali i za izvedbu antologijskoga ženskog Zbora Hrvatica iz drugog čina opere Porin Vatroslava Lisinskog (1819-1854). Odabravši još davne 1869. godine za ime svoga društva sjajnu zvijezdu Danicu nisu članovi-osnivači mogli pretpostaviti jačinu njenoga sjaja, gašenje i ponovno buđenje nakon više kriznih razdoblja zabilježenih tijekom povijesti društva. Zlatna zvijezda Danica na plavoj svilenoj zastavi posvećenoj 1875. godine simbolički je usmjeravala članove društva prema vrijednostima glazbe, druženja i suradnje s društvima istih ciljeva što su potvrdili preuzevši uloge domaćina prigodom osnivanja Hrvatskoga pjevačkog saveza. Među dvanaest pjevačkih društava-osnivača bila su čak četiri iz Banovine – Danica iz Siska, Sokol iz Gline, Sokol iz Kostajnice i Slavulj iz Petrinje pa ćemo ovom posljednjem posvetiti veći dio sljedećega nastavka ovoga priloga.

  © Snježana Miklaušić-Ćeran, KLASIKA.hr, 6. veljače 2021.

Piše:

Snježana
Miklaušić-Ćeran

eseji