Impresivne interpretacije hrvatskog ranobaroknog repertoara

CD Zbora Hrvatske radiotelevizije, Tomaso Cecchini, Nebo i zemlja, dir. Tomislav Fačini

 • Najnoviji kompakt-disk Zbora HRT-a posvećen je glazbi Tomasa Cecchinija ( Verona, oko 1580. – Hvar, 1644.). Iako su njegovi biografski podaci oskudni, znano je da je taj sjajni talijanski glazbenik došao vrlo mlad u Split (oko 1603.), gdje je nekoliko godina prvo služio kao dirigent stolne crkve. Nakon deset godina postaje dirigent splitske katedrale, a bio je i dirigent i orguljaš stolne crkve u Hvaru sve do smrti. U svoje vrijeme, dakle u prvoj polovici 17. stoljeća, bio je vrlo ugledan skladatelj i dirigent. Njegova djela nažalost nisu u potpunosti sačuvana iako su uz vlastiti dodatak svojem imenu  veronese (Veronežanin) objavljivana u Veneciji ili Portugalu jer kod nas u to vrijeme nije bilo notnih izdavača. Njegovo djelovanje u našim južnim krajevima vrlo je značajno, jer je svojim talentom znatno podigao razinu crkvene glazbe u Dalmaciji.

  Cecchini je autor prvih naših svjetovnih i duhovnih monodijskih madrigala za glas(ove) uz instrumentalnu pratnju, najčešće uz žičana glazbala (trzalačka ili s tipkama), ali i drugih. Taj ranobarokni stil bio je veoma popularan na sjeveru Italije, poglavito među imućnijim glazbenim amaterima, stoga se razumljivo i on uspješno okušao u toj tada novoj formi. Na ovom nosaču zvuka nalazi se profinjeni izbor iz dviju zbirki madrigala  Amorosi concetti i zbirke monodija Canti spirituali (isključivo duhovna glazba), zatim iz zbirke Psalmi, missa, et alia cantica i još jedan instrumentalni ulomak iz 8. sonate. Kraći su to brojevi, ukupno dvadeset, u trajanju od 51,52 minuta, skladno ulančani u impresivnu kontrastnu cjelinu koja u najboljem svjetlu otkriva darovitog skladatelja.  Skladatelja koji je doduše našao zasluženo mjesto u suvremenim svjetskim antologijama, ali je dugo, sve do 20. stoljeća bio kod nas zaboravljen. Uskrsnuli su ga muzikolozi Dragan Plamenac, Lovro Županović, Bojan Bujić i Ennio Stipčević te dirigent Vladimir Kranjčević. Današnje povijesno obaviješteno izvođenje donosi međutim novo viđenje Ceccinijevog opusa, kao što je i ovaj reprezentativan tonski zapis.

  Šef dirigent Zbora HRT-a Tomislav Fačini odabrao je sedamnaest vrsnih članova zbora i još nekoliko solista što iz svojih redova što gostiju, koji su uz suradnju nekolicine instrumentalista ostvarili impresivne interpretacije tog ranobaroknog repertoara. Vokalni solisti su soprani Monika Cerovčec  i  Anabela Barić, alt Martina Borse, tenori Siniša Galović i Hugo Paulsson Stove (Švedska) te Krešimir Stražanac, bas-bariton.  Članovi ansambla Concerto dei venti, čiji je osnutak vezan upravo za snimanje  Cecchinijevih djela u ovom projektu, školovali su se na Visokoj umjetničkoj školi u Bremenu i idealna su harmonijska dopuna ljudskim glasovima. To su svirači korneta i baroknih trombona Robert Alexander Schlegl, Martin Bolterauer, Tural Ismayilov i Juan Gonzalez Martinez (također i pjevač). Sudjeluju još Ana Vasić, violina, Izidor Erazem Grafenauer, teorba, Dario Poljak, orgulje i Fran Petrač, violone.

  Kompakt-disk Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija svojim naslovom sugerira njegov duhovni i svjetovni sadržaj, ukusno je opremljen (G.A.D. produkcija), dvojezičan je i bogat prilozima. Prije svega stručnim, opširnim i zanimljivim uvodom muzikologa Darija Poljaka, zatim tekstovima pjesama na talijanskom izvorniku i prijevodima na hrvatski i engleski jezik (Marko Majerović, Mate Maras, Petra Pugar, Stipe Ledić, Sandra Kalogjera), te biografijama svih sudionika.  Za prvoklasnu snimku u Crkvi Bezgrješnog Srca Isusova na zagrebačkom Jordanovcu odgovorni su glazbeni producent Pero Mihojević i tonska majstorica Marijana Begović. Ovo izdanje objavljeno je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a potpisuju ga rukovoditeljica Glazbe HRT-a Ivana Kocelj i odgovorna urednica Ana Vidić.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 12. veljače 2021. 

  Zbor Hrvatske radiotelevizije
  Dirigent: Tomislav Fačini
  Vokalni solisti: Monika Cerovčec, sopran, Anabela Barić, sopran, Martina Borse, alt, Siniša Galović, tenor,  Hugo Paulsson Stove, tenor, Krešimir Stražanac, bas-bariton

  Instrumentalni sastav Concerto dei venti
  Sviraju: Robert Alexander Schlegl, barokni alt i tenor trombon, Martin Bolterauer, kornet, cornetto muto, Juan González Martínez, tenor, barokni tenor trombon, Cameron Drayton, barokni bas trombon, Ana Vasić, violina, Izidor Erazem Grafenauer, teorba, Dario Poljak, orgulje i čembalo, Fran Petrač, violone

Piše:

Višnja
Požgaj