Biseri violinističke literature izvedeni s umijećem i ljepotom tona

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i violinista i dirigenta Massima Quarta, Majstoriski ciklus, Lauba, 18. veljače 2021.

 • Zahvaljujući izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija i Trećem programu Hrvatske televizije u četvrtak 18. veljače mogli smo pratiti treći koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u ovosezonskom Majstorskom ciklusu. Gost večeri bio je talijanski violinist Massimo Quarta i to u dvostrukoj ulozi. Kao solist izveo je Passacagliu za violinu i gudače Rudolfa Matza i dvije skladbe Camilla Saint Saënsa (Havanaise te  Introdukciju i Rondo capriccioso), a na kraju se predstavio i kao dirigent u mladenačkoj Simfoniji u C-duru Georgesa Bizeta.

  Umjesto u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koja je kao što je poznato oštećena u potresu, muziciralo se u Laubi (kući za ljude i umjetnost), nažalost bez publike i bez pauze. Gudači i timpanist nosili su maske, a puhači su bili izolirani od kolega prozirnim paravanom. Takva izvanredna situacija može se donekle shvatiti i prihvatiti kao nužnost u novonastalim okolnostima poštivanja epidemioloških mjera u borbi protiv pandemije Covida u korist očuvanja zdravlja i tradicije, ali ni izdaleka ne može nadomjestiti istinsko ozračje akustične i ispunjene koncertne dvorane u živom susretu publike s glazbenicima i njihovim neopterećenim muziciranjem. Nakon godinu dana takvih nenormalnih uvjeta, svi su se normalno zaželjeli povratka na staro. Lakše se s time nose solisti i komorni sastavi, ali s orkestrima je to puno teže.  Ovaj put je gost SO HRT-a bio ugledni talijanski violinist Massimo Quarta (1965) koji se afirmirao pobjedom na prestižnom međunarodnom violinističkom natjecanju Paganini u Genovi 1991. Kao solist  redovito nastupa diljem svijeta s vodećim orkestrima i dirigentima, a sada je prvi put nastupio i s našim orkestrom na preporuku šefa-dirigenta Enrica Dinda, koji također povremeno kombinira svoje solističke nastupe na violončelu s dirigiranjem .

  Massimo Quarta prvo se predstavio kao solist u rijetko izvođenoj, romantičnoj i poetičnoj Passacagliji za violinu i gudače Rudolfa Matza iz 1943. godine, posvećenoj Vaclavu Humlu - utemeljitelju Zagrebačke violinističke škole. Izvedena s osjećajem i muzikalnošću (iako je na početku violina bila pretiha u odnosu na orkestar, što ide na dušu snimatelju!), ta je skladba bila lijepi uvod u dva popularna bisera violinističke literature iz opusa Camilla Saint Saënsa. Havanaise je temeljena na ritmu habanere i posvećena je kubanskom violinistu Raphaelu Diazu Albertiniju, a Introdukcija i Rondo capriccioso u a-molu op.28 napisan je za španjolskog violinskog virtuoza Pabla de Sarasatea. U tim virtuoznim djelima Quarta se razmahao s njemu omiljenim notama koje mu puno znače, koje voli i koje svojim umijećem, čistoćom i ljepotom tona rado dijeli s drugim ljudima, ma gdje oni bili.  Kao dirigent Massimo Quarta afirmirao se višestruko kao voditelj Filharmonijskog orkestra UNAM-a iz Mexico Cityja, Kraljevske filharmonije iz Londona, Nizozemskog, Šenženskog, Sonderjyllanskog te Berlinskog Simfonijskog orkestra, Orkestra talijanske Švicarske i dr. Nakon dojmljivog solističkog nastupa na ovom koncertu u Zagrebu, predstavio se na kraju i kao dirigent u interpretaciji šarmantne ali vrlo uspješne i popularne mladenačke Simfonije u C-duru iz 1855. tada 17-godišnjeg Georgesa Bizeta.

  Iako je mjestimice izvedba bila neprecizna, bila je u osnovi živa i zanosna zahvaljujući više glumačkoj negoli preciznoj gesti dirigenta. Od četiri kontrastna stavka valja u pozitivnom smislu istaknuti drugi stavak Adagio s velikom i prelijepom  solističkom dionicom oboe, koju je maestralno izveo Dario Golčić. Koncertni majstor bio je ovaj put violinist Sergej Evsejev, a tonmajstor Božo Pandurić.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 26. veljače 2021. 

  Simfonijski orkestar HRT-a
  Massimo Quarta, violina i dirigent

  Program:
  Rudolf Matz: Passacaglia za violinu i gudače
  Camille Saint-Saëns: Havanaise za violinu i orkestar u F-duru, op. 83
  Camille Saint-Saëns: Introdukcija i Rondo capriccioso u a-molu, op. 28 
  Georges Bizet: Simfonija u C-duru 

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike