Virtuozna izvedba Bartokovog jedinog Koncerta za violu i orkestar

Simfonijskog orkestra HRT-a i violista Maxima Rysanova, Majstorski ciklus, Mala dvorana Doma sportova, Zagreb, 14. svibnja 2021. • U Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a 14. svibnja u Maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu nastupio je ugledni gost – violist Maxim Rysanov, s odličnom interpretacijom Koncerta za violu i orkestar Bele Bartoka. Na programu su bile još dvije reprezentativne skladbe – Dramatska predigra Blagoja Berse i simfonijska pjesma Don Juan Richarda Straussa. Dirigirao je šef-dirigent, maestro Enrico Dindo. Unatoč lošim uvjetima neadekvatnog prostora u kojem je potreban poseban angažman orkestra zbog neprirodnog razmaka među glazbenicima pod maskama i malog broja publike, koncert se srećom mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija i Trećem programu HTV. Urednica i voditeljica radio-prijenosa bila je Gordana Krpan, urednica TV-prijenosa Marija Ramljak, a voditeljica Jana Haluza uz dobrodošle kraće razgovore sa solistom i dirigentom.

  Jedna od programskih zadaća našeg orkestra jest izvođenje i snimanje djela hrvatskih skladatelja. Dramatska predigra Blagoja Berse je 1. stavak  zamišljene, ali nedovršene Simfonije u c-molu, nastajale u razdoblju od 1898. do 1900. u vrijeme studija glazbe u Beču. Naknadno je dodao naslov pod kojim se djelo i danas rado samostalno izvodi na koncertima, zahvaljujući kvaliteti pregledne forme, pomno izrađenih detalja, vješte instrumentacije  i kasnoromantičnog ugođaja. Maestro Enrico Dindo prvi se put susreo s tom kompozicijom i bio oduševljen, kako je rekao, tim za njega emotivnim otkrićem, te se potrudio predstaviti ga u najboljem svjetlu uz angažirani orkestar.

  Violist Maxim Rysanov rođen je 1978. u Ukrajini, školovao se u Moskvi i Londonu, a danas živi u Budimpešti. Cijenjeni je solist, ali i dirigent. Nama je ostao u lijepom sjećanju kao sjajan sudionik nekadašnjeg Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe i dubrovačkog Festivala Rachlin& prijatelji. S maestrom Dindom njeguje dugogodišnju suradnju i prijateljstvo, što se osjetilo u sjajnoj sinergiji i na ovom koncertu. Uoči izvedbe Bartokovog jedinog Koncerta za violu i orkestar op. 1 iz 1945. umjetnik se pohvalio da to standardno djelo za violu svira od svoje 17. godine i da je to jedna od najvrjednijih Bartokovih skladbi, iako nije dovršena zbog njegove prerane smrti u 64. godini, ali je to odlično učinio njegov učenik Tibor Serly. Rysanov je lijepim tonom i izvrsnom tehnikom vrlo efektno i virtuozno izveo to remek-djelo diskretnog folklornog prizvuka, a na zahtjev oduševljene publike dodao je  kratak ali upečatljiv ulomak iz Suite Pirin za violu solo, suvremene bugarske skladateljice Dobrinke Tabakove (1980).

  Finale koncerta obilježila je popularna simfonijska pjesma Don Juan Richarda Straussa (1864-1949), velikog klasika njemačke glazbe. Djelo je nastalo 1888. u njegovoj ranoj dobi od 24 godine, inspirirano istoimenom dramom  austrijskog pjesnika 19. stoljeća Nikolausa Lenaua s nizom epizoda koje opisuju  različite tipove žena koje je osvajao legendarni zavodnik. To je prva u nizu od osam majstorovih simfonijskih pjesama te uz Smrt i preobraženje i Vesele doživljaje Tilla Eulenspiegela pripada apsolutnim remek-djelima te vrste. Ta uzbudljiva i strastvena partitura bogate orkestracije dopustila je većini glazbenika koje je predvodio koncertni majstor Sergej Evsejev da se istaknu i svojim angažmanom pridonesu uspjehu izvedbe pod sigurnom dirigentskom palicom maestra Enrica Dinda.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 17. svibnja 2021.

  Simfonijski orkestar HRT-a
  Dirigent: Enrico DIndo
  Viola: Maxim Rysanov

  Program:

  Blagoje Bersa: Dramatska predigra
  Béla Bartók: Koncert za violu i orkestar, SZ 120
  Richard Strauss: Don Juan, op. 20

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike