Izuzetna i bajkovita harfistička izvedba

Iz salona Očić: Koncert harfistica Diane Grubišić Ćiković i Veronike Ćiković, 27. svibnja 2021.

 • Veronika Čiković i Diana Grubišić Čiković

  Sedmi koncert 26. godišta kućnih koncerata Iz salona Očić konačno je nakon dva otkazivanja ugostio dvije vrsne harfistice – Dianu Grubišić Ćiković i njezinu kći Veroniku Ćiković. Unatoč prijetećoj lašćinskoj oluji koja se mogla čuti  u prijenosu i nedostatku publike, bila je to nadasve ugodna i uspješna večer uz lijepu glazbu Ravela,  Fauréa, Uhlika i Tourniera, koju je za Treći program Hrvatskog radija izravno prenosio autor i urednik Branko Magdić.

  Diana Grubišić Ćiković rođena je Riječanka. Diplomirala je klavir u Zagrebu a harfu u Ljubljani u razredu prof. Rude Ravnik Kosi. Bila je godinama solo harfistica u Orkestru HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a sada je profesorica harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te mnogo nastupa s raznim suradnicima. Vrijedno usklađuje različite djelatnosti na obje destinacije – u Rijeci i Zagrebu, a svoju ljubav i sklonost prema harfi prenijela je i na svoje dvije kćeri – Martu i Veroniku, koja je prije dvije godine diplomirala harfu u Zagrebu pod mentorstvom svoje majke. One često koncertiraju i kao Obiteljski trio harfi, no na ovom koncertu uz majku je nastupila samo Veronika.

  Diana Grubišić Čiković

  Pomno odabran program sadržavao je djela francuskih autora (jer pariški konzervatorij je pravi rasadnik harfista) uz jednu praizvedbu hrvatskog skladatelja. Umjetnice su u dvije točke nastupile pojedinačno, ali više kao skladan duo. Na početku, kao uvod prije razgovora s urednikom čuli smo par taktova Bolera Mauricea Ravela, a potom dio Suite Doly za klavir četveroručno op.56 Gabriela Fauréa u zanimljivoj inačici specifičnog zvuka za dvije harfe u redakciji naših harfistica. Od šest stavaka tog popularnog djela za djecu i odrasle izvedena su četiri: Uspavanka, Mi-a-ou (Messieu Aoul), Dollyn vrt i Kittyn valcer. Posebno se, uz ostalo, dojmio posljednji stavak – valcer u složnoj i tonski rafiniranoj izvedbi koja je s obzirom na specifične mogućnosti sviranja harfe bila komplicirana, ali tehnički i muzički korektna i učinkovita.

  Naime, saznali smo između ostalog da se harfa svira s osam, a ne s deset prstiju ruku, jer mali prsti su prekratki i nisu dovoljno snažni, a koristi se i sedam pedala koji se mijenjaju nogama. Izvrsna izvedba nagrađena je intenzivnim pljeskom malobrojne publike, pa je voditelj Magdić pozvao pojačanje s dvojicom snimatelja iz tonskih kola – Hrvojem i Rudijem, kako bi zajedničkim snagama i pljeskom nagradili umjetnice.

  Veronika Čiković

  U nastavku je Veronika izvela Impromtu op. 86 Gabriela Fauréa koji je iako minijaturno, tehnički i muzički vrlo zahtjevno kapitalno djelce originalno napisano za harfu solo. I ta je izvedba omogućila mladoj harfistici da maksimalno pokaže svoje umijeće i daljnje perspektive u karijeri, izazvavši zasluženi bravo svih nazočnih. A nakon Ravelovog Bolera s početka, čuli smo još jednu njegovu skladbu u obliku habanere, ali u originalu napisanu za glas (bariton) i klavir, koju je s notom sjete za dvije harfe aranžirao Willi März.

  Hrvatski skladatelj Tomislav Uhlik napisao je više skladbi za razne harfistice. Ovaj put čuli smo Dvije kratke priče za dvije harfe, praizvedene 2019. s folklornim motivima iz Slavonije i Pokuplja. Diana je još izvela koncertnu etidu Jutro u F-duru Marcela Tourniera, a večer je završila s tri stavka iz romantične suite za djecu Moja majka guska Maurica Ravela, temeljene na dječjim pričama (Pavana za Trnoružicu, Palčić i Carica pagoda). Djelo je Ravel napisao za klavir četveroručno, kasnije ga je orkestrirao za balet, a za dvije harfe ga je obradio John Escosa. Time je bajkovito završila ta izuzetna harfistička priča, a za kraj sezone najavljen je posljednji koncert Iz salona Očić 17. lipnja, na kojem će nastupiti Zagrebački Klezmer trio u sastavu Bruno Philipp, klarinet, Mario Igrec, gitara i Dinko Stipaničev, kontrabas.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 31. svibnja 2021.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike