Svečani ugođaj, skladnost i uravnoteženost zvuka

Koncert Hrvatskog baroknog ansambla Erschallet, Trompeten!, Hrvatski glazbeni zavod, 23. svibnja 2021. • 21. koncertnu sezonu počeo je Hrvatski barokni ansambl u siječnju i dosad ostvario svih pet planiranih koncerata. Posljednji koncert pred ljetni predah i nastavak sezone u listopadu održan je u nedjelju, 23. svibnja 2021. u Hrvatskome glazbenom zavodu. Zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji, mnogo više vjerne publike negoli ranije moglo je pratiti koncert u dvorani, a članovi Hrvatskog baroknog ansambla nisu krili zadovoljstvo što mogu opet nastupiti u punom sastavu. A upravo to je iziskivao i dio programa naslovljenog Erschallet, Trompeten! i to Koncert za tri trube, timpane, dvije oboe, gudače i basso continuo u D-duru, TWV 54:D3 Georga Philippa Telemanna (1681-1767) i odabrani stavci iz triju suita Glazba na vodi, HWV 348-350 Georga Friedricha Händela (1685-1759).

  Za Brandenburški koncert br. 2 u F-duru za trubu, blokflautu, obou, violinu, gudače i basso continuo, BWV 1047 Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750) bio je potreban manji sastav u kojem glazbeno zbivanje nose sukladno mogućnostima i tri puhačka glazbala. I danas postoje nedoumice je li dionica trube uopće zamišljena u izvorniku, jer se pretpostavlja da je koncert rezultat prerade izgubljenoga Kvinteta za rog, blokflautu, violinu i continuo, što se može zaključiti i po F-dur-tonalitetu uobičajenom za rog.

  Sve tri skladbe nastale su u razdoblju od samo nekoliko godina: Telemannova 1716., Händelova 1717. i Bachova 1719. godine. Dvije od njih – Telemannova i Händelova, vezane su uz stvarne povijesne događaje, što je jednostavnije objasniti u slučaju Glazbe na vodi, praizvedene 17. srpnja 1717., skladane prema želji hannoverskog nadvojvode i engleskoga kralja Georga II. (1683-1760) od 1727. godine. U austrijskoj vladarskoj lozi slavilo se rođenje prijestolonasljednika Karla VI. U travnju 1716. novorođeni Leopold Johann poživio je, nažalost, samo nekoliko mjeseci.

  Telemann je za proslavu svečanog događaja u Frankfurtu skladao tri skladbe – dvije kantate i jednu serenadu. Za izvedbu je angažirao neke glazbenike iz Darmstadta, gdje je ostao prijepis (zaboravljene) kantate Njemačka se zeleni i cvate u miru, čija je Sinfonia ishodište Koncerta za tri trube, timpane, dvije oboe, gudače i basso continuo. Telemann ga je ostvario poput concerta grossa, a tri trube i moćne timpane koristio je promišljeno u prvom i četvrtom stavku, povjerivši oboama središnju ulogu u polaganom stavku Largo.

  Uz veći gudački sastav Hrvatskog baroknog ansambla nastupili su glazbenici: Elisabeth Baumer (oboa); Stjepan Nodilo (oboa, blokflauta); Mauro Colantonio (viola da gamba, piccolo i poprečna flauta); Matko Smolčić (fagot); solisti na trubama: Russell Gilmour (Velika Britanija), Krešimir Fabijanić, Vedran Kocelj i Zvonimi Lazar; hornisti Bank Harkay i Bruno Grošić; Borna Šercar (timpani) i Pavao Mašić (čembalo). Umjetnička voditeljica koncerta bila je Laura Vadjon koja je u uvodnom obraćanju publici iskazala zadovoljstvo što se ansamblu pridružio jedan od vodećih solista na baroknoj trubi Russell Gilmour. Muziciranje svih glazbenika doista je publiku uvelo u ozračje svečanosti, kojima su bile namijenjene neke od skladbi.

  Dobro pripremljeni za iščitavanje, ipak različitih skladateljskih rukopisa, svi su glazbenici potvrdili tehničko-interpretativno umijeće brodeći s lakoćom kroz notne zapise. Svečani ugođaj, skladnost, uravnotežen zvuk unatoč snazi timpana i limenih puhača, kao i izvrsno izbalansirana dinamika, obilježili su ovaj koncert održan prije ljetnog predaha i novih izazova u nastavku 21. sezone Hrvatskog baroknog ansambla.

  © Snježana Miklaušić-Ćeran, KLASIKA.hr, 5. lipnja 2021.

  Poslušajte koncert...

  Georg Philipp Teleman
  Koncert za tri trube, timpane, dvije oboe, gudače i basso continuo u D-duru, TWV 54:D3

  Johann Sebastian Bach
  Brandenburški koncert br. 2 za trubu, bloklfautu, obou, violinu, gudače i basso continuo u F-duru, BWV 1047

  George Friedrich Händel
  Glazba na vodi, HWV 348-350 (izbor)

  Hrvatski barokni ansambl:
  Laura Vadjon, solo violina i umjetničko vodstvo
  Russell Gilmour, barokna piccolo truba, Ujedinjeno Kraljevstvo
  Violine: Tanja Tortić, Helga Korbar, Saša Borčić Reba, Ivana Žvan i Vinka Fabris Stančec
  Viole: Hiwote Tadesse i Asja Frank Perčić
  Violončelo: Dora Kuzmin Maković
  Viola da gamba, traverso i piccolo flauta: Mauro Colantonio
  Kontrabas: Fran Petrač
  Čembalo: Pavao Mašić
  Oboa i blokflauta: Stjepan Nodilo
  Oboa: Elisabeth Baumer
  Fagot: Matko Smolčić
  Trube: Russell Gilmour, Krešimir Fabijanić, Vedran Kocelj i Zvonimir Lazar
  Rogovi: Bánk Harkay i Bruno Grošić
  Timpani: Borna Šercar

Piše:

Snježana
Miklaušić-Ćeran

kritike