Glazbeni dijalog baštine i suvremenosti

46. Samoborska glazbena jesen, 25. rurjna - 3. listopada 2021.; Osvrt na koncerte i pobjednike 18. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić te 10. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note

 • Svečano otvaranje, Festivalski orkestar, Župna crkva sv. Anastazije, 25. rujna 2021.,

  Omiljeni gradić  Samobor bio je i ove jeseni kroz devet dana gostoljubivi domaćin vrhunskim glazbenicima iz Hrvatske i inozemstva na ukupno trinaest koncerata. To je kompleksni festival, koji jedini u Hrvatskoj okuplja i povezuje dva međunarodna natjecanja – Ferdo Livadić za mlade glazbenike i New Note za skladatelje u sklopu kreativnog i umjetničkog glazbenog potencijala. Dijalog je to baštine i suvremenosti, te susretište ansambala i solista svih generacija. Tim je riječima otvorila Festival izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Iva Hraste Sočo 25. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije, dok je umjetnički ravnatelj Srećko Bradić zahvalio svima koji su omogućili održavanje Festivala  unatoč nepovoljnim okolnostima koje je pandemija donijela kulturi.

  Specifične okolnosti ogledale su se prvenstveno u smanjenom broju posjetilaca, ali srećom na 3. programima radija i televizije mogao se pratiti izravni prijenos svečanog  otvorenja, na kojem  je nastupilo šesnaestero ponajboljih hrvatskih glazbenika iz naše zemlje i inozemstva, koji su godinama sudionici tog tradicionalnog festivala. Zavrijedili su da ih i ovom prigodom spomenemo poimence: Borivoj Martinić Jerčić i  Krunoslav Marić, violine, Aleksandar Milošev, viola, Monika Leskovar, violončelo, Ivan Nestić, kontrabas, Lucija Stilinović, flauta, Branko Mihanović, oboa, Mihael Paar i Bruno Philipp, klarineti, Istvan Matay, fagot, Bank Harkay i Zoran Katić, rogovi, Luka Buljan, truba, Lana Bradić, klavir, Ivan Šverko, harmonika i Ivana Bilić, udaraljke.

  Pijanist Javor BračićFlautistica Licija Stilinović

  Udruženi u mali orkestar, sjajni solisti izveli su Prvu simfoniju u D-duru Gustava Mahlera, prvi put u Hrvatskoj u komornoj inačici koju je izradio njemački klasični pijanist i dirigent Klaus Simon. Partituru je objavila slavna bečka nakladnička kuća Universal Edition. Koncertni majstor bio je Borivoj Martinić Jerčić, a suvereno je dirigirao  mladi  maestro Veton Marevci (Karlovac, 1992). Bila je to uistinu uzorna izvedba vrijedna divljenja.

  Od ostalih umjetnika i ansambala koji su nastupili na 46. SGJ izdvojili bismo koncerte zagrebačkog pijanista s njujorškom adresom Javora Bračića, koji rijetko nastupa u Hrvatskoj, te Thüringer Bach Collegium, predvođen Gernotom Süssmuthom s programom Bacha i njegovih suvremenika. No, važno je navesti i pobjednike dvaju međunarodnih natjecanja  u sklopu Festivala.

  Zagrebački kvartet saksofona

  18. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić predstavilo je u dvije večeri šestero mladih kandidata. Pobijedio je tenor Filip Filipović, dobivši 15 tisuća kuna i nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu sv. Marka te SGJ 2022. A nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja pripala je  oboistu Antoniju Halleru (7500 kuna)  za izvedbu Sonate za obou i klavir Josipa Kaplana. Svečana dodjela nagrada održana je 29. rujna, a nakon nje nastupila je prošlogodišnja pobjednica Ferda Livadića – flautistica Lucija Stilinović uz klavirsku pratnju Zrinke Ivančić Cikojević, kada je praizvedena skladba Chain Reaktion Mirele Ivičević.

  Aktivna i darovita Mirela Ivičević pobjednica je 10. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note. Njezino djelo za flautu solo praizvela je Lucija Stilinović, dok je Zagrebački kvartet saksofona u sastavu Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek u sklopu svojeg programa praizveo pobjedničku skladbu iz prethodnog natjecanja – Crumblings švedskog skladatelja Freja Wedlunda, koji je osobno nazočio praizvedbi i primio nagradu od 2500 eura.

  Koncert zatvaranja, Župna crkva sv. Anastazije, 3. listopada 2021.

  Još nekoliko riječi o završnici 46. SGJ. Taj koncert  je, kao i onaj na otvorenju, bio u znaku još nekih festivalskih prijatelja, također vrhunskih glazbenika – Aleksandra Ivića i Borivoja Martinića-Jerčića na violinama, Aleksandra Miloševa na violi, Jelene Očić na violončelu, Javora Bračića na klaviru i Mihaela Paara na klarinetu. Izveden je Kvintet za gudače i klarinet u A-duru, KV 581 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Klavirski kvintet u f-molu, op 34 Johannesa Brahmsa. Bila je to, kažu svjedoci, „još jedna glazbena čarolija“.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 11. listopada 2021.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo