Tehnička spremnost i muzikalnost talentiranih finalistica

12. Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, 4 - 7. listopada 2021., Hrvatski glazbeni zavod i Koncertna dvorana Lisinski, Zagreb

 • Pobjednica natjecanja Amia Janicki, violina

  Ovogodišnje 12. Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml bilo je posvećeno uspomeni na prof. Zlatka Stahuljaka – jednog od utemeljitelja i dugogodišnjeg predsjednika tog uglednog natjecanja. Kao njegov počasni predsjednik trebao je i ove godine sudjelovati, ali ga je smrt 20. lipnja u 88. godini života nažalost u tome spriječila. Zlatko Stahuljak (Zagreb, 1933. – 2021.) kao glazbenik i predani kulturni djelatnik dao je ogroman doprinos hrvatskoj glazbi i hrvatskoj kulturi, posebno što se tiče Natjecanja Vaclav Huml, ali i zasada Zagrebačke violinističke škole, što je predano promovirao cijeloga života. Natjecanje je dobilo ime po znamenitom češkom violinistu koji je pola stoljeća proveo u Zagrebu kao vrsni glazbenik (osnivač Zagrebačkog kvarteta) a nadasve izvrsni pedagog koji je na temelju vlastite Humlove škole odgojio niz vrsnih violinskih virtuoza i pedagoga proslavljenih u svjetskim razmjerima (Zlatko Baloković, Miroslav Šlik, Ljerko Spiller, Dora Pejačević, Zlatko Topolski, Stjepan Šulek, Ivan Pinkava, Marijana Schön, Petar Toškov, Josip Klima i mnogi drugi). Ulogu nasljednika Zlatka Stahuljaka preuzeo je od ovogodišnjeg natjecanja ugledni violinist i organizator Goran Končar – ne samo kao predsjednik odbora Natjecanja nego i kao član Ocjenjivačkog suda, u kojem su uz njega sudjelovali Anđelko Krpan, također iz Hrvatske, zatim Erich Höbarth iz Austrije, Ruta Lipinaityte iz Litve, Kimiko Nakazawa iz Japana, Leonid Sorokov iz Austrije, Jan Talich iz Češke i Pavel Vernikov iz Rusije, dok je ulogu predsjednika žirija u odsutnosti zbog Covida online obnašao Viktor Tretiyakov iz Rusije.

  Eimi Wakui, violinaAmia Janicki, violina

  Žiri je u polufinalu, koje se održavalo u HGZ-u, odslušao devetero kandidata, ali za finale u KDVL odabrao je samo dvije natjecateljice, jer ostali nisu bili na njihovoj razini. Bile su to Eimi Wakui iz Japana, rođena 1992. i pet godina mlađa švicarsko-austrijska violinistica Amia Janicki. Tako je umjesto šest violinista u dvije večeri, kako je bilo na prethodnim natjecanjima, ovaj put održana samo jedna večer u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u kojoj je kao pouzdana potpora solisticama sudjelovao vrlo dobar Simfonijski orkestar HRT-a pod stručnim ravnanjem iskusnog slovenskog maestra Uroša Lajovica. Obje umjetnice dobitnice su više nagrada na međunarodnim natjecanjima, što svakako potvrđuje njihovu kvalitetu.

  Prva se predstavila Emi Wakui izvedbom Koncerta za violinu i orkestar u D-duru, op. 77 Johannesa Brahmsa. Studentica Sveučilišta Mozarteum u Salzburgu u klasi Pierrea Amoyala pokazala je odličnu tehničku spremnost, muzikalnost, liričnost i temperament unatoč krhkoj pojavi i zamkama virtuoznih pasaža. Emi Wakui, koja je na 11. Natjecanju Vaclav Huml 2017. dobila 6. nagradu, ovaj put osvojila je drugu nagradu od 3500 eura.

  Dirigent Uroš Lajovic i violinistica Emi Wakui

  Druga violinistica koja je zavrijedila nastupiti u finalu Vaclava Humla bila je mlada 23-godišnja austrijsko-švicarska umjetnica Amia Janicki, koja trenutno studira u Beču u klasi Pavela Vernikova (ovogodišnjeg člana žirija u Zagrebu). Predstavila se kao solistica u jednom od najljepših violinskih koncerata – Koncertu za violinu i orkestar u d-molu, op. 47 Jeana Sibeliusa. Osvojila je Prvu nagradu Zlatko Baloković u iznosu od 5000 eura, ali i tri posebne nagrade: Nagradu SO HRT-a za najbolju suradnju uz nastup na koncertu u jednoj od idućih sezona tog orkestra, te koncerte u sezoni Zagrebačkih solista i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Njezina je prednost u ljepoti tamne boje i punoće tona, zacijelo zahvaljujući posudbi vrijedne violine Niccole Amatija iz zaklade Maggini iz 1645. godine. U tom smislu posebno se svidio ekspresivni Adagio di molto, na koji se atacca nadovezao virtuozni, plesni i briljantni završni Allegro, tehnički vrlo zahtjevan ali ipak savladiv. 

  Na kraju koncerta predstavljeni su, uz članove žirija, svi natjecatelji koji su osvojili nagrade. Treća nagrada nije dodijeljena a četvrtu nagradu osvojile su dvije violinistice iz Južne Koreje – Kaewon Ma i On You (Ruth) Kim. Petu nagradu osvojio je Ivan Graziani iz Hrvatske, a šestu Cornelia Machuletz iz Njemačke. Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora osvojili su Tao-Yuan Hsiao iz Tajvana za Guslački hir 2 Pavla Dešpalja i Amia Janicki za Studio (In Omaggio a Vaclav Huml) Stjepana Šuleka. Najmlađa natjecateljica – 14-godišnja Tao-Yuan Hsiao iz Tajvana, osim Nagrade HDS-a, dobila je i violinu hrvatskog graditelja Slavka Domitrovića, a Nagrada publike (kutija za violinu tvrtke Accord Case iz Pule) pripala je Leonu Kormanu iz Hrvatske za najbolju izvedbu zadane skladbe Bruna Vlaheka (Perpettum II).

  Nagrađeni glazbenici 12. Međunarodnog violinističkog natjecanja <em>Vaclav Huml</em>

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 25. listopada 2021.

  Žiri: 

  Viktor Tretiyakov (Rusija, predsjednik), Erich Höbarth (Austrija), Goran Končar (Hrvatska), Anđelko Krpan (Hrvatska), Ruta Lipinaitytė (Litva), Leonid Sorokow (Austrija), Jan Talich (Češka) i Pavel Vernikov (Rusija / Švicarska).

  Nagrađeni:

  1. nagrada Zlatko Baloković: Amia Janicki (Austrija / Švicarska)
  2. nagrada: Eimi Wakui (Japan)
  3. nagrada nije dodijeljena
  4. nagrada: Kaewon Ma (Južna Koreja), On-You Kim (Južna Koreja)
  5. nagrada: Ivan Graziani (Hrvatska)
  6. nagrada: Cornelia Machuletz (Njemačka)

  Program Završnog natjecateljskog koncerta 7. listopada 2021.:

  Koncertna dvorana Lisinski
  Simfonijski orkestar HRT-a
  Dirigent: Uroš Lajovic

  Violinistica: Emi Wakui
  Johannesa Brahms: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77

  Violinistica: Amia Janicki
  Jean Sibelius: Koncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 47

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo