Temperamentan dirigent i profinjen stvaralac

In memoriam: Pavle Dešpalj (Blato, 18. lipnja 1934. – Zagreb, 16. prosinca 2021.)

 • Pavle Dešpalj (Blato, 18. lipnja 1934. – Zagreb, 16. prosinca 2021.)

  16. prosinca je u Zagrebu u 88. godini života, nakon duge i teške bolesti preminuo velikan hrvatske glazbe, ugledni dirigent, skladatelj i pedagog – akademik Pavle Dešpalj. Rođen je 18. lipnja 1934. u Blatu na Korčuli u uglednoj glazbeničkoj obitelji porijeklom iz Arbanasa  kraj  Zadra. Od malih nogu bio je okružen glazbom, zajedno sa sestrom Majom i bratom Valterom, s kojima je prakticirao kućno muziciranje. Prve poduke iz klavira, violine, kompozicije i dirigiranja dobio je od oca Šime, također vrsnog glazbenika i skladatelja. Srednju školu završio je u Zadru, a kompoziciju diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Stjepana Šuleka. Brzo se afirmirao za dirigentskim pultom, ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

  Dug je popis dirigentskih aktivnosti maestra Dešpalja. Izdvojit ćemo tek dio. Na prvom je  mjestu Simfonijski orkestar RTV Zagreb i Zagrebačka filharmonija, čiji je bio šef-dirigent, te gost-dirigent u Operi i Baletu u HNK Zagreb. Uz pedagoški rad na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao profesor dirigiranja, osnovao je zadarske Glazbene večeri u sv. Donatu, bio je ravnatelj  Dubrovačkih ljetnih igara, gost-dirigent HNK u Zagrebu i gost-dirigent uglednih europskih i svjetskih orkestara poput Pittsburškog simfonijskog orkestra, Tokijskog  Simfonijskog orkestra i Opere u Tokiju i Yokohami, Londonske kraljevske filharmonije, Mozarteum orkestra u Salzburgu, Budimpeštanske filharmonije i mnogobrojnih velikih ansambala u Europi, Rusiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, Japanu i SAD-u. Proglašen je počasnim članom mnogih orkestara i ustanova. Također je pridonio obrazovanju naših mladih glazbenika, radeći s njima u Hrvatskom, Varaždinskom, Zadarskom i Splitskom komornom orkestru.

  Pavle Dešpalj i Zagrebačka filharmonija

  Za vrijeme boravka u SAD-u (1968–1981) maestro Dešpalj bio je dirigent i glazbeni ravnatelj Simfonijskog orkestra i Opere u Orlandu na Floridi, a povratkom u Zagreb sa željom da pridonese hrvatskoj kulturi, nastavlja raditi s našim orkestrima (Simfonijski orkestar HRT-a i Zagrebačka filharmonija) koje je vodio  na mnogobrojne turneje po gotovo svim europskim zemljama, te po Americi i Dalekom istoku. Zbog svog ugleda dobio je više priznanja. Primjerice, bio je počasni građanin Dayton Beacha, profesor emeritus Tokijskog nacionalnog sveučilišta, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (sedam godina i njezin potpredsjednik), te član žirija na međunarodnim natjecanjima dirigenata u Zagrebu, Budimpešti i Tokiju.

  Pavle Dešpalj (Blato, 18. lipnja 1934. – Zagreb, 16. prosinca 2021.)Kao skladatelj i dirigent maestro Dešpalj bio je umjetnik širokog glazbenog obrazovanja, izvrstan violinist i pijanist, temperamentan dirigent i profinjen stvaralac. Odlikovao se  iznimnim autorskim profilom kroz žive izvedbe i studijske snimke zabilježene na više albuma u domovini i inozemstvu, za koje je dobio  nekoliko Porina, uključujući i Porina za životno djelo. A tu je uz mnogobrojne nagrade još jedna nagrada za životno djelo – Vladimir  Nazor. Skladao je petnaestak orkestralnih, koncertantnih i komornih djela, od kojih izdvajamo Varijacije za komorni orkestar, Koncert za violinu i orkestar (posvećen sestri Maji), Koncert za alt saksofon i gudače i Koncert za violončelo i gudače (posvećen bratu Valteru), Passacagliu i fugu za gudače i Tri koralne predigre na Bachov koral.

  Maestro Dešpalj uživao je veliki ugled u zemlji i inozemstvu, naročito kao tumač standardnog simfonijskog repertoara, ali i kao veliki promicatelj i interpret djela hrvatskih skladatelja, na čemu mu zahvaljujemo, jer će to ostaviti trajni trag u hrvatskoj kulturi i neprikosnoveni putokaz budućim generacijama.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 17. studenog 2021.

Piše:

Višnja
Požgaj