Uspješna španjolsko-hrvatska glazbena suradnja

CD-album A la Media Noche, Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj, Glazbena škola u Varaždinu, prosinac, 2021.

 • CD-album <em>A la Media Noche</em>, Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj, Glazbena škola u Varaždinu, prosinac, 2021.

  Rijetko je koji grad u Hrvatskoj poput Varaždina tako brzo i uspješno uspostavio suradnju s inozemnim diplomatskim predstavništvima država svijeta koje su nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske svoja sjedišta otvarala u Zagrebu, glavnom gradu osamostaljene hrvatske države. Zahvaljujući brzoj reakciji na nove međunarodne odnose, upravo su Varaždinske barokne večeri započele organizaciju godišnjih izdanja festivala u suradnji s inozemnim veleposlanstvima, što se pokazalo sadržajno i organizacijski osobito uspješnim i obogatilo je u do tada neslućenim razmjerima festivalska događanja. Kako je 2016. godine država-partner varaždinskih baroknih svečanosti bila Kraljevina Španjolska, tadašnji je veleposlanik Nj. E. Eduardo Aznar u nekoliko navrata posjetio Varaždin i prigodom tih posjeta upoznao Glazbenu školu u Varaždinu i njezine nadasve sposobne profesore koji s učenicima tradicionalno pripremaju brojne koncerte, pa tako i nastupe učenika na završnom koncertu festivala. Za glazbu vrlo zainteresirani španjolski veleposlanik Eduardo Aznar pozvao je grupu učenika da nastupe na svečanosti prigodom obilježavanja Nacionalnog dana Španjolske u Zagrebu, a potom je predložio da Glazbena škola u Varaždinu uoči Božića 2016. godine održi nastup sa španjolskim i hrvatskim repertoarom u Zagrebu. Kao mjesto događanja za taj koncert odabrana je Bazilika Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, omiljena Palma, čije su akustičke i prostorne mogućnosti bile pogodne za veći orkestralni i zborski sastav učenika pristiglih iz Varaždina.

  Mješoviti i djevojački zbor učenika pristiglih iz Varaždina

  Sve što se događalo dalje doista je lijepa priča o suradnji i podršci koju Veleposlanstvo Španjolske već pet godina pruža Glazbenoj školi u Varaždinu, budući da je suradnja na obostrano zadovoljstvo nastavljena i to s tri koncerta u Palmi i jednim u Muzeju Mimara. Međutim, u prošloj je 2020. godini zbog pandemije bilo onemogućeno održavanje koncerta uživo. Ali, budući da je i novi španjolski veleposlanik Nj. E. Alonso Dezcallar de Mazarredo, koji je na mandat u Zagreb došao 2018. godine, vrlo rado nastavio tradiciju održavanja Božićnih koncerata kao sada već trajne suradnje s Glazbenom školom u Varaždinu, za Božić 2021. godine pripremljen je nosač zvuka sa snimkama bogatog repertoara španjolske i latinoameričke glazbe u izvedbama profesora i učenika iz Varaždina.

  Svečano predstavljanje CD-a naslovljenog A la Media Noche, dakle U ponoć, što simbolizira i katolički obred polnoćke, misnoga slavlja kada započinje Božić, održano je 16. prosinca u Maloj dvorani KDVL u zajedničkoj pripremi Veleposlanstva Španjolske u Zagrebu i Glazbene škole u Varaždinu. Bio je to povod za okupljanje velikog broja uglednika iz hrvatskog političkog, društvenog i kulturnog života, kao i diplomatskih predstavnika, a španjolski je veleposlanik Nj. E. Alonso Dezcallar de Mazarredo u pozdravnom govoru istaknuo i želju da se tim CD-om započne i svečano obilježavanje 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Španjolske i Hrvatske. Izrazio je i svoju zahvalnost pokrovitelju projekta izdavanja nosača zvuka, španjolskoj tvrtki za infrastrukturne projekte COMSA, čiji je predstavnik također nazočio svečanosti. Dodao je kako je ovaj CD ujedno „dokaz i simbol raznolikosti i širine aktualnih odnosa, koji puštaju korijenje na plodno tlo. Glazbena izvrsnost koncerata, na kojima je Glazbena škola u Varaždinu predstavila raznolike i brižljivo pripremljene programe sa španjolskim, hrvatskim i hispanoameričkim božićnim napjevima, koji su obuhvaćali djela iz različitih razdoblja, zaslužna što se kao rezultat suradnje iskristalizirao ovaj CD-a koji predstavlja hommage kulturnim odnosima između Španjolske i Hrvatske i svjedočanstvo je jednog od njihovih plodova. Zbilja smo ponosni što se ova suradnja realizira sa školom punom mladih talenata koje čeka obećavajuća glazbena karijera tijekom koje će, vjerujem, nastaviti posvećivati pažnju španjolskoj i hispanoameričkoj glazbi.“

  Komorni vokalni ansambl

  Ukupni program predstavljanja novog CD-a, kroz koji je vrlo simpatično na hrvatskom i engleskom jeziku vodila muzikologinja i urednica na HRT-u Jana Haluza, sadržavao je još i govor ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu mr. Davora Matačića, koji je zahvalio Veleposlanstvu Španjolske i tvrtki COMSA za ukazano povjerenje te naglasio kako je to ponovno bila mogućnost „da “nadrastemo” sami sebe, da upoznamo izuzetno zanimljivu i prekrasnu glazbenu literaturu te tako svečano obilježimo 30 obljetnicu diplomatskih odnosa naših država. Siguran sam da će ovaj CD svima biti jedan od dražih u kućnoj fonoteci.“ Glazbu i pojedina djela snimljena na CD-u vrlo je detaljno predstavila profesorica Povijesti glazbe na varaždinskoj glazbenoj školi Nataša Maričić, koja je i autorica teksta u knjižici uz CD i očito dobra poznavateljica povijesti božićnog glazbenog repertoara ne samo u okvirima španjolske tradicije nego i u državama Srednje i Južne Amerike, koje su nekada bile španjolske kolonije.

  Mješoviti i djevojački zbor učenika, gudački sastav i solisti

  Popis od ukupno 25 naslova pomno biranih skladbi uključuje tradicionalne božićne pjesme iz raznih krajeva Španjolske, kao i djela skladatelja s američkog kontinenta, čija je božićna glazba prožeta utjecajima lokalne glazbe ili afričkih ritmova, uz zadržavanje klasičnih oblika europske glazbe. Osim toga, ovaj glazbeni repertoar ima i vrijedan dodatak – nekoliko popularnih španjolskih božićnih pjesama, hrabro i briljantno reinterpretiranih u jazz-stilu, u aranžmanu nastavnika trube u Glazbenoj školi u Varaždinu Marka Prepelića. Sve u svemu, radi se o neobičnom putovanju kroz španjolsku i iberoameričku božićnu glazbu, punom iznenađenja, lijepih melodija, uzbudljivih ritmova, bogatih harmonija i nadasve radosnih ugođaja. Snimanje CD-a obavljeno je unatoč svim poteškoćama proizašlima iz aktualne pandemije, zahvaljujući upornosti i profesionalnosti tima Glazbene škole u Varaždinu, ravnateljice orkestra i zbora dirigentice Dade Ruže, te glazbenika i učenika koji su sudjelovali u projektu. 

  Izvođači koncerta i dirigentica Dada Ruža

  U sadržajnom pogledu riječ je o tipično španjolskim i latinoameričkim napjevima koje se naziva villancicos i čiji je povijesni razvoj moguće pratiti još od 15. stoljeća. Bile su to popijevke izvođene a cappella ili uz instrumentalnu pratnju i to u različitim dijelovima svijeta u kojima se govori španjolskim jezikom. Iako uglavnom napjevi anonimnih autora, u kasnijim je razdobljima moguće nalaziti i imena skladatelja tih božićnih pjesama, a posebno se ističu u 20. stoljeću španjolski ugledni čelist i skladatelj katalonskog podrijetla Pablo Casals i Argentinac Ariel Ramirez.

  U pogledu priprema izvedbi najveći dio zadatka i zahtjevnog posla obavila je svakako dirigentica Dada Ruža, koja je i obradila za pjevačko-instrumentalne školske ansamble neke od naslova, a važni je doprinos u pogledu obrada dao i već spomenuti profesor trube Marko Prepelić. Dakako, nije moguće poimence nabrojiti sve mlade glazbenice i glazbenike koji sudjeluju u izvedbama jer je njihov broj doista velik, ali svakako valja pohvaliti trud pri svladavanju španjolskih tekstova, kao i pri pripremama koje su rezultirale krajnje discipliniranim, angažiranim i pouzdanim interpretacijama. Pohvale zaslužuju i snimatelj Marin Kereša, Tomislav Savić koji je izradio grafičku pripremu i dizajn te prevoditeljica na španjolski jezik Vedrana Misita Držanić.

  Popis skladbi CD-a <em>A la Media Noche</em>Izvedbe na svečanom predstavljanju ovog po mnogočemu nadasve vrijednog diskografskog projekta 16. prosinca izmamile su buran i dugotrajan pljesak. Ali, nije bilo izvedeno sve što se nalazi na CD-u. Dovoljno je još toga ostalo za slušanje i onima koji su čuli sjajne mlade pjevačice i pjevače kao i sviračice i svirače iz Varaždina, a pogotovo ovaj repertoar može biti zanimljiv i ugodan za slušanje svakome tko se odluči na cd-player staviti novi CD kojim je ovjekovječen barem jedan dio bogatog repertoara kojim se tako srdačno i prijateljski ostvaruje hrvatsko-španjolska kulturna, dakako prvenstveno uhu ugodna glazbena suradnja. Nadati se da ćete si dati vremena za taj užitak!

  © Zdenka Weber, KLASIKA.hr, 19. prosinca 2021.

Piše:

Zdenka
Weber