Angažiran i posvećen prikaz glazbene ljepote u intimnoj atmosferi

Ansambl Glazbene staze, Schubertova večer, Marija Lešaja, sopran, Kosjenka Turkulin, klavir, Institut Liszt Zagreb - Mađarski kulturni centar Zagreb • Iako programi inozemnih kulturnih instituta i centara  u velikim gradovima obično ostaju u uskom krugu zainteresiranih, izvan žiže šire javnosti i osobito medija, program u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom institutu, na svoj specifični način zaslužuje biti iznimkom. U svojoj je udobnoj majušnoj dvorani za svakovrsne javne priredbe, opskrbljenoj i pristojnim klavirom, prigrlio i Schubertovu večer. Izabrana su bila raznolika komorna djela iz golema opusa Franza Petera Schuberta s grupicom izvođača mlađe generacije koji su evocirali uspomenu na večeri, soareje koje je u bečkim salonima priređivao skladatelj sa svojim prijateljima-sviračima.

  Stanovito podsjećanje bila je i relativna mladost interpreta, jer je skladatelj doživio jedva nešto više od trideset godina. Ideja je potekla od Ansamla Glazbene staze, koje okupljaju flautisticu Edu Rimanić, klarinetista Franju Stojakovića, violinisticu Đanu Kahriman, violončelista Andriju Šimića i pijanisticu Ivu Ljubičić Lukić. Ona pak već nekoliko godina djeluje u klavirskom duu s Kosjenkom Turkulin pa su obje bile na neki način gošće programa. Intiman prostor, ljepota muzike bila je pravo lječilište slušateljima koji su pomno pratili program, koji su interpreti predstavili jednako tako pažljivo, s puno posvećenosti, pa i vedre zaigranosti.

  Svojevrsna zahvala udomitelju, Institutu Liszt, pojavila se odmah na početku kada je Iva Ljubičić Lukić zaigrano, ali i oprezno i salonski elegantno izvela privlačnu Mađarsku melodiju za klavir koja kao da najavljuje kasnije brojne Lisztove virtuozne skladbe nadahnute mađarskim folklorom. Slijedila je Fantazija u C-duru za violinu i klavir u kojoj je surađivala s uvijek fokusiranom i srčanom violinisticom Đanom Kahriman, koju šira glazbena publika vjerojatno pamti s eurovizijskog natjecanja za mlade glazbenike. Na programu se pojavila još jedna izvorno instrumentalna skladba – Osam varijacija na originalnu temu u As-duru za klavir četveroručno. Uigrani klavirski duo – Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić Lukić, tečno su plovile majstorskim Schubertovim variranjem jednostavne teme, u kojem nije nedostajalo niti uzburkane dramatičnosti.

  U sažetom izboru nije mogao izostati izbor iz nenadmašnog Schubertovog opusa pjesama za glas i klavir iz raznih ciklusa, pa su tako sopranistica Marija Lešaja uz stalnu suradnicu Kosjenku Turkulin za klavirom izvele Gretchen za vretenom, Ganymed i Pjev na vodi. Jasne i uživljene artikulacije pjesničkih tekstova i njihove sadržajnosti Marije Lešaja u svake hvale vrijednom suglasju koje je osigurala klavirska suradnja Kosjenke Turkulin, donijele su gotovo opipljivu, karakternu izvedbu. Nadasve je zanimljiva bila obrada pjesama Lovac iz Lijepe mlinarice, Smrznute suze iz Zimskog putovanja, naširoko znane Serenade iz Labuđeg pjeva i dramatičnog Vilinskog kralja, koje je za Ansambl Glazbene staze spretno s puno smisla i osjetljivosti prema sadržaju sačinio Ivan Končić, uspjevši u zavidnoj mjeri zadržati karakter svake pojedine pjesme. U obradama, njima su se s puno izvodilačkog žara i suglasja ogledali članovi Ansambla. Angažirana i posvećena skupina interpreta osigurala je lijepu Schubertovu večer punu izazova  te je s pravom oduševila slušatelja u dvoranici Instituta Liszt.

  © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 15. travnja 2022.

  Koncert izveden: 11. travnja 2022.

  Program:

  Franz Schubert:
  Mađarska melodija, D. 817, za klavir solo
  Fantazija u C-duru, D.934, za violinu i klavir
  Izbor pjesama za glas i klavir:
  Gretchen am Spinnrade (Gretchen za vretenom), Op. 2, D. 118
  Ganymed, D. 544
  Auf dem Wasser zu singen (Pijev na vodi), D. 774
  Notturno u Es-duru, op. 148, D. 897, za klavirski trio
  Osam varijacija na originalnu temu u As-duru, op. 35, D. 813, za klavir četveroručno

  Izbor pjesama za glas i klavir u obradi Ivana Končića za pierrot sastav:
  Der Jäger (Lovac), iz ciklusa Lijepa mlinarica
  Gefrorne Tränen
  (Smrznute suze), iz ciklusa Zimsko putovanje
  Ständchen
  (Serenada), iz ciklusa Labuđi pijev
  Erlkönig
  (Vilinski kralj), D.328, op. 1

  Izvođači:
  Marija Lešaja, sopran
  Kosjenka Turkulin, klavir

  Članovi Ansambla Glazbene staze:
  Eda Rimanić, flauta
  Franjo Stojaković, klarinet
  Đana Kahriman, violina
  Andrija Šimić, violončelo
  Iva Ljubičić Lukić, klavir

   

Piše:

Maja
Stanetti

kritike