Osebujno i virtuozno muziciranje mladih glazbenika

Svečana dodjela nagrada 55. Tribine Darko Lukić i koncert laureata, Glazbeno učilište Elly Bašić • U subotu, 30. travnja 2022. u Dvorani Glazbenog učilišta Elly Bašić održana je svečanost dodjele nagrada ponajboljim sudionicima 55. Tribine Darko Lukić. Predsjednik žirija – profesor Emin Armano, podsjetio je na neprilike koje su pratile planirano održavanje Tribine u protekloj sezoni, koja je ipak uspješno realizirana susretljivošću uprave Glazbenog učilišta Elly Bašić, ustupanjem prikladne dvorane mladim umjetnicima. Unatoč potresu i promjenama termina uzrokovanih obolijevanjem sudionika Covidom-19, održano je devet natjecateljskih koncerata a na desetom su dodijeljena priznanja najboljima.

  Podsjetimo da je Nagradu Darko Lukić dobila pijanistica Dora Petković, istoimenu Diplomu sopranistica Josipa Bilić, Nagradu za najbolju umjetničku suradnju pijanist Jan Niković, a Nagradu Hrvatskog društva skladatelja  pijanistica Mirna Alfirević. Nakon čestitki i uručenja priznanja najboljima, trebao je održati koncert prošlogodišnji dobitnik Nagrade Darko Lukić – izvrsni Trio Eusebius, koji je međutim u posljednji čas otkazao nastup zbog bolesti.

  Rješenje je na brzinu pronađeno kraćim nastupom dviju pijanistica, diplomantica Muzičke akademije u Zagrebu i ovogodišnjih dobitnica nagrada. Prva se predstavila pijanistica Mirna Alfirević izvedbom skladbe Momenti za Vladu Igora Kuljerića, nagrađena za najbolju izvedbu hrvatskog autora. Skladba je napisana 1968. za Vladimira Krpana, koji je napisao: „Ova skladba je igra, improvizacija, istraživanje otvorene forme i novih mogućnosti klavirskog glasanja, potrage za slobodom iskaza i sudioništvom interpreta, a sve u funkciji autorskog izraza kao odgovora na pitanja o budućnosti umjetnosti“.

  Mirna Alfirević, diplomirana studentica iz razreda prof. Katarine Krpan, virtuozno je i nadahnuto izvela tu skladbu „prošavši svojevrsnu kušnju  misaone, kombinatoričke i inspirativne zrelosti, tonske i ritamske imaginacije kao virtuoznog vladanja sobom i instrumentom“, kazao je član ocjenjivačkog suda i predstavnik HDS-a Frano  Đurović.

  Dora Petković, diplomantica klavira iz razreda prof. Srđana Čaldarovića, dobitnica glavne Nagrade Darko Lukić, u natjecateljskom je programu izvela djela Skrjabina, Kempfa, Ravela i Prokofjeva, a sada je predstavila još jednu zahtjevnu i opširnu skladbu – Simfonijske etide Roberta Schumanna. Osebujnim muziciranjem suvereno je predočila Schumannovu snagu i raznolikost orkestralnog zvuka spojem virtuozne tehnike i tonske poezije.

  Prof. Emin Armano poželio je nagrađenim mladim umjetnicima  što češće buduće nastupe na koncertnim podijima dvorana koje će, nadajmo se, biti što žurnije obnovljene na području Zagreba i Banovine, jer njihovi dosadašnji umjetnički dosezi su im pouzdana preporuka za uspješno nastupanje na svim hrvatskim glazbenim podijima.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 5. svibnja 2022.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo