Ozbiljnost i srčanost mladalačkih glazbenih htijenja

Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Čajkovski / Bruckner, 6. i 7. svibnja 2022., Koncertna dvorana Blagoje Bersa

 • Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, dir. Nika Kožar, autor fotografije Pavao Mašić

  Veliki zadatak za studente-instrumentaliste, a dan poslije i dirigente na Muzičkoj akademiji pod vodstvom njihovog profesora i mentora Mladena Tarbuka. bio je koncert u Dvorani Bersa. Ulaz je bio slobodan za sve znatiželjnike, a uglavnom je sastav opet bio studentski i profesorski. Primijetilo se da ih je više  bilo na podiju nego publike.

  Ne sjećam se je li ikad dosad studijski zadatak bio iz grandioznog simfonijskog opusa Antona Brucknera. Riskantan s mnogo aspekata – duljine tražene koncentracije, izvedbenih vještina, do mladim ljudima teško dohvatljivog i razumljivo-misaonog i unutarnje nabijenog emotivnog svijeta Brucknerovog opusa. Izvedbu majstorove Četvrte simfonije u Es-duru sa studentima predvodio je Mladen Tarbuk. Interni koncert u Bersi otvorila je pak izvedba uvertire Romeo i Julija Čajkovskog. Večer poslije bila je rezervirana za studente dirigiranja s istim programom. Na Uvertiri Čajkovskog okušala se Nika Kožar, dok je tročlana muška ekipa podijelila vodstvo pojedinih stavaka Brucknerove Romantične simfonije. Prvi stavak i finala predvodio je Ivan Šćepanović, Frane Kuss polagani drugi, a atraktivni Scherzo Pavao Mašić – vrlo dobro znan kao vrstan orguljaš i čembalist, profesor na Akademiji, al sada i relativno svježi student dirigiranja.

  Ipak bi za ionako težak studijski zadatak bilo previše da studenti dirigiraju studentima, pa je mudrom podjelom posla na prvom koncertu to bio iskusni Tarbuk. Upitala sam se gdje li će stati svi potrebni izvođači. Ali, majušna dvorana Bersa  prilagodljiva je proširenjem podija., tako da je studentima-sviračima sasvim udobno. Suha akustika dodatni je problem. Nema skrivanja u velikom zamahu Brucknerove simfonije, ali s druge strane omogućuje transparentnost koja u pravim koncertnim, velikim dvoranama često biva zamagljena zamahom izvedbe i jasnom čujnošću, naznakom kasnijeg mahlerijanskog pisma.

  Mladen Tarbuk, dirigentNa koncertu u petak studentsku izvedbu Čajkovkog i Brucknera predvodio je njihov profesor, skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk. Stvarno bi bilo previše da studente predvodi student. Za studente orkestralnih instrumenata sudjelovanje je obavezno, a i korisno za stjecanje kakvog-takvog uvida u svoj budući angažman. Svirački dometi bili su raznoliki. Iz skupine istaknutih rogova već su s početka Brucknerove Simfonije opterećena odgovornošću, doprla poskliznuća, drveni su se puhači sabirali do svog potpunog i lijepog sklada, načelno sigurni gudači su piano tražili do početka drugoga stavka kada je to ionako neophodno, a cjelina izvedbe Brucknerove Simfonije bila je ipak zadržana zahvaljujući dirigentskom i još više pronicljivom skladateljskom razumijevanju građe Mladena Tarbuka. Uvertira Romeo i Julija Čajkovskog na početku bila je tek ugrijavanje u kojem je bilo razvidno da se pod teretom odgovornosti studenti najbolje osjećaju u forte dinamici koju dvoranica Bersa jedva podnosi.

  Težak pedagoški zadatak na internom akademskom koncertu koji nije bio predviđen za javnost, unatoč manama, predvođen jasnom i riskantnom zamisli Mladena Tarbuka, ispunio je svoju svrhu. U najmanju ruku donio je ozbiljnost i srčanost mladalačkih htijenja koja ne treba napustiti ni u dugim godinama buduće profesionalne karijere. Donio je i dragocjeno iskustvo suočavanja vlastitih dometa u srazu s osvjedočenim vrijednostima djela za simfonijski orkestar.

  © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 15. travnja 2022.

  Program:

  Petar Iljič Čajkovski:
  Romeo i Julija, Uvertira
  Anton Bruckner: Smifonija br. 4, Romantična

  Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu
  Dirigenti: Mladen Tarbuk, Nika Kožar, Ivan Šćepanović, Frane Kuss, Pavao Mašić

Piše:

Maja
Stanetti

kritike