Visoka razina mladenačkog pijanizma

Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, 9. – 15. svibnja 2022., Glazbena škola u Varaždinu • Jedan od najuglednijih hrvatskih pijanista, akademik Jurica Murai, rođen je u Varaždinu 26. ožujka 1927. a preminuo u Zagrebu 26. siječnja 1999. Istaknuti solist s međunarodnom reputacijom i dugogodišnji profesor klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, bio je akademik Murai cjeloživotno vezan uz rodni grad a osobito su važne njegove zasluge i nastupi na Varaždinskim baroknim večerima. Stoga ne čudi da je Glazbena škola u Varaždinu međunarodno natjecanje pijanista, utemeljeno 2015., nazvala upravo Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix. Naime, natjecanje koje se odvija u više etapa i na kojemu sudjeluju mladi pijanisti svih generacija, uz natjecanje već vrsnih mladih virtuoza koji ulaze u kategoriju kandidata za Murai Grand Prix, održava se u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište škole, svakog proljeća, a o razini postignutih rezultata odlučuje međunarodno sastavljen žiri.

  U službenim materijalima Glazbene škole u Varaždinu čitamo: „Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

  Broj zemalja sudionica raste svake godine potvrđujući važnost i međunarodni status Natjecanja. Natjecatelji iz Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Kine, Nizozemske, Taiwana, Slovenije i Hrvatske samo su neki od sudionika koji su do sada sudjelovali na natjecanju, a ove godine na Natjecanju sudjeluje 130 natjecatelja iz 21 zemlje, koje ocjenjuje ocjenjivački sud sastavljen od 5 eminentnih međunarodnih pedagoga i glazbenika.“ Dakle, članovi ocjenjivačkog suda bili su ove godine klavirski virtuozi i istaknuti glazbeni pedagozi Giuliano Adorno iz Italije, Nataša Veljković iz Srbije, Xin Wang iz Kine, Kálmán Dráfi iz Mađarske i Đorđe Stanetti iz Hrvatske.

  Dakako da nije moguće pratiti sve etape natjecanja, ali rezultate je moguće vidjeti na Fabebook-stranici natjecanja. Međutim, završni koncert, koji je u Velikoj koncertnoj dvorani glazbene škole u Varaždinu održan 15. svibnja, privukao je znatan broj zainteresiranih slušatelja. Kako je u okviru natjecanja zagrebačka pijanistica i profesorica klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu Katarina Krpan predstavila svoj CD na kojemu je snimila Dvoglasne i troglasne invencije J. S. Bacha, pripala joj je ugodna dužnost uručivanja posebnih nagrada Hrvatske glazbene mladeži.

  Nakon tog svečanog čina slijedili su nastupi dobitnika nagrada. Prije navođenja pojedinačnih imena najuspješnijih natjecatelja, a bez iscrpnijih opisa njihovih individualnih dometa, valja istaći kako razina školske i studijske pedagogije sviranja klavira očito raste, kako su već najmlađi pijanisti sposobni suočiti se sa zahtjevnim tehničkim izazovima te kako je repertoar koji svladavaju doista posebno biran iz cjelokupne pijanističke baštine važnih svjetskih skladatelja.

  Iako popratna knjižica natjecanja donosi iscrpne životopise Jurice Muraia i svih članova žirija, nisam uspjela otkriti kriterije po kojima su određene natjecateljske kategorije, osim logičnog zaključivanja da je riječ o dobi svakog natjecatelja. Kako nadalje nisu objavljeni pobliži podaci o natjecateljima, osim države podrijetla i imena profesora u čijem razredu uče, izvješćujem tek o programu završnog koncerta prema njegovom tijeku.  U B kategoriji s osvojenih 99 i u C kategoriji s osvojenih 97,5 bodova prvi se predstavio mladi nizozemski pijanist Jayden Ornoñez iz razreda dvaju nastavnika – Denise Lutgens i Guiuliana Adorna, te je izvedbom 8 poetičnih valcera Enrica Granadosa potvrdio mišljenje o podignutoj razini ljestvice klavirske pedagogije prema kojoj nadareni mladi pijanisti svladavaju doista tehnički i interpretativno vrlo zahtjevna djela. Tu vrlo visoku razinu mladenačkog pijanizma potvrdio je i dječak Oleksandr Fediurko iz Ukrajine koji je u B kategoriji osvojio svih mogućih 100 bodova, a izvođenjem Bachova Preludija i fuge u d-molu BWV 875 i Schumannove Etide prema Paganiniju, op. 3 br- 2 i 1 pokazao da njegova nastavnica Halyna Kotsiuba odrađuje zbilja odličan posao.

  Činjenica da je dječak Oleksandr s bratom Romanom, dobitnikom prve nagrade u kategoriji Grand Prix, dakle najboljim uopće, morao napustiti domovinu i sada s brižnom u Varaždinu nazočnom majkom žive u Grazu, vrlo je dirljiv pokazatelj ljudske upornosti i volje, nadajmo se svakako i pobjede Dobra nad Zlim koje je aktualno zadesilo Ukrajinu. Jer, to kako je stariji brat Roman Fediurko izveo Chopinovu Etidu u C-duru, op. 10 br. 1, Saint-Saënsovu Etudeen forme de valse, op. 52 br. 6 i Rahmanjinovljev Glazbeni trenutak u C-duru, op. 16 br 6 dokazi su prevladavanja zapreka. Doista, susresti izuzetno visoku razinu nadarenosti i pijanističkih dometa mladića u pubertetu koji je suočen s tragikom domovine i nužnim izbjeglištvom a opet tako discipliniran i koncentriran na glazbenu umjetnost koja mu pouzdano najviše znači, bilo je prije svega dirljivo.

  Od hrvatskih sudionika natjecanja najveći broj bodova – 98,2, u F kategoriji osvojio je polaznik Glazbene škole u Varaždinu Stjepan Gerić iz razreda profesora Danijela Ota. Izvedbom drugog i četvrtog stavka opsežne i zahtjevne Wanderer-Fantasie, op. 15 Franza Schuberta, itekako tvrdog oraha za svakog pijanista svih generacija, pokazao je Stjepan Gerić da je definitivni odabir zvanja odlučen. Dakako, sada treba naći daljnji visokoškolski put. Neka mu je sa srećom, a čestitke svakako profesoru Danijelu Otu!

  Treću nagradu u kategoriji Grand Prix osvojila je tajvanska pijanistica Hsin-YuKwan iz razreda Jasminke Stančul a druga je nagrada pripala Andriji Jovoviću iz Crne Gore koji studira u Beču u razredu Nataše Veljković. Schumannove Abegg-varijacije, op. 1 (Hsin-YuKwan) i Bachova Toccata u fis-molu, BWV 910 (Andrija Jovović) itekako su komplicirane partiture, pa kad ih se čuje ovako bravurozno, mora se povjerovati žiriju da je sve odluke donio s punim opravdanjem i uvjerenjem.

  Dakako, natjecanje kakvo je Memorijal Jurica Murai&Murai Grand Prix tek je stepenica na putu do pijanističke karijere. A put je dugačak i nimalo lagan. Stoga poželimo svima da im bude uspješan!

  © Zdenka Weber, KLASIKA.hr, 27. svibnja 2022.

Piše:

Zdenka
Weber

kritike

...zabilježili smo