Nesigurna i neugođena izvedba živopisnih frottola mlade renesanse

Iz salona Očić: Koncert Frottola ritrovata Ansambla za staru glazbu Minstrel, završni koncert sezone 2021/22.

 • Posljednji koncert ciklusa Iz salona Očić, kad god je to bilo moguće održavao se tradicionalno na otvorenom, u raskošnom arboretumu obitelji Očić na Lašćini. Vrijeme je 9. lipnja nažalost bilo nesklono, pa se koncert i ovaj put morao održati u salonu, kao i svi ostali te sezone. Nastupio je Ansambl za staru glazbu Minstrel u nazočnosti većeg broja članova Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan i uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija, koji je vodio na svoj ležeran ali i poučan način urednik Branko Magdić.

  Ansambl za ranu glazbu Minstrel osnovan je 1992. s ciljem promoviranja glazbe srednjega vijeka i renesanse u našoj sredini. Nazvan je po engleskoj riječi minstrel, koja se odnosi na one glazbenike koji su bili najčešće u službi  plemićkih dvorova u srednjem vijeku. Šestero glazbenika-instrumentalista na starim glazbalima, ujedno i pjevača, predstavilo je zanimljiv program  Frottola ritrovata na čelu s umjetničkom voditeljicom – violinisticom Ladom Magdalenić Morpurgo, koja je te večeri svirala na rebeku i vielli.

  Ante Beno je koristio blok-flaute, crumhorne i udaraljke, a Sandra Munić i Lea Sušanj Lujo viole da gamba, dok je  Erazem Izidor Grafenauer iz Slovenije umjesto najavljene lutnje i teorbe svirao na renesansno-baroknoj gitari. Dominantne glasovne dionice izvodili su Goran Grčić i Nenad Kosak, iako su se i ostali članovi ansambla svojim vokalima ponekad uključivali u izvedbu uz instrumentalnu pratnju. Dijelom sastavljena od profesionalaca a dijelom od amatera, skupina Minstrel je doduše pružila zanimljivu i malo poznatu glazbu, ali izvedba je najčešće  bila  nesigurna, neugođena, blijeda i površna te nije mogla zadovoljiti visoke profesionalne kriterije.

  Program pod nazivom Frottola ritrovata (ponovno pronađena frottola) predstavio je niz popularnih višeglasnih vokalno-instrumentalnih pjesama 15. i 16. stoljeća, dakle frottola mlade renesanse, koje pjevaju mahom o ljubavi i njezinim patnjama, ali su često i šaljivog, zajedljivog, parodijskog, čak lascivnog  sadržaja. Autori  frottola bili su između ostalih Nizozemac Tilman Susato, naši skladatelji De Lurano, Andrija Motovunjanin i Franjo Bosanac te dakako najslavniji od svih – Talijani iz Verone Marco Cara i Bartolomeo Tromboncino s nekoliko frottola. Frottole dvojice potonjih – dojmljiva Done care i šaljiva Kukuriku podigle su raspoloženje i na kraju koncerta konačno razvedrile publiku.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 10. lipnja 2022.

  Koncert izveden: 9. lipnja 2022.

  Program: Izbor iz repertoara renesansnih frottola
  Urednik i voditelj: Branko Magdić

  Izvođači:
  Nenad Kosak, tenor, udaraljke
  Goran Grčić, tenor, udaraljke
  Ante Beno, blok flaute
  Lada Magdalenić Morpurgo, rebec, vielle, barokna violina
  Sandra Munić, viola da gamba, blok flauta
  Lea Sušanj Lujo, viola da gamba
  Izidor Erazem Grafenauer, teorba, barokna gitara

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike