Obećavajuća jubilarna sezona

55. koncertna sezona Zagrebačkih solista, solisti: Aleksandar Milošev, viola, David Eggert, violončelo, Hrvatski glazbeni zavod, 28. listopada 2008.

  • Zagrebački solistiZagrebački solisti otvorili su 28. listopada u HGZ jubilarnu 55. sezonu svečanim koncertom koji je privukao mnogobrojnu publiku. Većinom su to bili stari vjerni pretplatnici, ali i novi, koji su dali snažnu podršku ansamblu koji se trudi povratiti nekadašnji ugled Zagrebačkih solista, koje je legendarni violončelist i dirigent Antonio Janigro vodio u prvim zlatnim godinama od 1953. do 1968. U to vrijeme ansambl je obišao Zemlju kao jedan od vodećih komornih orkestara svijeta. Nakon Janigra Zagrebački solisti nastupaju bez dirigenta, pod umjetničkim vodstvom prvo Dragutina Hrdjoka, potom duže vrijeme Tonka Ninića, zatim kratko s Anđelkom Krpanom i Karlom Slobodanom Fiom.

    Borivoj Martinic-JercicOd 2006. ansambl vodi Borivoj Martinić-Jerčić, kao koncertni majstor i umjetnički ravnatelj. Taj daroviti Zagrepčanin školovanje je započeo u rodnom gradu kod prof. Kristiana Petrovića, a studirao u Sjedinjenim Državama (Paul Makanowitzky i Ruggiero Ricci) gdje je izgradio umjetničku i pedagošku karijeru kao solist i član Komornog orkestra Orpheus i koncertni majstor Simfonijskog orkestra iz Phoenixa te Orkestra ljetnog festivala Opere u Santa Feu. Bio je profesor na Sveučilištu Arizona, a u protekle dvije godine odkad je na čelu Zagrebačkih solista nastoji unaprijediti ansambl. Tako je najavljena jubilarna sezona u znaku poslovnih i programskih zaokreta i novog inovativnog edukativnog projekta, što bi trebalo ansamblu osigurati svjetliju budućnost, a zanimljiva je i ideja da se glazbenici opreme novom odjećom modne kolekcije Borisa Burića (Gena - Moda Croatica).

    David EggertImenovane su nove važne osobe za logistiku: tajnica Marija Saraga, izvršna direktorica Anela Mažuran i generalna menadžerica Dinka Migić Vlatković (supruga kornista Radovana Vlatkovića). Stručni suradnik je Ernest Zornjak, a predsjednik upravnog vijeća Mislav Pavlin. Maestro Borivoj Martinić-Jerčić osvježio je repertoar zanimljivim djelima sa čak četiri praizvedbe i jednom hrvatskom premijerom u suradnji s istaknutim domaćim i stranim skladateljima i prvorazrednim svjetskim glazbenicima. Hvalevrijedna je i inicijativa uvođenja brige za mlade umjetnike, buduće članove ansambla kroz program Stipendisti Zagrebačkih solista. Naime, najtalentiranijim mladim umjetnicima sa zagrebačke Muzičke akademije i našim studentima na poslijediplomskim studijima izvan Hrvatske pruža se mogućnost da stječu iskustva djelovanja u ansamblu. Stoga su izmjene članova učestale već od prošle sezone, samo dobrodošle.

    Aleksandar MilosevVeć se na prvom koraku pokazala učinkovitost takvog programa. Kao sjajni solisti u utorak su uz ansambl nastupili hrvatsko-slovenski violist Aleksandar Milošev u Stamitzovom Koncertu za violu i orkestar u D-duru. Op.1 i kanadski violončelist David Eggert, pobjednik Međunarodnog natjecanja Antonio Janigro i dobitnik nagrade Zagrebačkih solista, u izvedbi Couperinovih Koncertnih stavaka (Pièces en concert) za violončelo i gudače. Poseban se napredak osjetio u završnoj točki večeri – Serenadi u Es-duru, op. 6 Josefa Suka. Bio je to vrhunac programa, kada su se ansamblu pridružili spomenuti solisti kao dio skladne cjeline plemenita i bogata zvuka. Izvedba je ispraćena ovacijama brojne publike, a među dodacima našla se i Zima iz Godišnjih doba Antonija Vivaldija, s upravo izdanog CD-a, sa solistom Borivojem Martinićem-Jerčićem. Djelo je koncertno izvedeno u prošloj sezoni, a studijski je snimljeno u studenom prošle godine u Ilirskoj dvorani (producent i urednik Krešimir Seletković, tonmajstor Krešimir Petar Pustički, izdavač EDI Records SAD).

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 5. studenoga 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike