Glazbena kritičarka i kolumnistica visokih kriterija i velikog integriteta

In memoriam: Bosiljka Perić Kempf (Zagreb, 25. travnja 1945. - 2022.)

  • Cijenjena povjesničarka glazbe i glazbena kritičarka  Bosiljka Perić Kempf umrla je krajem 2022. godine u 78. godini života. Rođena je  1945. u Zagrebu, gdje je na Muzičkoj akademiji diplomirala glasovir u razredu prof. Svetislava Stančića i povijest glazbe u razredu prof. Josipa Andreisa, te je apsolvirala francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao stipendistica Goethe instituta  usavršavala je njemački jezik u Berlinu i Bad Godesbergu. Bila je i stalna suradnica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te redovita članica Hrvatskog muzikološkog društva, Hrvatskog novinarskog društva i Međunarodne novinarske federacije.

    Kao glazbena kritičarka i kolumnistica Bosiljka je surađivala  s dnevnim listovima i časopisima za kulturu kao što su Vjesnik, Muzička kultura, Oko, Od-do, Tjednik, Vijenac, Delo, Razgledi ili mariborska Večer, a muzikološke radove publicirala je u raznim stručnim časopisima i zbornicima. Pratila je glazbenu scenu u Hrvatskoj i inozemstvu oštrinom pera i riječi, ne podliježući raznim utjecajima nego je slijedila vlastite visoke kriterije utemeljene na odličnoj naobrazbi.

    Bila je u radnom odnosu na Radio Zagrebu sve do nepravednog otkaza, koji je međutim završio sudskom presudom u njezinu korist, ali ona se ipak odlučila povući s radija te je 1996. prešla u slobodnu novinarsku profesiju i postala stalna suradnica riječkog Novog lista, u kojem je radila u službi neovisnog glazbenog producenta i publicista, što joj je otvorilo neka druga vrata u neke druge prostore. Uz to, objavila je nekoliko knjiga (monografiju o pijanistici Zvjezdani Bašić i fagotistu Rudolfu Klepaču, O glazbi s redateljem Zvonimirom Berkovićem, o skladatelju Ivi Malecu,  zbirku glazbenih kritika i polemika Lice i naličje i zbirku velikih intervjua Susreti i razgovori).

    „Oštroumna, živahna duha i beskompromisna, Bosiljka Perić Kempf plijenila je pozornost svakim svojim napisom u kojem se s jedne strane zrcalilo njezino veliko znanje, a s druge urođeni poriv da se stvari promatra kritički, bez zadrške u izricanju sudova, pa ma koliko oni oštri bili.“ Podsjetit ćemo i na jednu njezinu izjavu o značenju kulture iz jednog  intervjua: „Kultura je način življenja, ona je sam korijen. Kad su ljudi kulturniji, nalaze načina i da drugačije komuniciraju, da se drugačije organiziraju na svim razinama. Za mene je u kulturi važna, prije svega, otvorenost. Samo u tom kontekstu čovjek ima pravo i dužnost da se afirmira kao pripadnik određene sredine, jer ako odustane od svog kulturnog identiteta odustaje istovremeno od onog elementa raznolikosti koji želi u tu kulturu unijeti, jer očuvanje raznolikosti pravo je bogatstvo“.

    © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 12. siječnja 2023.

Piše:

Višnja
Požgaj