Otkrića i hitovi

Ciklus koncerata Iz salona Očić: Tomislav Vukšić, gitara, 13. studenoga 2008.

  • S tek 28 godina mladi zagrebački gitarist Tomislav Vukšić afirmirao se već kao zreo umjetnik s diplomom Muzičke akademije u Zagrebu u razredu Darka Petrinjaka i poslijediplomskim studijem kod Zorana Dukića. Upravo je prije nepuna dva mjeseca postao asistentom svojeg profesora Darka Petrinjaka i Istvana Römera na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, sa željom da svoju uspješnu solističku karijeru dopuni i oplemeni pedagoškim iskustvom.

    Tomislav Vukšič stasao je dakle pod paskom najuglednijih naših majstora gitare koji svojim đacima usađuju pažnju prema ljepoti tona, fraze i stilskim karakteristikama gitarističke literature. A ona je uistinu raznolika, od najpopularnijih djela Francisca Tárrege, poput Adelite, Sjećanja na Alhambru ili Rosite, kojima je Tomislav Vukšić uokvirio program svojeg prvog recitala u Salonu Očić, održanog 13. studenoga, do manje poznatih djela koja se rjeđe izvode, poput Nocturnala op. 70, jedinog djela za gitaru Benjamina Brittena. To profinjeno remek-djelo nastalo je prema pjesmi Come Heavy Sleep Johna Dowlanda, iz davne 1597. godine, a Britten je tu sjetnu čežnju za teškim snom, nakon više od tri i pol stoljeća utkao u ulančani niz od devet varijacija.

    Tomislav VukšićZanimljivo je da je ta prelijepa tema eksponirana ne na početku, kao što je uobičajeno kod teme s varijacijama, već na samom kraju djela. Britten je idealno premostio stoljeća podsjetnikom na sklad Dowlendova suptilnog engleskog renesansnog stila, usmjerivši ga različitim virtuoznim tehnikama suvremenog pristupa instrumentu budućnosti. Umjetnik je prekrasnim tonom, muzikalno, smireno i koncentrirano predstavio to malo poznato djelo u najljepšem svjetlu.

    Brazilski majstor gitare i skladatelj Heitor Villa-Lobos bio je pak zastupljen s dvije skladbe: manje poznatim 5. preludijem u D-duru i još jednim hitom gitarističke literature – čarobnim Chorosom br. 1 iz autorova raznovrsnog opusa nadahnutog brazilskom folklornom glazbom. Tomislav Vukšić razgalio je publiku, a vjerujemo i slušatelje izravnog prijenosa na III programu Hrvatskog radija ozbiljnom, strastvenom i virtuoznom interpretacijom spomenutog programa, upotpunjenog dodacima: Tangom en skai Rolanda Diensa i već spomenutim Sjećanjem na Alhmabru Francisca Tárrege.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 16. studenoga 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike