Orguljska baština grada Korčule

Ciklus koncerata Iz salona Očić: Koncertno predstavljanje zbirke Orguljska baština grada Korčule

 • Posljednji ovogodišnji koncert u Salonu Očić bio je posebno svečan i radostan. Prvim dobitnicima novoutemeljene nagrade Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan predane su na početku večeri diplome i plakete akademske slikarice Ljerke Njerš za uspješne nastupe na Kućnim koncertima Iz salona Očić u prošloj sezoni. To su violončelistica Jelena Očić i talijanski pijanist Federico Lovato za najuspjeliji koncert u prošloj sezoni, dok je najboljim mladim glazbenikom proglašen violinist Marko Graziani.
  Marija Lešaja, Jelena Kordić, Marko Mimica, Mirko Jankov na orguljama s profesoricom Ljerkom Očić i Katarinom Javor; arhivska fotografija s koncerta u Župnoj crkvi sv. Lovre u sklopu 2. orguljskih komornih susreta u Petrinji 9. studenoga 2008. (www.petrinjskiradio.com)
  Predstavljeno je i dvojezično notno izdanje Orguljska baština grada Korčule u izdanju Društva Franjo Dugan, koje su uredili profesorica orgulja Ljerka Očić i njezin student Mirko Jankov, a grafički lijepo oblikovao Fran Krsto Očić. Knjiga uz dragocjene tekstove urednika sadrži notni materijal, prvenstveno orguljaški, iz ostavštine obitelji Boschi, pronađen u lošem stanju u podrumu korčulanskog Gradskog muzeja, čija je ravnateljica Marija Hajdić također sudjelovala u projektu.

  A da se radi o vrijednom otkriću, pravom blagu, pokazao je koncert s djelima iz te zbirke u odličnoj glazbenoj interpretaciji njezinih istraživača Ljerke Očić i Mirka Jankova za orguljama te troje darovitih mladih pjevača lijepih glasova: sopranistice Marije Lešaja, altistice Jelene Kordić i basa Marka Mimice.

  Ljerka Očić; foto: www.ljerkaocic.comVeć se u skladbama iz 1. orguljske knjižice anonimnih autora 18. i 19. stoljeća pokazalo da se radi o neobičnoj, pomalo naivnoj, ali šarmantnoj i duhovitoj glazbi koja svjedoči o nekadašnjoj zanimljivoj glazbenoj praksi grada Korčule. Ona je dakako bila pod talijanskim utjecajem, ali ponekad i s prepoznatljivim lokalnim pečatom. Osjetilo se to i u djelima talijanskih skladatelja i orguljaša koji su djelovali u Korčuli. Bili su to Giustio Martinelli, Tomaso Resti i Giovani Boschi sa svojim sonatinama, sonatama i simfonijama za orgulje solo.

  Iznenađenje večeri bila je Pastorala Zadranina Giovanija Cigale u kojoj se orguljama Ljerke Očić pridružilo majstorsko zviždanje mlade flautistice Alenke Šoštarić kao zamjena za apartni registar Rosignol na talijanskim orguljama. Čuli smo i skladbu Laetantur caeli za bas i orgulje, vjerojatno češkog majstora Františeka Xavera Kubika u izvedbi Marka Mimice i izvrsnog mladog orguljaša Mirka Jankova.

  Od anonimnih autora na programu su bile dvije vokalnoinstrumentalne skladbe Regina caeli laetare za sopran, alt i orgulje te Misa za sopran, alt, bas i orgulje u temperamentnoj izvedbi svih sudionika koncerta pod ravnanjem Ljerke Očić. A na kraju zanimljivog koncerta orguljske baštine grada Korčule zaorila je iz svih grla još jedna tradicionalna pjesma, ali ne korčulanska, nego lašćinska, Marija se sada trudi, kao obol gostoljubivim domaćinima kućnih koncerata Iz salona Očić na Lašćinskoj cesti.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 7. prosinca 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike