Dinamički kontrasti i uzbudljive gradacije

Recital Vladimira Krpana, Hrvatski glazbeni zavod, Zagreb, 5. svibnja 2008.

  • Ugledni hrvatski pijanist Vladimir Krpan ove godine slavi 70. rođendan. Prigoda je to za podsjetnik na prijeđeni put, na neki način zaokružen ali ne i završen. Naime, njegova bogata umjetnička i pedagoška karijera još traje i u povodu obljetnice obilježava se nizom koncerata, kao što je i recital u Hrvatskom glazbenom zavodu održan 5. svibnja u sklopu Festivala sv. Marka, na kojem je umjetnik izveo tri sonate Ludwiga van Beethovena: 31. u As-duru, op.110, 21. u C-duru op. 53 (Waldstein) i 23. u f-molu op.57 (Apassionatu) te Andante favori u F-duru. Prvotno zamišljen kao dio velike Waldstein sonate zvane i Aurora, stavak je sam Beethoven zbog dužine trajanja zamijenio kraćim Adagiom.

    Složena je tako tematska cjelina Beethovenovih klavirskih remekdjela, kojima je Krpan tijekom karijere posvetio mnogo vremena. Godinama taloženo iskustvo, veliko znanje, muzikalnost i kreativnost došli su do izražaja u uzbudljivom muziciranju Vladimira Krpana, tako da smo lakše mogli oprostiti manje tehničke nespretnosti, primjerice u fugama prve sonate na programu op. 110. Ono što međutim oduševljava jest dramaturgija cjeline s nizom impresivnih detalja, kao što je pomna motivička raščlamba, razgovijetnost i pjevnost tema. Dinamički kontrasti i uzbudljive gradacije, kao u Waldstein sonati ili osjećaj za dramatičnost i energičnost u Apassionati, koja završava burnim Prestom i koju je publika ispratila ovacijama.

    Nakon koncerta predstavljena je nova kompaktna ploča Vladimira Krpana - dvostruki CD u izdanju Croatia Recordsa iz serije Veliki hrvatski interpreti. Predstavili su je voditelj Zlatko Madžar, urednik Đorđe Kekić i sam umjetnik Vladimir Krpan. Tu su pažljivo odabrani i digitalno obrađeni raniji tonski zapisi Krpanovih nastupa u Berlinu (gdje je 1981. svirao etide i Sonatu u h-molu Frederica Chopina) i u Zadru (gdje je 1973. svirao Varijacije na Paganinijevu temu Johannesa Brahmsa). Bit će to još jedan vrijedan prilog brojnoj Krpanovoj zbirci tonskih snimaka, koja sadrži 20 LP ploča i 20 CD-a.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 11. svibnja 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj