Netipični program

Goran Listeš u ciklusu Guitarra viva, Hrvatski glazbeni zavod, Zagreb, 20. siječnja 2009.

  • Goran ListešJedan od najistaknutijih hrvatskih gitarista Splićanin Goran Listeš, član nekoliko komornih sastava gitara, Zagrebačkog gitarskog trija, Talijanskog gitarskog dua i Talijanskog gitarskog kvarteta Leonardo, ugledni solist i pedagog međunarodne karijere i dobitnik niza nagrada, održao je 20. siječnja u Hrvatskom glazbenom zavodu zanimljiv recital netipičnog programa sastavljenog od tri cikličke skladbe različitih stilova i karaktera.

    Listeš se nije zadovoljio standardnom gitarističkom literaturom, nego je odabrao vrlo zahtjevnu Drugu partitu za violinu solo BWV 1004 Johanna Sebastiana Bacha u obradi Valtera Dešpalja sa znamenitom Ciacconom na kraju, a sam je obradio tri stavka iz Prve španjolske suite op. 47 za glasovir (Cadiz, Cataluna i Sevilla) Isaaca Albéniza. Za razliku od Bachove Partite koja je izvedena s brojnim tehničkim problemima, Albenizove skladbe zvučale su skladno i uvjerljivo.

    Iznenađenje večeri i svojevrsna poslastica bila je središnja skladba, njegova vlastita Sonata op. 11 skladana 2006. Po strukturi, to je klasična sonata s četiri stavka, a po invenciji suvremeno, apartno i virtuozno djelo izrazite melodičnosti i tonske ljepote u kojem je Listeš pokazao svu svoju umješnost. Zanimljivo je da na završetku skladbe kao da nema točke, nego djeluje poput zareza iza kojeg se mogu očekivati nova ugodna skladateljska iznenađenja darovitog umjetnika.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 21. siječnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj