Hrvatski barokni ansambl slavi Händela

Koncerti Hrvatskog baroknog ansambla u KD Lisinski i HGZ-u

 • Hrvatski barokni ansamblDiljem svijeta ove će se godine obilježiti 250. obljetnica smrti Georga Friedricha Händela. Stoga je i Hrvatski barokni ansambl odlučio u 2009. više pažnje posvetiti tom velikom baroknom skladatelju. Nakon što se nedavno vratila s gostovanja na sedmom Festivalu barokne glazbe Esteban Salas na Kubi, Hrvatski barokni ansambl (HRBA) održao je dva koncerta u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom čembalista i dirigenta Laurenca Cummingsa, vodećeg engleskog stručnjaka za povijesno autentične interpretacije barokne glazbe, posebice Händelove.

  Prema vijesti koju je medijima uputio predsjednik HRBA-e Saša Britvić, ansambl je na Kubi boravio od 30. siječnja do 6. veljače. Festival Esteban Salas tradicionalno se održava u prekrasnim autentičnim baroknim prostorima Stare Havane (barokna jezgra grada pod zaštitom UNESCO-a). Naši su glazbenici pod umjetničkim vodstvom koncertmajstorice Laure Vadjon uz hrvatske barokne majstore izvodili i remek-djela Händela, Purcella,Vivaldija i Corellija. Održali su tri koncerta pred brojnom kubanskom publikom – 30. siječnja u Alejandro Garcia Caturla Conservatory, 1. veljače u Iglesia San Francisco de Paula (sjedište svjetski renomirana kubanskog ansambla Ars Longa), a najznačajniji koncert održan je s velikim uspjehom 5. veljače u Bazilici San Francisco de Asis, najznačajnijem kubanskom koncertnom prostoru.

  Duelli amorosi

  Laurence CummingsNa koncertu u popularnom ciklusu Lisinski subotom (14. veljače) Hrvatski barokni ansambl izvodio je samo djela Georga Friedrica Händela, instrumentalna, ali i vokalno-instrumentalna koja se rjeđe čuju u našoj sredini. Za tu posebnu prigodu ansambl je ugostio Laurenca Cummingsa, ravnatelja Händelova festivala u Londonu, koji je pak doveo sa sobom odlične pjevače – sopranisticu Jessicu Dean i konteratenora Christophera Ainsliea. Uz dva majstorova Concerta grossa (u B-duru, op. 3 br. 2 i A-duru, op. 6, br. 11) s istaknutim solima violinistice Laure Vadjon i oboista Zoltána Hornyánskog, okosnica programa bile su ljubavne teme, što je lijepo pristalo uz Valentinovo.

  Izvedeni su recitativi, arije, dueti i uvertire iz opera Julije Cezar u Egiptu i Arminio, te kantata Amarilli vezzosa (Il duello amoroso) prema kojoj je i naslovljen koncert. Zahvaljujući autoritetu Laurenca Cummingsa koji je dirigirao za čembalom, bile su to stilski čiste i poletne izvedbe, kojima je tek nedostajalo više preciznosti u brzim stavcima koncerata. Hrvatski barokni ansambl je u višegodišnjoj suradnji s uglednim inozemnim glazbenicima specijaliziranima za izvođenje barokne glazbe, prilično napredovao gleda autentične interpretacije rane glazbe, ali treba još usavršiti međusobno zajedništvo sviranja posebice na počecima i završecima glazbenih ulomaka.

  Iduće večeri 15. veljače na redovitom koncertu u pretplati u dvorani HGZ-a Hrvatski barokni ansambl je, također pod umjetničkim vodstvom Laurencea Cummimngsa i uz sudjelovanje kontratenora Ainslija, obilježio ne samo Händelovu obljetnicu, nego i 350. godišnjicu rođenja još jednog velikana engleskoga baroka, Henryja Purcella.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 17. veljače 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike