U čast Purcella i Händela

Hrvatski barokni ansambl. Hrvatski glazbeni zavod, 15. ožujka 2009.

 • Helena Lucić, foto: www.helenalucic.comVrlo kvalitetnim i zanimljivim koncertom održanim u HGZ-u Hrvatski barokni ansambl obilježio je obljetnice velikih baroknih skladatelja: 350. obljetnicu rođenja Henryja Purcella i 250. godišnjicu smrti Georga Friedricha Händela. Koncert je održan pod umjetničkim vodstvom violinista Bojana Čičića, uz sudjelovanje inače stalne umjetničke voditeljice HRBA-e Laure Vadjon, dok je Nika Zlatarić izvodila dionice viole da gamba i violončela. Za čembalom je bio Pavao Mašić, a u nekim su se dijelovima programa pridružile i violinistica Lada Magdalenić te violistica Vlatka Peljhan. Vokalne skladbe koje su se izmjenjivale s komornima interpretirala je mezzosopranistica Helena Lucić.

  Laura Vadjon, foto: ww.hrba.hrPrvi dio koncerta pripao je britanskom Orfeju (Orpheus Britannicus) Henryju Purcellu najpoznatijem engleskom skladatelju do 20. stoljeća. Iz njegova komornog opusa izabrane su tri sonate koje je izvelo četvoro glazbenika: Laura Vadjon i Bojan Čičić violine, Nika Zlatarić, viola da gamba i Pavao Mašić, čembalo.

  Kvartet vrsnih glazbenika bio je pouzdan i tonski ujednačen, dosljedan u povijesno obavještenoj interpretaciji barokne glazbe u kojoj su se članovi HRBA-e prilično udomaćili.

  Bojan Čičić, foto: ludoviceensemble.blogspot.comTomu je kvalitetan prinos dala i mezzosopranistica Helena Lucić, odlična mlada pjevačica lijepog glasa i virtuozne tehnike, sigurnih visina i muzikalnosti. Uz basso continuo (violončelo i čembalo) otpjevala je ariju Celia has a thousand charms iz The Rival Sisters i Evening Hymn on a Ground. Taj blok posvećen Purcellu završio je skladbom Three Parts Upon a Ground za tri violine i basso continuo.

  Drugi dio koncerta bio je posvećen djelima njemačkog skladatelja Georga Friedricha Händlea, naturaliziranog Engleza. Bojan Čičić u tom je dijelu vrlo autoritativno i uvjerljivo preuzeo vodstvo prve violine u instrumentalnom sastavu koji je izveo Trio sonatu, op. 2, br. 8 u g-molu i Passacaglliu iz Sonate op. 5, br 4 u G-duru.

  Pavao Mašić, foto: www.hrba.hrVrlo suptilni i muzikalni umjetnik Pavao Mašić oduševio je pak besprijekornom izvedbom Chaconne u G-duru HWV 435 na čembalu, dok je Helena Lucić briljirala u zahtjevnim opernim arijama Svegliatevi nel core iz opere Giulio Cesare, Cara sposa iz Rinalda i Dopo notte iz Ariodantea.

  Brojna publika ispratila je izvođače burnim aplauzom, a posebnom ozračju pridonijelo je i snimanje za Hrvatski radio i televiziju. U programskoj cedulji koncerta najavljen je i slijedeći koncert HRBA-e s biserima iz simfonijskog opusa Josepha Haydna koji će se održati 31. svibnja, točno na dvjestotu obljetnicu skladateljeve smrti.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 17. ožujka 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike