Majstor iz Klanjca

Ciklus koncerata Iz salona Očić: Iva Stilinović, oboa i Robert Jakica, orgulje, 2. travnja 2009.

  • Robert Jakica, foto: www.hrt.hrPružanje podrške mladim umjetnicima na počecima njihova profesionalnog djelovanja plemenita je i dobrodošla misija koju na svoj način provodi i Društvo za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan. Tako su na šestom kućnom koncertu Iz salona Očić priliku da se prvi put predstave široj javnosti dobili oboistica Iva Stilinović i orguljaš Robert Jakica, studenti četvrte godine Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda komorne glazbe profesorice Ljerke Očić.

    Povjerenje im je dano ne bez razloga. Oni su, naime, krajem prošle godine na državnom natjecanju učenika i studenata Hrvatske osvojili prvu nagradu koju su opravdali i ovim nastupom u Salonu Očić u biranom programu baroknih majstora Johanna Sebastiana Bacha, Georga Böhma, Alessandra Marcella i Antonija Vivaldija. Uz njih je lijepo pristajao i nepoznati hrvatski autor iz 18. stoljeća, čije su tri jednostavačne sonate za obou i orgulje u pretklasičnom stilu umjetnici u najboljem svjetlu predstavili na početku večeri.

    Iva Stilinović, foto: www.pousamobor.hrRobert Jakica, student Marija Penzara, izveo je i sam nekoliko skladbi za orgulje solo. Preludij u d-molu Georga Böhma i dvije skladbe Johanna Sebastiana Bacha: Partitu u f-molu i Preludij i fugu u C-duru, koja je za razliku od prethodnih djela bila nešto tvrđi zalogaj i trebat će izvedbu još dotjerati. Ipak, Robert Jakica vješt je i muzikalan mladi orguljaš koji se pokazao i vrsnim suradnikom u zajedničkom muziciranju s oboisticom. Iva Stilinović studentica je Branka Mihanovića, tehnički vrlo dobro potkovana, muzikalna, lijepog tona i zaobljene fraze, ali s ponešto poteškoća s dahom, što je došlo do izražaja u napornim dugim tonovima polaganih stavaka.

    Osim spomenutih ljupkih sonata anonimnog hrvatskog skladatelja iz Klanjca, Iva Stilinović i Robert Jakica zajedno su izveli i poznati Air Johanna Sebastiana Bacha te dva reprezentativna Koncerta za obou i orkestar, ovaj put uz prilagođenu pratnju orgulja. Bio je to Koncert u d-molu Alessandra Marcella i Koncert u a-molu Antonija Vivaldija. Publika je svesrdno podržala darovite mlade umjetnike te u dodatku dobila i prikladnu Gabrielovu obou – glazbu iz filma Misija Enija Moriconea.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 5. travnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike